Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dokument: Charlton-fansen i fullt krig mot ägaren: "Vi ger aldrig upp"

Championship

Charlton brukade vara en stabil klubb, pendlandes mellan Premier League och Championship. Numera utspelar sig en uppmärksammad kamp mellan supportrarna och den belgiske ägaren Roland Duchatelet.
- Vi behöver ägare inom fotbollen som förstår fotboll, säger Heather Alderson, supporter och medlem i motståndsrörelsen CARD.

3000 inkastade leksaksgrisar under den pågående matchen mot Coventry, demonstrationer och en taxi som kördes hela vägen till Belgien med budskapet ”bort med Roland” skrivet på sidan. 

Charlton-supportrarnas kamp mot ägaren Roland Duchatelet har intensifierats mer och mer sedan belgaren köpte klubben i början av 2014. Den då 67-årige affärsmannen och politikern ägde redan ett flertal klubbar runt om i Europa, bland annat belgiska Standard Liege. Charlton var Duchatelets första köp på den engelska marknaden och i efterhand kanske också den som blivit mest problematisk för hans egen del. 

Annons

- De supportrar som hade bäst insyn i klubben blev oroliga direkt, säger Heather Alderson.

Hon är själv en hängiven Charlton-anhängare men också en del av motståndsrörelsen Coalition against Roland Duchatelet (CARD). En grupp supportrar vars enda uppdrag är att få bort belgaren från klubben.

Alderson förklarar att det inte tog lång tid innan fansen började förstå att någonting inte stod rätt till. Våren 2014 låg Charlton i Championship efter att ha pendlat upp och ned mellan den ligan och Premier League större delen av 2000-talet. En smärre kollaps gjorde dock att klubben vid ett tillfälle trillade ända ned i League One men legendaren Chris Powell anställdes och fick upp Charlton i andraligan igen 2012. 

Det var när Powell sparkades i mars 2014 som droppen rann över bägaren för fansen. Behandlingen av hjälten, som själv spelat för klubben innan han blev tränare, väckte mångas vrede.

Annons

- Att Chris Powell tvingades bort blev en riktig ögonöppnare, säger Heather Alderson. 

Hon förklarar att Duchatelet och klubbens nytillträdde VD Katrien Miere skyllde på dåliga resultat, men anser att det inte var ett hållbart argument. Charlton låg vid det tillfället visserligen i botten av tabellen men hade också fem matcher mindre spelade på grund av översvämmade planer.

- Powell hade bättre vinstsvit än sin ersättare, José Riga, så han hade troligtvis också kunnat hålla oss kvar det året.

Efter ett flertal tränarbyten åkte Charlton slutligen ur Championship i våras. Klubben innehar nu en mittenplacering i League One och för några veckor sedan anställde man dessutom sin åttonde tränare sedan Duchatelets ankomst, Karl Robinson.

Katrien Meire har inte heller lyckats minska sprickan mellan ledning och supportar, tvärtom. I en intervju med Telegraph i maj berättade Meire om det förtryck som hon upplevt sedan hon övertog posten.

Annons

- De dök exempelvis upp hos mina föräldrar i Belgien och lämnade ut tidningar som förklarade hur värdelös jag var och hängde upp dessa i min hemstad, sade Meire.

- Jag är fast besluten att få det här att fungera. Jag har till och med bjudit in CARD att prata med mig, min dörr står alltid öppen. 

Heather Alderson förklarar att ett par uttalanden i media fick supportrarna att tidigt vända ryggen mot Meire. Bland annat ska VD:n beskrivit fansen som konstiga och att hon inte var intresserad av Charltons historia. Att Meire har försökt bygga upp relationen igen är visserligen sant, bland annat arrangerar hon möten inför vissa hemmamatcher. Men det är milslångt kvar till en eventuell försoning.

- På ett sätt känner jag med henne. Hon fick jobbet vid en ålder av 29 år, utan någon som helst bakgrund eller erfarenhet inom fotbollsområdet, säger Heather Alderson.

Annons

- Men hon har bränt många broar mellan henne och oss supportrar vilket har gjort att vi ser henne som ett lika stort problem som Roland.

När Roland Duchatelet - som sällan uttalar sig i media - nyligen fick frågan av belgiska Het belang van Limburg varför han trodde att Katrien Meire var så avskydd av fansen svarade han att det kanske berodde på att hon var kvinna. Något som gjorde många supportrar upprörda. 

- Ärligt talat blev jag personligen mycket förolämpad av det där, själv anser jag snarare att det inte finns tillräckligt med kvinnor på höga poster inom fotbollen. Vårt motstånd har endast att göra med sättet hon driver klubben på, inget annat, säger Heather Alderson. 

- Roland har en idé om att man kan driva ett nätverk av klubbar i Europa och rotera spelare mellan dem. Att investera i akademier och så småningom sälja vidare spelare därifrån till större klubbar. Det irriterar oss eftersom vi ser Charlton som något mer. Det här är en speciell klubb med en speciell historia och vårt mål är alltid att spela i Premier League. 

Annons

För att förstå anhängare till Charlton Athletic är det en god idé att först lära känna området de kommer ifrån. Beläget i den sydöstra delen av London ligger Charlton endast ett stenkast bort från pulsen i city. Grannområdet är det något kändare Greenwich, en anrik stadsdel med en gigantisk park, ett universitet och välbevarade glamourösa radhus som ofta kräver stora plånböcker. 

