Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Forskarens mörka bild av Citys ägare - männen som egentligen styr storklubben

Foto: TT.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses Headlines där Frederic Pavlidis pratar om rapporteringen kring Manchester City.

Hyllat för sitt briljanta spel på planen.
Samtidigt målas en mörkare bild upp av Manchester City upp på sajten Medium.

I Premier League har Manchester City radat upp 16 raga segrar. Lagets framfart har hyllats unisont och frågan har ställts om det någonsin funnits ett vassare klubblag än dagens Manchester City.

Men samtidigt som klubbens sportsliga framgångar har genererat positiva rubriker världen över har klubben, och dess ägare, mörka hemligheter man gärna vill dölja.

På sajten Medium har Nicholas McGeehan, forskare på mänskliga rättigheter hos Human Rights Watch, målat en helt annan, långtifrån så smickrande bild, av klubben.

McGeehan berättar bland annat om det faktum om att Shejk Issa bin Zayed Al Nahyan, bror till klubbens ägare Shejk Mansour bin Zayed Al Nahyan, fångades på film då han allvarligt misshandlade och torterade en tidigare affärspartner som han menat lurat honom på pengar (trots filmbeviset friades han i domstol).

Forskaren McGeehan skriver också att klubbens ägare bara varit på en City-match på nio år – och att det i själva verket är andra personer som drar i trådarna, men att man använder upplägget för att klubben inte ska kopplas till landet. I stället pekas fyra andra personer ut, vilket McGeehan berättar om i en intervju med Aftonbladet.

- Det bästa beviset på det är folket som styr klubben. Mubarak, Simon Pearce, Martin Edelman... De är alla Manchester-direktörer men också nyckelpersoner runt Shejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan (kronprins i Abu Dhabi). De är inblandade i alla hans affärer, oavsett om de är ekonomiska eller politiska. Det finns samtidigt inget bevis för att de haft någonting att göra med Shejk Mansour. Visst, han är inblandad och han har en roll i klubben men han har aldrig nämnts som speciellt inflytelserik i det politiska gänget, säger han till tidningen.

Just Pearce jobbar med klubbens PR-frågor för att försöka rikta uppmärksamheten åt rätt håll. Ett exempel på det visas i Medium-artikeln där Pearce, inför grundandet av New York City FC, listar för- och nackdelar. Bland nackdelarna finns risken att Abu Dhabis "sårbarheter" kan hamna i fokus - och han listar bland annat faktorer som landets syn på homosexualitet och kvinnors rättigheter.

I artikeln nämns också Citys målsättning att skapa en form av dynasti med klubbar runtom i världen som ägs av samma bolag, City Football Group. I samma organisation finns klubbar som Melbourne City och New York City.

- The Guardian skrev om att City planerar för en global dominans. Med sina Abu Dhabi-pengar och med flottilj av klubbar där City är flaggskeppet. Man har skaffat sig klubbar över hela världen. Rent fotbollsmässigt försöker man hålla en gemensam fotbollsfilosofi, lite som i Barcelona. Men målet är mycket större. Det man vill skapa och som redan varit på tal tidigare är den här Disney-modellen. ”Disneyfication, en franchise-modell men också att man ska skapa en underhållningsstämpel, förklarade Fotbollskanalens Frederic Pavlidis i Headlines tidigare i veckan.

Enligt McGeehan har City, till skillnad från exempelvis Qatarägda PSG, undsluppit kritik för sina kopplingar till emiratet. Detta trots att Abu Dhabi i otaliga rapporter från olika människorättsorganisationer fått skarp kritik för sina extrema metoder att stoppa de med avvikande åsikter.

- Båda har utmärkt sig för brott mot mänskliga rättigheter men City har på något sätt kommit undan det här. PSG har hudflängts i medier men City har lyckats framställa sig som perfekt skött och en affärsmodell men där finns stora problem, säger Pavlidis.

I spelaren ses Headlines där Frederic Pavlidis pratar om rapporteringen kring Manchester City.

Publicerad 2017-12-22 kl 10:11
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons