Arsenal tappade ledning - men utökar ligaledningen

Arsenal tappade ledningen och fick nöja sig med 1-1 mot Everton - men leder trots det ligan med fem poäng före Chelsea och Liverpool.

Arsene Wenger

Arsenal kunde vid vinst göra ett litet ryck i tabellen och skaffa sig en sjupoängsledning över tvåorna Chelsea och Liverpool. Everton kom i sin tur från första vinsten på 21 år på Old Trafford och hade första bortavinsten mot Arsenal på 18 år i sikte.

Och Everton startade optimistiskt. Gästerna hade 70 procents bollinnehav under de första fem minuterna. Arsenal jobbade sig dock in i matchen och bollinnehavet jämnades ut.

Strax innan halvtid fick Olivier Giroud halvlekens kanske bästa chans när han kom fri med målvakten, men Tim Howard kunde parera. Arsenal avslutade halvleken positivt och fortsatte så i början på andra halvlek.

I 67:e minuten gjorde Arsenal ett trippelbyte där Walcott, Flamini och Rosciky kom in - och drygt tio minuter senare gav det utdelning för Arsenal. Rosciky lyfte in bollen i straffområdet där Walcot nickade ner bollen mot Giroud som missade helt - men bollen forsatte till Mesut Özil som kunde stöta upp bollen i nättaket från nära håll.

Arsenal glädjen blev dock kortvarig. Everton satsade på en kvittering och fick resultat omgående. Inbytte Gerard Deulofeu fick lite tid på sig i straffområdet och avlossade ett rappt och överraskande skott som Szczesny inte han med att stoppa.

Det blev sedan en intensiv avslutning med chanser åt båda håll - och i 93:e minuten fick Giroud läget men skottet tog stenhårt i virket och ut. Matchen slutade oavgjort och Arsenal har nu fem poängs ledning ner till Chelsea och Liverpool. Everton ligger femma, en poäng efter Manchester City på fjärde plats och två poäng efter Chelsea och Liverpool.

Arsenal har nu alltså 35 poäng på 15 matcher - sin bästa notering sedan 2007/2008 då de hade 37, och lika många som 2003/2004  - då de vann ligan senast.

Publicerad 2013-12-08 kl 18:54