Charlton skulle kunna beskrivas som dess motsats. Här är bostäderna billigare, gatorna något ruffigare och parken betydligt mindre. Att därför påstå att klubben är viktig för samhället är en underdrift - den betyder snarare allt.

Motståndsrörelsen CARD grundades för ungefär ett år sedan. Innan dess hade en del protester förekommit men numera sker de i en mer organiserad form. Deras syfte är att uppmärksamma utomstående kring situationen i klubben och slutligen också tvinga Duchatelet att sälja den vidare.  

Annons

- Vi insåg att det var allvar så vi satte oss ned och sa att vi måste göra något. Vi var en grupp bestående av folk som var aktiva på fanforum, stod i klacken och andra som helt enkelt bryr sig om klubben, förklarar Heather Alderson.

- Nu som en koalition så anordnar vi mer organiserade protester, exempelvis Belgien-resan.

Belgien-resan, ja. Det har förmodligen blivit CARD:s mest uppmärksammade protestaktionen hittills. En taxi som turnerade runt i Duchatelets hemtrakter med texten ”bort med Roland” sprayfärgat på fordonets sidor. 

- Det verkar som att de faktiskt lyckades störa honom. De hittade honom på en restaurang när han åt hamburgare och sjöng ”happy birthday” för honom eftersom det var hans födelsedag, säger Heather Alderson. 

En annan aspekt som gjorde det extra pinsamt för klubbägaren var att de anträffade honom samtidigt som Charlton spelade borta mot Swindon Town. Roland Duchatelet har inte besökt The Valley sedan oktober 2014 men Katrien Meire har tidigare hävdat till TalkSport att han ser alla matcher via en livestream i sitt hem. 

Annons

- Men det är uppenbarligen en lögn att han ser matcherna, säger Alderson. 

Efter taxiaktionen uttalade sig Duchatelet kring händelsen i belgisk media. Ägaren sa till Het belang van Limburg att CARD var ett nätverk uppbyggt på missnöjda före detta klubbanställda. Men detta tillbakavisas skarpt av Heather Alderson. 

- Ingen av de som åkte till Belgien har någonsin varit anställd. 

I veckan framkom nya uppgifter kring Chris Powell-härvan, läckta av gettingtoknowthenetwork.com. I ett mejl som Roland Duchatelet skickade till Powell i januari 2014 går det att läsa att den då nyblivna ägaren hade invändningar på tränarens laguttagningar och spelsystem. 

Käre Chris,

Innan köpet av Charlton analyserades hela truppen av mina scouter samt spelsystemet. Summan av det hela blev att gruppen låg under medel. Detta var också deras förklaring till varför laget genomförde vissa matcher med ett alldeles för defensivt system som inte föll väl ut.  

Annons

Duchatelet lyfter därefter bland andra fram en svensk, Astrit Ajdarevic, som var en av de spelare som hade hämtats in från Standard Liege:

Mittfältet borde bestå av Astrit, Cousins, Stephens och Harriot och han (reds.anm. scouten) föredrar att se Sordell bredvid Reza. Han tycker att Sordell har mycket bättre teknik och kommer skapa fler farligheter om vi spelar fotboll än långbollar.  

Duchatelet har bekräftat för Nieuwsblad att mejlen är äkta och det visar att belgaren gärna vill vara med och påverka det mesta i Charlton. Det kan också tyda på att Powell fick sparken på grund av sin ovilja att ge med sig snarare än de dåliga resultaten. Oavsett vad så har en rad tränare avverkats sedan dess och de rent sportsliga framgångarna har uteblivit. 

- Jag tror i slutändan att Roland vill ha en tränare som gör som han säger utan att invända, säger Heather Alderson. 

Annons

Hur det kommer gå för Karl Robinson, som senast kommer från Milton Keynes, har hon svårt att sia kring. Nästan alla tränare har tilldelats kontrakt på 2-3 år men har sedan snabbt försvunnit - Russell Slade fick 16 matcher innan han tvingades bort. 

- Vi har ingen erfarenhet av Karl Robinson i Charlton. Vi såg honom som en Milton Keynes-manager, en klubb som inte har så mycket historia, säger Alderson. 

- Han känner kanske att han kan hantera galna situationer i klubbar. Men han kommer få det svårt, troligtvis kommer han att få det likadant som alla andra managers. Vi får helt enkelt vänta och se.

CARD å sin sida kommer inte att tystna. Kampen att få bort Duchatelet och Meire kommer att fortsätta fram till den dagen då någon till slut ger med sig.

- Det är planen, vi ger aldrig upp. Klubben grundades 1905 och vi kommer stå kvar här när han tappar intresset, säger Alderson.

Annons

- Någon kommer vilja köpa Charlton, för de vet att det inte är en vanlig klubb. Den är speciell och har ett speciellt förhållande till sina supportrar och sin historia.

Supportrarna har fått hjälp från oväntat håll, nämligen sina egna rivaler. Inför nästan varenda match tar fans från motståndarsidan kontakt med Charlton-anhängarna för att uttrycka sitt stöd. 

- I mötet med Coventry allierade vi oss med deras supportrar och kastade in leksaksgrisarna på planen tillsammans. När Burnley säkrade ligatiteln i våras rusade deras fans bort till oss det första de gjorde och började sjunga ”bort med Roland”. Det känns som att någonting har hänt i det här landet på den punkten och det är något som gynnar samhället i stort, säger Heather Alderson och avslutar:

- Vi behöver ägare inom fotbollen som förstår fotboll och det blir väldigt uppenbart när någon inte gör det.

Annons
Publicerad 2016-12-04 kl 16:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto