POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
CHAMPIONSHIP

Jansson om viktfixeringen i Leeds - har slutat dricka alkohol: "Ligger man inte rätt får man knappt träna"

Foto: Bildbyrån

Marcelo Bielsas träningsmetoder har chockat spelarna i Leeds.
Nu berättar Pontus Jansson att han inte pratat med tränaren, och om viktfixeringen som finns i laget.
- Ligger man inte rätt viktmässigt så får man knappt träna, säger han.

Inför säsongen tog Marcelo Bielsa över som tränare i Leeds. Den argentinske tränaren, som har lett landslag som Argentina och Chile och klubblag som Lazio och Marseille, har på kort tid satt sin prägel på det engelska laget som efter sex omgångar leder The Championship.

Nu berättar Pontus Jansson om sin nye tränares metoder och vad han hittills har lärt sig.

- Det är otroligt mycket nytt och det är väldigt lärorikt. Man lär sig något nytt varje dag. Otroligt krävande. Långa dagar, intensiva träningar. Men det har gett resultat. Om du tittar på elvan som har spelat nu i början så är det exakt samma spelare som från förra året utan alla nyförvärv har i princip suttit på bänken och väntat i och med att alla kom in så sent, och samma med mig. Så att göra det här med spelarna som var där förra året och som i princip var ett lag på nedre halvan till att nu leda serien och spela bra fotboll, han ska såklart ha kredd, säger Jansson.

Hur är det med så långa dagar som han vill ha?
- Ja första veckan jag kom tillbaka så fick jag nästan en chock. Då var man där nio på morgonen och var hemma vid fem-sex på kvällen, och det är man inte van vid som fotbollsspelare. Det var en chock. Men nu har det lugnat sig eftersom vi har så mycket matcher. 

- Sedan för min egen del fysiskt så är det en otrolig skillnad. Jag har gått ner fyra kilo och tappat väldigt mycket i kroppsfett vilket för honom i princip är starten för att få börja spela. Ligger man inte rätt viktmässigt så får man knappt träna. Det är invägning varje morgon, ligger du inte rätt där så får du höra det.

Tyckte han att du låg över när du kom tillbaka?
- Nej, men jag fick ju tillsägelse på semestern när jag satt med öl hemma i trädgården, att jag ska väga si och så när jag kommer tillbaka. Så jag fick en liten chock då. Men jag satte igång direkt och började träna med Malmö och kom tillbaka i bra skick.

Känner du dig lättare och starkare?
- Ja, mycket. Det är en otrolig skillnad. För att vara så stor som jag är och tappa de här kilona, det gör skillnad. Man kanska har varit lite lat innan, men jag tycker ändå att jag har varit noga under min karriär med mat och kost, men det man har lärt sig här nu att man kan tappa med ännu mer noggrannhet så är det stor skillnad.

Styrs det mycket av klubben och av Bielsa?
- Ja det är han och hans staff som sköter detta. Det är invägning varje morgon och invägning innan match och efter match. Man tummar inte på någonting.

Finns det ingen risk att det blir en viktfixering?
- Jo lite har det faktiskt blivit. Man tänker på allt. Vad du än äter och vad du än dricker så tänker man på det. För mig tror jag att alkoholen är det som har gjort att jag har tappat nu. Man brukar ta en öl efter match och njuta, men det har jag tagit bort här nu, så jag tror att det är det som har hjälp mest om jag ska vara ärlig.

- Men det är allt man gör, allt man äter, maten vi har på anläggningen är otroligt bra och klubben är noga med det. Man tummar inte på något och det har gett resultat. Det är glädjande. 

Förra säsongen var Pontus Jansson given i laget, men med Bielsa som tränare har han inte varit lika given hittills utan det har blivit en start och två inhopp.

- För egen del har det varit väldigt hektiskt. Kom in tre dagar innan säsongen började och blev tillsagd att inte göra något efter VM utan att jag skulle komma tillbaka och ta det därifrån och köra igång. Men mycket nytt, mycket nytt folk, det kändes nästan som att jag hade skrivit på för en ny klubb när jag kom tillbaka, säger han.

- Men laget har fått en bra start och det är jag såklart glad för. Nu är det bara för mig att steppa in och börja spela och så ska det nog bli ännu bättre.

Spelmässigt då, har det varit en stor omställning med Bielsa?
- Det har också varit otroligt lärorikt. Nya saker varje dag. Det är otroligt krävande även som mittback. Som mittback i Championship springer du väl i snitt nio kilometer per match, nu senaste matcher hade jag sprungit elva och en halv kilometer. Så det är en otrolig skillnad i hur han vill spela, i hur han vill ha sina försvarare.

- Men det är saker som jag kommer att ta med mig under resten av min karriär, förhoppningsvis som tränare sedan i framtiden också. Det är bara en månad ungefär men jag har lärt mig otroligt mycket. Men sedan kanske han inte är den personen som man pratar med mest av alla. Det finns både för- och nackdelar. 

Hur är han som person?
- Väldigt sluten. Jag tror inte att jag har pratat med honom än om jag ska vara ärlig. Jag har fått några utskällningar bara, det är allt. Annars vill han ha en distans till sina spelare, det får man köpa. Hade jag varit tränare så hade inte jag haft det så, men alla tränare har sin stil och det är bara att köpa det. Sedan har han andra i sin staff som sköter det här vardagliga snacket och så. Sedan är det ju också förståligt eftersom han inte kan flytande engelska.

Är det mentalt tufft med det ledarskapet?
- Jag har ju alltid gillat att ha en nära relation med min tränare och bolla idéer och så. Så för mig har det också varit en omställning. Men man lär sig hela tiden nya saker. Jag hade föredragit att ha en nära relation med tränaren men nu är det så här. Det finns för- och nackdelar med allt. Men det har varit mentalt även för mig, nu har jag inte spelat heller och det har såklart också varit jobbigt när man inte har fått en motivering. Jag fattar det själv i och med att jag kom tillbaka så sent, men du har inte fått höra det och då blir det extra jobbigt att sitta bredvid.

- Men sedan är man ju mer och mer glad för att laget går bra ju äldre man blir, och tänker kanske inte lika mycket på sig själv. Men det har varit krävande för egen del. Man blir lätt frustrerad när man inte är i centrum och spelar och skiner varje match. Men sådan är fotbollen, det gäller bara att vara stark och det vet jag att jag är, så det är bara att kriga på.

Hur märker ni av att det är Bielsa-feber, det kollas ju till och med på Championship i Chile och Argentina nu?
- Ja det är en otrolig hysteri kring honom. Folk reser till matcherna bara för att kolla på honom. Det säger en del. Jag är glad att jag får jobba med honom på ett så här nära håll som jag får göra och att jag får lära mig så otroligt mycket. Det finns mycket influenser som man kan ta med sig.

Vad har varit största omställningen för dig i sättet han vill spela på?
- Det är väldigt mycket man-man-inriktat, anpassa sig väldigt mycket till motståndare. Analyserar allt in i minsta lilla detalj. Så för min egen del är det att det blir mycket man-man, men det gör inget eftersom jag är van vid det från Italien. Så för mig har det inte varit så stor omställning men det har det nog varit för de andra.

- Jag har sett den här Manchester City-dokumenteren om hur Pep Guardiola jobbar och det här är otroligt likt hur Bielsa gör. Sedan vet jag inte vem som har snott av vem, nädå, men det är otroligt likt i influenser.

Publicerad 2018-09-04 kl 15:18
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå