Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Forskaren: Anledningen till Klopps långa skadelista

Premier League

Liverpool har just nu tretton spelare på skadelistan, varav sju stycken borta med hamstringsskada. En slump eller otur? Inte om ni frågar Uefa-forskaren Jan Ekstrand som lägger skulden på klubbens nya tyska tränare.

Foto: Scanpix

Jürgen Klopp har inte direkt haft en drömstart i Liverpool, mycket på grund av alla de skador som drabbat klubben på sistone. Under torsdagen gick man ut med att även Jordon Ibe numera är uppskriven på skadelistan, klubbens sjunde spelare (!) med en hamstringskada. Totalt så har Liverpool nu tretton spelare på den välfyllda skadelistan. 

Uefas egna medicinska professor Jan Ekstrand, som bedriver forskning kring förebyggandet av fotbollsskador, har undersökt vilken effekt ett tränarskifte har på en spelartrupp. Enligt honom ska skulden till Liverpools långa skadelista helt ligga på den tyske tränarens intåg i klubben. 

Annons

- Det visade sig att byter man tränare under en säsong så ökar skaderisken direkt. Det är det som man ser i Liverpool just nu. Man behöver inte vara Einstein eller en medicinsk expert för att förstå att om man byter träningssätt och spelstil mitt under en pågående säsong så ökar risken för muskelskador. Det är på grund av att det blir en för kort anpassningstid för musklerna att vänja sig vid den nya träningen, säger han till Fotbollskanalen.

- Så det Klopp gjorde med Liverpool var att han mitt i säsongen tog dit Dortmunds taktik med hög press och intensitet, något som spelarna inte var vana med och därför ökade risken för muskelskador.

För femton år sedan inledde Uefa en medicinsk studie där man ville se vad skadorna bland elitfotbollsspelare berodde på och vad man kunde göra för att förebygga dessa. Det är denna studie som nu Jan Ekstrand och hans forskningsgrupp ansvarar för då man varje vecka får in mängder av information från alla Champions League-klubbar.

Annons

 - Till exempel Real Madrid har skickat oss rapporter om sina skador varje månad i femton års tid. Totalt så är det 55 lag som deltagit i den här studien och vi har just nu en databas på 22 000 skador som vi analyserar, säger Ekstrand.

- Traditionellt sätt när man diskuterar förebyggandet av skador så pratar man om att träna upp och förstärka sina muskelfästen. Det har visat sig väldigt bra på amatörnivå, men för elitidrottsmän så är det inte tillräckligt. Där är det många andra faktorer som är så pass starka att de påverkar spelarna mycket mer.

 Vad är det för faktorer?

- Vi hade ett möte med alla läkare från dessa elitklubbar och frågade dem; ni som jobbar varje dag med spelarna, vad tror ni att alla dessa skador beror på? Då tog de upp fyra olika faktorer som de tänkte på: belastning av spelarna, tränarnas ledarstil, intern kommunikation och det fjärde var spelarnas ålder. För oss forskare var det här helt nya faktorer som fick oss att börja tänka helt annorlunda. 

Annons

Borde inte Liverpool och framförallt Jürgen Klopp tänkt på den ökade skaderisken då direkt efter tränarskiftet?
- Jo, det är något man kan fundera på. Men där har vi en ytterligare viktig faktor som är intern kommunikation. I dessa elitklubbar så har läkarna och det medicinska teamet en väldigt låg status i hierkin. Det är managern som bestämmer och det är personer som oftast inte har någon akademisk utbildning. Därför kan det vara så att de inte förstår såna här faktorer som är självklara för de medicinska teamet.

Så du tycker att mycket av felet ligger i utbildningen av tränarna som inte förstår hur man belastar sina spelare på bästa sätt?
- Ja, absolut, där har du en mycket viktig faktor. Det har skett en enorm utveckling på den medicinska sidan de senaste femton åren. Men den här säsongen har ju alla sett i exemplet Chelsea hur hierarkin fungerar och att i de engelska klubbarna så fungerar inte den interna kommunikationen.

Annons

Ekstrand fortsätter:

- De som läkarna säger är att när en klubb gör ett tränarskifte så måste läkarteamet först börja bygga upp ett förtroende hos den nya managern. Det här tar lite tid och då tappar man ännu mer i det förebyggande arbetet.  Men det intressanta i studien är att det faktiskt inte i det normala fallet ökar belastningen som mest, utan det sker när klubben byter fystränare. Det är oftast dessa som sköter det förebyggande arbetet och intensiteten i träningarna. Managern är mer en mediekontakt och har det övergripande ansvaret. I Liverpools fall så har Klopp uppenbarligen bestämt hur allt ska vara och att man ska förändra taktiken på matcher och även på träning. 

Borde man från Uefas sida försöka förhindra klubbarna från alla dessa tränarbyten?- Uefa är väldigt rädda för att gå in och förändra klubbarnas arbete. Det som Jürgen Klopp uppenbarligen inte har förstått är en versal medicinsk kunskap med att det tar en ganska lång tid för kroppen att anpassa sig till en annan belastning. Alla vi motionslöpare vet ju att det inte går att springa en runda på sex kilometer på sex minutersfart och sedan helt plötsligt öka en dag till fyraminutersfart. Det behöver man inte vara Einstein för att förstå.

Annons

Fakta

Liverpools skadelista

Jon Flanagan - Opererats för en broskskada i knäet.
Joe Gomez - Korsbandsskada
Danny Ings - Korsbandsskada
Daniel Sturridge - Muskelskada i baksida lår
Jordan Rossiter - Muskelskada i baksida lår
Martin Skrtel - Muskelskada i baksida lår
Divock Origi - Muskelskada i baksida lår
Jordan Henderson - Hälskada
Mamadou Sakho - Knäskada
Dejan Lovren - Muskelskada i baksida lår
Philippe Coutinho - Muskelskada i baksida lår
Kolo Toure - Kramp i baksida lår
Jordon Ibe - Känning i baksida lår

Källa: Skadekollen.com

Publicerad 2016-01-08 kl 18:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto