Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Anelka bryter kontraktet med West Brom

Foto: scanpix

Nicolas Anelka gör "Quenelle"-gesten.

Nicolas Anelka och West Bromwich går skilda vägar. På twitter meddelar forwarden att han inte accepterar klubbens villkor för att ta honom tillbaka till truppen.

Det var i vintras som Anelka väckte både besvikelse och ilska när han firade ett mål med en så kallad "Quenelle-gest". Agerandet förde tanken till en kontroversiell komiker i Frankrike, Dieudonné M'bala M'bala, som anklagats för att vara både antisemitistisk och rasistisk när han använt gesten. Själv hävdar han att den ska tolkas som ett antisionistiskt uttryck, alltså ett politiskt ställningstagande mot staten Israel och med andra ord ett inspel i den ständigt infekterade  Mellanösternkonflikten.

Samtidigt hävdar många andra att gesten är direkt antisemitisk, och alltså inget politiskt ställningstagande utan rent judehat.

Franska myndigheter har tidigare kommit fram till att gesten är för vag för att man ska  kunna straffa Dieudonné, men på sitone har man svängt i frågan och kan komma att göra en hårdare bedömning i framtiden.

När fotbollförbundet FA granskat Anelkas målfirande bestämde de sig för att stänga av anfallaren i fem matcher, och sedan dess har en förhandling pågått mellan honom och WBA kring om och när han skulle kunna representera sitt lag i Premier League igen.

Nu står det klart att han inte kommer att göra det överhuvudtaget. Via twitter meddelar han att samtalen med West Broms klubbledning strandat, och att han därför bryter sitt avtal med omedelbar verkan.

"De villkor som framlagts för mig kan jag inte acceptera. Jag måste behålla min integritet", skriver Anelka som förklaring till sitt beslut att lämna laget.

Publicerad 2014-03-14 kl 18:57
Annons
Annons
Annons