Arsenal upp i serieledning - trots utvisningen

Arsenal slog West Ham i derbyt - och kliver upp som serieledare i Premier League.

1-0 Denilson 5'
2-0 Fabregas 83 (str)

Tottenham bortabesegrade Stoke, 2—1, och har nu kopplat grepp om den sista kvalplatsen till Champions league. Lagets bittraste rival, Arsenal, vann också. Hemmasegern med 2—0 mot West Ham innebär serieledning i Premier league.

Ett vackert mål av kroaten Niko Kranjcar gav Tottenham 2—1 och lagets första seger på 25 år borta mot Stoke. Stoke kunde inte, med en man utvisad större delen av andra halvlek, stå emot Tottenhampressen, trots att Matthew Etherington kvitterade gästernas ledningsmål efter en dryg timmes spel. I den 77:e minuten klev nämligen Kranjcar fram och avgjorde, och gjorde att Tottenham behåller övertaget i kampen om fjärdeplatsen i Premier league, den placering som innebär kval till Champions league. Liverpool är femma, fyra poäng efter och Manchester City och Aston Villa är ytterligare en poäng bakom.

I toppen är det tre lag som gör upp om ligatiteln. Arsenal satte på lördagen press på Chelsea och Manchester United, genom att hemmaslå West Ham med 2—0. Arsenal inledde starkt och det dröjde inte länge innan Denilson väggade sig fram med danske anfallaren Nicklas Bendtner. Den lille brasilianaren avslutade anfallet med ett distinkt skott lågt i målvaktens vänstra hörn. Men i slutet av den första halvleken höll matchpendeln på att svänga över till West Hams fördel. Mittbacken Thomas Vermaelen rev ned Guillermo Franco i straffområdet och domaren tvekade inte. Rött kort. Straff.

Men Manuel Almunia chansade rätt och Alessandro Diamantis straff gav ingen biljett in i matchen. Ett smart spelande Arsenal, reducerat till tio man, kontrollerade sedan matchen, och i slutet på densamma var det hemmalagets tur att få straff efter att Matthew Upson avstyrt ett anfall med handen. Cesc Fabregas steg fram och satte säkert 2—0.

Arsenal leder nu Premier league, en poäng före Manchester United (som har en match färre spelad) och tre poäng före Chelsea (två matcher färre).