Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Brexit kan leda till spelarflykt

Foto: SCANPIX

Storbritannien lämnar EU.
Det gör att över 100 spelare kan tvingas lämna Premier League.

Redan innan omröstningen om Storbritanniens vara eller icke vara i EU skrevs det om vilka följder ett eventuellt uttåg skulle innebära för fotbollen, och främst i engelska Premier League.

- Vi pratar om att halva Premier League behöver ha arbetstillstånd. På kort sikt hade följderna blivit enorma, men man kan argumentera för att det på lång sikt tvingar klubbarna att koncentrera sig på hemvävda talanger, sade fotbollsagenten Rachel Anderson tidigare till BBC.

Efter att britterna sagt sitt står det klart att brexit-sidan vunnit.

Storbritannien lämnar EU, och nu kommer FA:s regler kring arbetstillstånd - som tidigare gällt för alla spelare från länder utanför EU - att gälla alla icke-brittiska medborgare.

Enligt regelverket måste en spelare från ett land rankat topp tio i världen ha spelat minst 30 procent av nationens landskamper under de senaste två åren för att automatiskt få arbetstillstånd.

Kommer spelaren från en lägre rankad nation är procentsatsen högre.

- Klubbarna kommer att begränsas till att värva högkalibriga spelare från högt rankade EU-länder. Om Premier League begränsas till dessa spelare kommer det att bli högre övergångssummor och löner. En av baksidorna blir att man kan gå miste om uppåtgående talanger, sade Dr Babatunde Buraimo, lektor i sportekonomi till The Telegraph.

Enligt The Telegraph är det över 100 spelare i Premier League som inte uppfyller kriterierna, och därmed inte beviljas arbetstillstånd med dagens regelverk. Bland dessa spelare finns bland andra Dimitri Payet (West Ham), N'Golo Kante (Leicester) och Anthony Martial (Manchester United).

Men Buraimo, likt andra experter, förutspår att ett undantag kring arbetstillståndet kan komma att göras när det gäller just fotbollsspelare, eftersom de är ett "positivt bidrag" till ekonomin:

- Premier League är en av Storbritanniens största exportprodukt som genererar en betydande summa pengar - nettovinsten till landet ska inte underskattas.

Brexit kan även få konsekvenser för spelare i andra ligor. En sådan är den walesiske stjärnan Gareth Bale, vars framtid i Real Madrid nu är oviss.

Den spanska ligan tillåter bara att klubbarna har tre spelare från länder utanför EU - i dag är de spelarna i Real Madrid James Rodriguez, Casemiro och Danilo. Med Bale som nu plötsligt blir icke-EU-spelare överskrider klubben därmed sin kvot, skriver den spanska tidningen AS.

Publicerad 2016-06-24 kl 19:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons