FEM SPANINGAR: "United imponerar - men jobbig situation för Ökvist"

Det blev 2-2 i derbyt mellan Manchester City-Manchester United.
City har inte fått säsongsinledningen man hoppades på - men starkt av United att toppa ligan bara tre år efter starten.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Tre år sedan starten - nu serieledare
Manchester United startade upp sitt damlag för tre år sedan. Det är mindre imponerande. Men nu är det som det är och Manchester United har ett damlag, och ännu bättre är att man också satsar på det (pratade med Lotta Ökvist om det i mars). Tre år efter omstarten leder laget WSL och har fem segrar och två oavgjorda efter de sju första omgångarna. De två oavgjorda har kommit mot Chelsea och Manchester City, förra årets etta och tvåa. Och en av de sju segrarna har kommit mot Arsenal, förra årets trea. Det är imponerande.

En match med två olika halvlekar
Manchester City dominerade i den första halvleken, spelade ut Manchester United och gick till halvtidsvila med en 2-0-ledning. Då var det inget snack om saken. Men United reste sig, andra halvlek var jämnare, det var kamp och chanser åt båda håll. Exakt så som det ska vara i ett derby mellan två av ligans bästa lag. United hämtade upp underläget, och matchen slutade 2-2.

Slarvigt att tappa 2-0 - eller starkt att hämta upp? Både och. Klart att det är starkt att resa sig efter en så svag första halvlek. Men Uniteds första mål, som gjorde att man kom in i matchen, var efter slarv från City. Världens bästa högerback Lucy Bronze var den som stod för misstaget när hon passade bollen, strax utanför eget straffområde, rakt till Tobin Heath. Fel spelare att bjuda på ett bra läge. Heath tog emot, avancerade och klippte upp bollen stenhårt och snyggt i Ellie Roebucks första hörn. Då hade det bara gått nio minuter av den andra halvleken.

Kvitteringen kom med femton minuter kvar, och den var, trots att matchen var ganska jämn, något oväntad. Det på grund av att Casey Stoney innan 2-2-målket valt att byta ut två potentiella matchvinnare i Tobin Heath och Christen Press. Men kvitteringen kom, och det efter fin vilja från Kirsty Hanson som tryckte till två gånger om efter en hörna.

Inte den perfekta ligastarten för City
Efter förra säsongen snöpliga andraplats så siktar City nu på ligatiteln. Men starten har inte blivit som man hoppats på. Efter sju omgångar har laget tre segrar, tre oavgjorda och en förlust. De oavgjorda har kommit mot Brighton (nia förra säsongen), Reading (femma förra säsongen) och Manchester United (fyra förra säsongen). Förlusten kom mot mästarlaget Chelsea. Efter sju omgångar är City femma på tolv poäng, och laget hade nog hoppats ha ett par poäng till. Mot Manchester United förvånade det att stjärnan Rose Lavelle inte ens kom in.

Imponerande start på säsongen av Laura Coombs
Laura Coombs startade bara i en ligamatch förra säsongen. Den här säsongen har hon gjort tre mål på tre matcher. Det är starkt, och extra starkt med tanke på att City har värvat in ett par bra spelare, bland annat Rose Lavelle och Sam Mewis. I derbyt mot Manchester United satte hon 2-0-målet - och det var väldigt snyggt. Bollen var strax innanför straffområdet, rakt framför mål, när hon tryckte upp den i nättaket.

Jobbig situation för Ökvist
Lotta Ökvist satt på bänken under hela matchen i derbyt. Den svenska vänsterbacken har inte lyckats slå sig in i Uniteds startelva. Efter sju omgångar har det blivit en start (i 4-2-segern mot West Ham för en månad sedan) och två inhopp (mot Birmingham och Chelsea). Förra säsongen gjorde 23-åriga Ökvist tre starter i ligan.

Publicerad 2020-11-14 kl 17:03