Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ENGLAND

Förslaget till Premier League: minst sex engelsmän i varje startelva

Foto: Scanpix

Varje klubb ska ha minst sex engelsmän i startelvan. Förslaget kommer från en fransk klubbpresident, som menar att tävlingsbalansen i Europa håller på att rubbas.

- Premier League är fotbollens NBA, det är på väg att bli större än Champions League. Klubbar som Manchester United och Chelsea kommer att ha en årsbudget på sju-åtta miljarder SEK.

Profetian kommer från en av Saint-Étiennes två klubbpresidenter, Bernard Caïazzo, i en artikel hos L'Équipe. Efter veckans nyhet om Premier Leagues nya och enorma TV-avtal har det funnits många diskussioner om vad som kan tänkas hända med fotbollen. Caïazzos lösning: få de andra klubbarna att säga emot UEFA, för att inte skapa för stor obalans bland länderna.

- Det kommer bli större uppmärksamhet om kritiken kommer från klubbar som Bayern München, Real Madrid, eller Barcelona, än från Saint-Étienne.

Caïazzo har själv varit framgångsrik med att etablera ett lönetakssystem i Saint-Étienne, som gör att maxårslönen även för lagets storstjärnor är på knappt tio miljoner SEK, och vill nu att andra klubbar ska bygga mer inhemskt och för lägre summor.

Den tidigare FIFA-presidentkandidaten Jérôme Champagne skriver att Caïazzo har kommit med förslaget att minst sex spelare i varje startelva i varje Premier League-klubb måste vara engelsmän, även om det är oklart om spelare från andra delar av Storbritannien och Irland räknas in där. Ett liknande exempel från Europa är den ryska ligan, som kräver att minst fyra ryska spelare måste finnas i startelvan.

Publicerad 2015-02-12 kl 19:20

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER