Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån/TT

LISTA: De gjorde bästa fönstret i Premier League: “Äntligen vågade man investera”

LONDON. Övergångsfönstret bjöd på flera intressanta värvningar.
Fotbollskanalens Joel Åberg listar sina fem vinnare i England.

5. BRIGHTON

IN: Tariq Lamptey (Chelsea), Aaron Mooy (Huddersfield).

UT: Anders Dreyer, James Tilley, Tudor Baluta, Tom McGill, Billy Arce, Gaetan Bong, Jon Mlakar, Leon Balogun.

Kommentar: Jag tror att framtiden får utvisa hur vi ser tillbaka på årets vinterfönster. Om formkurvan fortsätter att dala och Brighton faktiskt får lämna PL, då kommer agerandet att fördömas och fördummas. Varför gjorde man inte mer?

Men jag tror nog ändå att Potter och Hambergs gäng kommer att klara det. Då kommer man istället tolka fönstret som att man inte ville ta några förhastade beslut och att tränarna istället ville ha en säsong på sig att utvärdera spelarna och spara pengar till sommaren.

ANNONS

Istället för att satsa på stora och förhastade övergångar, beslutade Brighton att det viktigaste var att köpa loss Mooy - som varit stundtals briljant under hösten. Man lyckades dessutom locka över talangen Lamptey, som var väldigt uppskattad i Chelsea men som kände att han skulle få svårt att få chansen med James och Azpilicueta framför i rangordningen.

Brightons agerande är en liten chansing. Men det är också symptomatiskt för en klubb med självförtroende, som verkar ha en långsiktig plan. Mooy har redan visat sig vara en smart spelare - och i Lamptey kan man möjligen ha gjort ett riktigt kap.

4. NEWCASTLE

IN: Nabil Bentaleb (lån, Schalke), Valentino Lazaro (lån, Inter), Danny Rose (lån, Tottenham).

UT: Kelland Watts, Rolando Aarons, Ki Sung-Yueng.

Kommentar: Egentligen vill man inte berömma Newcastle för sitt transferagerande - varje säsong bevittnar vi hur man aktivt tar avstånd från att utnyttja den potential som finns i klubben. Istället gör man endast det som krävs för att stanna kvar.

ANNONS

Årets fönster var, som så ofta, en uppvisning i kortsiktighet och fortsatt exploaterande av klubben. Med det sagt, det gör man rätt så bra.

Newcastle dras med stora skadeproblem och behövde få in spelare på kanterna i backlinjen. Att man då lyckas få in Lazaro och Rose på lån är imponerande. Det här är två spelare som verkligen kommer kunna bidra, kanske främst högre upp i banan. Det gäller även Bentaleb, som inte alls har fått till det i Tyskland denna säsong men som vi vet kan göra jobbet i PL:s mittenskikt.

Newcastle har stått för ett fönster som tydligt reflekterar den rädsla för att dras in i en nedflyttningsstrid som finns i klubben. Det är tråkigt och kortsiktigt. Men de gör det de ska, de gör det bra. Eller hur, Ashley?

3. LEICESTER

IN: Ryan Bennett (lån, Wolves).

UT: George Thomas, Andy King, Kiernan Dewsbury-Hall, Lukas Husek, Admiral Muskwe, Mitchell Clark, Filip Benkovic.

ANNONS

Kommentar: Leicester ligger långt framför många av de förväntade topplagen - med största sannolikhet kommer Rodgers lag kvalificera sig för nästa säsongs Champions League. Men det spelar mindre roll när United, Chelsea eller Arsenal viftar med sedelbuntarna. Det fanns därför stor oro för att, exempelvis, Chelsea skulle försöka få över Chilwell redan i januari.

Det har likaså snackats om att United skulle vara intresserat av Maddison. Det hade inte heller förvånat mig om spelare som Pereira, Tielemans, Ndidi och Barnes finns nedkritade på önskelistor runt om i Europa. Det handlade således för Leicester mer om att göra sitt bästa att behålla det som fanns snarare än att förstärka och bredda utifrån.

Det lyckades man med.

Inlåningen av Bennett från Wolves ses nog även som något av en nyckelaffär för klubben. Således gjorde man det möjligt för talangfulle Benkovic, som inte alls har fått tillräckligt med speltid under hösten, att få viktig erfarenhet. Samma gäller Thomas, som ska vara uppskattad.

ANNONS

2. SHEFFIELD UNITED

IN: Sander Berge (Genk), Jack Rodwell, Jack Robinson (Nottingham Forest), Richairo Zivkovic (lån, Changchun Yatai), Panagiotis Retsos (lån, Retsos).

UT: Richard Stearman, Tyler Smith, Ben Heneghan, David Parkhouse, Callum Robinson, Kean Bryan, Marcus Dewhurst, Ravel Morrison, Mark Duffy.

Kommentar: Tränaren Wilder satt i en förmånlig sits inför januarifönstret. Hans Sheffield United har överträffat allas förväntningar och ser i dagens läge ut att göra upp om en Europa-plats - det kommer definitivt inte handla om någon nedflyttningsstrid framåt våren. Så medan många av de förväntade bottenlagen tvingades satsa på nödlösningar, kunde Wilder istället tänka ett steg längre och bygga för framtiden.

Att denna nykomling går in och knycker en av Europas mest upphaussade mittfältstalanger i Berge är inget annat än anmärkningsvärt. Dessutom tog man in flera smarta och riskfria breddspelare i Rodwell, Robinson och Zivkovic.

ANNONS

Nu har det visserligen inte rapporterats om någon utköpsklausul i lånet av Retsos, men det hade samtidigt förvånat mig om det inte finns en muntlig överenskommelse att en affär är möjlig vid rätt pris i sommar. Han har visserligen fått snålt med speltid efter fjolårets skadefyllda säsong, men i Retsos har man fått en spelare som besitter hög, hög potential. Det var en spelare som Leverkusen betalade stora pengar för och som imponerade i debutsäsongen i Tyskland.

1. TOTTENHAM

IN: Michel Vorm, Gedson Fernandes (lån, Benfica), Giovani Lo Celso (Real Betis), Steven Bergwijn (PSV Eindhoven).

UT: Jack Clarke, Christian Eriksen, Kyle Walker-Peters, Cameron Carter-Wickers, Danny Rose, Anthony Georgiou, Kazaiah Sterling.

Kommentar: Efter några återhållsamma fönster har Tottenham verkligen börjat investera stora pengar i sin spelartrupp. Det var säkert något som Mourinho lovades i samband med att han skrev på under hösten.

ANNONS

Det började med att Vorm togs in som bosman - det kändes som en naturlig och friktionsfri lösning i väntan på att Lloris tog sig tillbaka från skada. Sedan tog man in Fernandes, som trots ett sviktande kalenderår alltjämt ses som en av Europas mest intressanta talanger. Spurs identifierade tidigt en spelare som kan vara lösningen på bristen på kreativitet på mittfältet - då kommer man aktivera klausulen. Om inte, då får man bara leta vidare. Ingen skada skedd.

Lo Celso har kommit igång på slutet, vilket gjorde att Spurs aktiverade hans låneklausul. Med Kanes skada behövde man bredda längre upp i banan. Det slutade med att man tog in poängmaskinen Bergwijn från PSV, en affär som gör att man nu har har råd att låta Son eller Lucas vikariera högst upp i Kanes frånvaro. 22-åringens noterades för en lovande debut.

ANNONS

Spurs gjorde även bra ifrån sig på utfronten. Eriksen-soppan borde tagits hand om redan i somras, men Levy lyckades ändå få en betydande summa som kunde investeras i truppen. Minst lika viktigt var att man lyckades hitta klubbar till Clarke, KWP och CCW - tre spelare som är i stort behov av speltid.

Pochettino menade under en längre tid att Spurs behövde fräscha upp och bygga om för att kunna återupphålla intensiteten och hungern i laget. Det kommer nog ta ett tag för spelarna att acklimatisera sig, men på kort tid har Levy lyckats föryngra och förverkliga Pochettinos förhoppningar.

Publicerad 2020-02-03 kl 10:30
Sponsrat innehåll

Streama all sport från Telia, C More och Viaplay för 599kr

Sportpaketet består av Telia Play Sport, C More Premium, Viaplay med V Premium och V Sport Golf

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto