POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ENGLAND

25 år sedan tragedin på Hillsborough

Ett kvarts sekel har gått sedan katastrofen på Hillsborough.

Den 15 april hedras minnet av de 96 människor som kvävdes eller klämdes till döds.

Trevor Hicks och hans fru Jenny var två av tusentals Liverpoolfans som tagit sig till Sheffield för FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest den här lördagen i april 1989. Våren hade kommit till Yorkshire. Solen värmde. Döttrarna Sarah, 19 och Victoria, 15, hade också följt med för att hjälpa fram Liverpool till finalen på Wembley.

Sarah och Victoria hade biljetter till Leppings Lane End, ståplatsläktaren på ena kortsidan på Hillsborough som tilldelats Liverpool. Efter matchen skulle de träffa föräldrarna på en plats de kommit överens om. Tillsammans gick systrarna genom vändkorsen till den mittersta sektionen. De ville komma nära planen.

Vad som sedan hände och varför det hände tog 23 år att reda ut. Först i september 2012 fick supportrarna och offrens familjer upprättelse. Då hade den brittiska regeringens tillsatta kommission — Hillsborough Independent Panel — på nytt gått igenom hundratusentals dokument och funnit att supportrarna var oskyldiga till de anklagelser som riktades mot dem.

En serie olyckliga omständigheter, usel säkerhet och fatala felbeslut orsakade den mörkaste dagen i engelsk fotboll. Kommissionen kom också, slutligen, fram till att polisen och andra myndigheter tidigt ägnat sig åt mörkläggning och lagt skulden på Liverpools supportrar.

Grindarna öppnades

Det började närma sig kickoff på Hillsborough. Flera tusen fans köade fortfarande utanför Leppings Lane End. Trycket mot de allt för få vändkorsen ökade. Situationen började bli allvarlig. I stället för att konsultera matchfunktionärerna och skjuta på avsparken togs beslutet att öppna en av grindarna och släppa in publiken.

På några minuter vällde folk in till en redan fylld sektion. De som stod längst ned pressades mot kravallstaket som skilde läktaren från planen.

Domaren Ray Lewis blåste igång matchen. Det tog någon minut eller två för Liverpools målvakt, Bruce Grobbelaar, att inse vad som pågick bakom honom.

Han hörde skriken på hjälp och vände sig om.

- Jag såg hur ansikten var hårt tryckta mot stängslet och de ropade "Bruce, snälla hjälp oss. Vi kan inte andas!". Jag minns att jag skrek till en funktionär att göra något.

De som kunde försökte klättra över staketet. Några lyckades öppna en liten dörr. Åskådare längre upp på sektionen lyftes upp till nästa läktare. Andra hade inte en chans.

Misstänkte planinvasion

När Lewis bröt matchen efter sex minuter fick flera poliser order om att bilda kedja vid mittcirkeln i stället för att rädda så många som möjligt ur dödsfällan vid Leppings Lane End. Vissa polisbefäl trodde först att det rörde sig om en planinvasion och ville förhindra sammanstötningar med Nottinghams fans.

När vidden av katastrofen klarnade släpptes en ambulans in på planen.

- Det låg kroppar på bårar eller annonsskyltar, andra fick mun-till-mun-räddning. Det var folk överallt och jag visste inte vilka jag skulle ta hand om. När jag såg fruktan och panik i så många ansikten, kände jag mig hjälplös. Vi gjorde vad vi kunde, sedan åkte vi. Det stod 44 ambulanser utanför arenan, men de släpptes inte in, minns ambulansföraren Tony Edwards.

Victoria Hicks dödförklarades på sjukhuset. Sarah Hicks liv gick inte heller att rädda. 95 fotbollssupportrar dog den här lördagen, en överlevde i koma i fyra år. 766 personer skadades. Yngst av dödsoffren var tioårige Jon-Paul Gilhooley. Han var kusin till Liverpools nuvarande lagkapten Steven Gerrard.

Källor: Daily Telegraph, The Independent, Daily Mail, Liverpool FC.

Publicerad 2014-04-07 kl 12:18
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå