POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ENGLAND

EXTRA: Moyes sparkad - United bekräftar

Foto: SCANPIX

David Moyes har fått sparken.

Det bekräftar Manchester United på sin hemsida.

Legendaren Ryan Giggs tar över jobbet.

Till sist tappade Manchester Uniteds klubbledning tålamodet. Efter den senaste förlusten, 0-2 mot Everton under påskhelgen, började uppgifter spridas om att David Moyes avskedas.

Och de visade sig stämma. På tisdagsförmiddagen gick klubbens officiella hemsida ut med en kommuniké i ärendet.

"Manchester United kan meddela att David Moyes lämnar klubben. Vi vill tacka honom för det hårda jobb, den ärlighet och den integritet som präglade hans tid här", lyder det korta skriftliga uttalandet.

Samtidigt står det klart att spelarlegendaren Ryan Giggs tillfälligtvis tar över som vikarierande manager.

Moyes hade vid tiden för sitt avsked bara tillbringat en knapp säsong på Old Trafford. När han anlände förra sommaren var det efter att ha blivit handplockad av sin föregångare, den ikoniske managern Alex Ferguson. Moyes och United ingick då ett sexårigt avtal, som nu alltså bryts i förtid.

Skälet är förstås enkelt: Poängskörden i Premier League har varit bedrövlig under Moyes ledning. De 57 pinnar som United skramlat ihop på 34 omgångar är den sämsta siffran sedan säsongen 1990/1991. Dessutom ligger laget hela 20 poäng bakom serieledande Liverpool i tabellen, och 17 bakom Arsenal som innehar den sista CL-platsen. Sedan tidigare är United utslaget ur alla internationella och inhemska cuper.

Flera engelska medier skriver nu att Louis van Gaal är favorit att ersätta Moyes på tränarposten.

Senast Manchester United sparkade en manager var 6 november 1986, då handlade det om Ron Atkinson. Den gången tog just Alex Ferguson över, och tillbringade sedan 27 år i klubben innan han självmant pensionerade sig i fjol.

Det tål att nämnas: Under sin första säsong hade Alex Ferguson ett sämre poängsnitt än vad Moyes visat upp i år. Dock befinner sig ju United i ett helt annat styrkemässigt utgångsläge nu än då. Under det senaste decenniet har klubben etablerat sig som en av de allra mest inkomstbringande i världen, med ett globalt upptagningsområde för supportrar.

Publicerad 2014-04-22 kl 09:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå