POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ENGLAND
1v

Fifa gjorde undantag i Chelseas transferförbud - Bodström: "De drabbas hårdare än andra"

Foto: Bildbyrån.

Chelseas transferförbud står fast - men med ett undantag.
Londonklubben får värva inhemska spelare som är under 16 år. 
Thomas Bodström ger förklaringen till det:
- De drabbas hårdare än andra, säger Bodström, som är ordförande i Fifas Appeal Committee, till Fotbollskanalen. 

Fifa meddelade i slutet av februari att Chelsea straffas för att ha brutit mot reglerna för värvningar av spelare under 18 år. Londonklubben fick förbud mot att värva spelare i två transferfönster, det vill säga i sommar och i januari 2020, men även ett bötesbelopp på drygt fem och en halv miljon kronor. Detta efter att Fifa undersökt totalt 92 minderåriga spelare som Chelsea värvat genom åren. 

Chelsea överklagade därefter domen till Fifas Appeal Committee (Fifas överklagningsnämnd) och fick i går veta att beslutet står kvar, men med ett undantag. Chelsea har - trots värvningsförbudet - tillåtelse att registrera inhemska spelare som är under 16 år. 

Thomas Bodström, som är ordförande i Fifas Appeal Committee, menar att det inte var självklart domen om transferförbudet skulle stå kvar. 

- Nej, det ska jag inte säga. Vi överlade i flera timmar och var väldigt noggranna. Det var ett stort antal spelare och det var många invändningar. De har flera skickliga advokater, så det var något vi fick hantera över flera timmars överläggning, säger han till Fotbollskanalen.

Bodström anser inte att det är svårare att döma en så pass stor klubb som Chelsea, men menar att den typen av klubb har andra resurser än mindre klubbar i en sådan här process. 

- Jag tänker att det ska vara samma, men det är klart att det finns andra resurser i Chelsea och det har de all rätt att ha. Det var skickliga advokater och jag är ju advokat själv, så det var en erfarenhet, men det är samma regelverk. 

Bodström berättar vidare om varför Fifas Appeal Committee valde att ge Chelsea ett undantag med tillåtelse att rekrytera spelare under 16 år:

- Vi fastställde till stor del domen, men med undantaget kring brittiska medborgare. Förbudet gäller alla internationella transfers för att skydda ungdomarna. Men för att skydda de unga killar som bor i Chelsea-området, så ska de få möjlighet att spela. De ska inte straffas för det här. Det visar sig då att inhemska spelare drabbas hårdare än andra. De som kommer utifrån och är 16, 17, 18 år kan gå till andra klubbar, medan de inhemska spelarna kanske inte kan det, säger han. 

Bodström fortsätter:

- Det är otroligt viktigt det här med ungdomsspelare. Det är naturligtvis många klubbar som är seriösa och Chelsea kommer att vara det framöver, men ungdomarna kan fara väldigt illa om man inte följer reglerna ordentligt. Det finns ett starkt skyddsintresse för när det framför allt är unga spelare som kommer från fattiga länder. De kanske inte kan återvända och hamnar i helt andra miljöer i ett främmande land. Det är viktigt med ordning och reda då. 

Bodström kan inte svara på varför Fifa inte valde att göra undantaget gällande inhemska spelare i första instans:

- Jag är ju bara med i den här kommittén, så jag kan inte svara på det eftersom att jag är med här. Jag har bara inflytande över de mål jag dömer och inget annat. Däremot hoppas jag att det kan bli praxis. Det är inte ungdomarna som ska straffas, i stället klubbarna. 

Tidigare har bland annat Barcelona och Atlético Madrid fått värvningsförbud. Bodström menar att det är vanligare med den här typen av straff än en kan tro, men att det sällan uppmärksammas lika mycket när det gäller mindre klubbar. 

Chelesea meddelade samtidigt, efter domen från Fifas Appeal Committee, att klubben kommer att överklaga domen till idrottens skiljedomstol, Cas. Bodström tror att domen fastställs, men menar att det inte är helt säkert. 

- Cas har dömt på lite olika sätt i de spanska fallen, men sedan är det ett stort beslut, så jag har full föstråelse för det och att de överklagar dit, säger han. 

- Jag har skiljt mig från detta nu, men följer naturligtvis frågan. Jag tror att de kommer att överklaga direkt eftersom att första fönstret är nu redan i sommar, fortsätter han. 

Publicerad 2019-05-09 kl 18:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå