Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Klart: Då kommer domen efter Zlatan-rättegången

Ulf Karlsson borde dömas för grovt förtal, enligt Zlatan Ibrahimovics advokater, som under en smått kaotisk rättegång redogjorde för de påstådda dopningsanklagelserna.
Karlsson nekar dock till brottet. Domen kommer 9 januari.

Zlatan Ibrahimovic anser, genom sina advokater, att friidrottsledaren Ulf Karlsson utsatt honom för grovt förtal. Därför har fotbollsstjärnan stämt Karlsson i ett enskilt åtal vid Värmlands tingsrätt, där rättegång hölls i dag.

ANNONS

Ulf Karlsson, som tidigare bland annat varit förbundskapten i friidrott, uttalade sig i våras om att Ibrahimovic kan ha varit dopad under sin tid i den italienska klubben Juventus. Den centrala bevisningen i målet är en inspelning av en paneldebatt som Ulf Karlsson deltog i. Debatten hölls på ett möte om dopning i Värmlands idrottshistoriska sällskap.

Invändning avvisad
Rättegången i tingsrätten fick ta paus flera gånger för att rättens ledamöter, och parterna i målet, behövde diskutera olika frågor.

Ulf Karlssons advokat, Johan Eriksson, ifrågasätter en av punkterna i åtalet, som handlar om uttalanden Karlsson gjorde till en journalist i samband med mötet. Eriksson anser att ett eventuellt brott i det sammanhanget omfattas av tryckfrihetsförordningen, och inte hör hemma i det enskilda åtalet. Den invändningen avvisades dock, tills vidare, av tingsrätten.

ANNONS

I ett sammanhang under debatten där man talat om dopningskulturer som hållit sig kvar sade Ulf Karlsson: "Man kan också säga så här, att Zlatan gick upp tio kilo i muskler under perioden i Juventus. Det var ju rätt så snabbt, på ett år gjorde han det, på ett år."

"Förminskar framgångar"
Karlsson borde ha insett att det han sade skulle få stor spridning, anser Ibrahimovic.

- Även om Ulf Karlsson inte skulle ha menat att Zlatan Ibrahimovic medvetet skulle ha dopat sig, så spelar det ingen roll. Uppgifterna förminskar ändå Zlatan Ibrahimovics framgångar som idrottsman, säger fotbollsstjärnans advokat Nils Petersen.

Friidrottsledaren anser dock att det handlade om i högsta fall en insinuation, inte om förtal.

- Det är fullt utrett att det inte var hans avsikt att förtala, säger advokat Johan Eriksson.

ANNONS

Ulf Karlsson bad några dagar efter mötet om ursäkt i ett öppet brev. Ibrahimovic har inte krävt något skadestånd.

Fakta: Dopningsanklagelsen

Ulf Karlsson, som tidigare bland annat varit förbundskapten i friidrott och chef för längdskidlandslaget, diskuterade dopning på en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i början av april i år.

Karlsson uppges bland annat ha uttalat sig om att Zlatan Ibrahimovic varit dopad under tiden i Juventus, med hänvisning till att fotbollsstjärnan gick upp tio kilo i muskler under relativt kort tid.

Han upprepade sedan uttalandena för en reporter från Nya Wermlands-Tidningen.

Några dagar senare bad Ulf Karlsson om ursäkt i ett öppet brev.

Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, även han nämnd av Ulf Karlsson, valde att låta saken bero. Zlatan Ibrahimovic stämde dock kort därefter Ulf Karlsson för grovt förtal.

Zlatan Ibrahimovic har väckt ett så kallat enskilt åtal, vilket innebär att det är hans ombud som agerar åklagare i målet.

Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus 2004-2006.

Publicerad 2016-12-19 kl 17:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto