POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ENGLAND

Liverpool kritiserar Citys arenaavtal - uppmanar Uefa till utredning

Manchester City fick över fyra miljarder kronor för att byta namn på arenan. Då går konkurrenterna till attack - och menar att det är orättvist och bryter reglerna.

Uefas president, Michael Platini, har tryckt hårt på den nya regeln - "Financial fair play" - som ska begränsa hur mycket en klubb för gå back. Detta för att se till att klubbar med rika ägare inte kan pumpa in hur mycket pengar som helst.

Belackarna till regeln har sagt att klubbarna kommer att hitta en väg att kringå att hålla sig till denna finansiella rättvisa. Ett exempel på det är Manchester City. Den engelska klubben har gjort klart med ett arenaavtal värt över fyra miljarder kronor för tio år, enligt uppgifter från the Guardian.

För den summan byter City of Manchester Stadium namn till Etihad Stadium. Etihad är en flygbolag som ägs av Bin Zayed-familjen - samma familj som äger Manchester City.

Först ut att kritisera avtalet var Arsene Wenger, som menade att det "väcker frågor om trovärdigheten i financial fair play". Nu går också Liverpool till hård attack. Klubben kräver att Uefa utreder Citys avtal, med hänvisning till att det ska finnas begränsningar i hur besläktade företag kan sponsra klubbar på detta sätt.

- Är Etihad. Manchester City och Sheikh Mansour besläktade? Om det är det - då är det upp till Uefa att fastställa om det kan göra så här, säger Liverpools VD, Ian Ayre.

Om Uefa skulle utreda Manchester Citys arenaavtal, är det också upp till Uefa att fastslå om pengarna som Etihad ger City är av rimligt värde.

Financial fair play-regeln begränsar att klubbar inte får förlora mer än ungefär 400 miljoner kronor per år, annars får de inte delta i Uefas turneringar, som Champions League och Europa League.

Publicerad 2011-07-16 kl 09:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå