Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Alexandersson och Blomqvist lider med Moyes: Mesta är kört

Foto: Scanpix.

"En riktig mardrömssits."
"Nu är ju det mesta kört."
Det är orden som Jesper Blomqvist och Niclas Alexandersson väljer när de pratar om Premier Leagues krisklubb Manchester United och managern David Moyes.

Ligasäsongen är på väg att bli den sämsta någonsin. Och när resultaten inte varit i närheten av vad Manchester United lyckades med under Alex Ferguson, har många ställt frågan: är David Moyes rätt man för jobbet?

För en person är svaret väldigt enkelt.
- Ge honom tid. Det var vad jag fick när jag kom till klubben, och så länge han får det kommer allt att bli bra, sade Ferguson till journalister i samband med skottens besök vid den celebritetsfyllda Oscars-galan i Hollywood.

Brittiska medier skriver också att det är just Fergusons ord som gör att klubben har ett större tålamod med Moyes än vad förmodligen storklubbarna Chelsea och Manchester City skulle ha haft.

"Många kritiker trodde att Fergusons närvaro i klubben skulle vara det största hindret för Moyes att nå framgång. Men något problem har det inte varit, Fergusons ställning har i stället varit hans enda försvar", skriver krönikören Jim White i The Daily Telegraph.

Blomqvist förvånad

För Jesper Blomqvist, som var framgångsrik i klubben 1998-2001, var Manchester Uniteds svaga start på säsongen ingen överraskning. Det var ett scenario som han hade räknat med oavsett vem som tog över efter Ferguson. Men han trodde inte att "kräftgången, som han kallar årets säsong, skulle pågå så här länge.
- Ja, vad ska man säga... Är lite förvånad över att det har gått så här tungt, säger han.

- Visst hade man köpt att det hade gått lite tuffare, men inte så här. Det är i princip samma trupp som i fjol, då de vann ligan. Visst har en del lag värvat en del duktiga spelare men det ska inte påverka Manchester United så här mycket.

En detalj som har Blomqvist har reagerat på är att klubbens kända anfallsfotboll är borta. I stället för att gå för 2-0, 3-0 som klubben gjorde med Ferguson som manager backar de hem och inriktar sig på att försvara sin ledning.
- Och det är mot lag som klubben normalt ska köra över. Jag tycker att tron på att man kan dominera har försvunnit, säger han.

"Inte Moyes-likt"

För Jesper Blomqvist handlar situationen om stukat självförtroende.
Men också att spelarna kanske inte riktigt har köpt David Moyes sätt att spela fotboll.

Det är också något som Niclas Alexandersson, som spelade i Everton under Moyes, håller med om.
- Spelet är inte riktigt Moyes-likt än. Han har nog försökt att sätta sin prägel på laget men inte fått det att fungera. Samtidigt är det inte bara att trycka på en knapp och tro att alla idéer, tankar ska fungera, säger han.

- Kommer en manager in med ett nytt tänk och det sedan inte ger resultat, då är det lätt att det kan infinna sig tvivel. Det gäller att övertyga spelarna. Men om de inte köper filosofin kanske managern aldrig lyckas.

Om David Moyes är rätt man för jobbet kan varken Jesper Blomqvist eller Niclas Alexandersson svara på. Men duon är säkra på att han inte lär få lika lång tid på sig som Alex Ferguson fick när han kom till klubben novembermånaden 1986.
- Nu är ju det mesta kört, så jag vet inte om de ger honom möjlighet att värva inför nästa säsong och får starten på sig. Hänger nog lite på spelarna, är det många kritiska röster i en trupp kan det vara svårt att fortsätta, säger Alexandersson.

Blomqvist:
- Det har ju gått otroligt knackigt, så är det. En riktig mardrömssits. De har ju gett honom ett sexårskontrakt och de är nog väldigt försiktiga med tanken på att byta ut honom. Men någonstans kommer en gräns.

Publicerad 2014-03-17 kl 12:04
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons