Liverpool tappade sent - efter två bortdömda mål och sen straff

Liverpool tappade segern sent på sydkusten mot Brighton.
Pascal Gross spikade slutresultatet på tilläggstid när han kvitterade på straff till 1-1.
- Fyra eller fem Brighton-spelare kände att det inte var straff, säger Jordan Henderson till BT Sport.

Efter att ha missat förra helgens möte med Liecester på grund av covid-19, var Mohamed Salah tillbaka i Liverpools startelva under lördagen då Liverpool reste till sydkusten för match mot Graham Potters Brighton - och det var just Brighton som stal rampljuset i inledningen av matchen.

Brighton fick en mardrömsstart. Visserligen blev man tilldelat en straff i den 19:e minuten när Liverpools högerback Neco Williams rev ner Aaron Connolly i eget straffområde, men den straffsparken missade fransmannen Neal Maupay och sköt tätt utanför stolpen.

Bara fem minuter efter straffmissen tvingades sedan Maupay kliva av skadad och ersattes av Leandro Trossard.

Efter 34 minuter hade sedan Liverpool en boll i nät, då Salah bröt sig fri och kyligt placerade in 1-0 bakom Matt Ryan i Brighton-målet. Dock var 28-åringen några centimeter offside - så målet dömdes bort.

Men med timmen spelad tog Liverpool ledningen och denna gång fick det stå. Efter läckert kombinationsspel mellan Andy Robertson och Salah hittade den sistnämnde Diogo Jota i Brightons straffområde, som trocklade sig fram och till slut placerade in bollen vid stolproten till 1-0. Målet var Jotas nionde på 14 matcher för Liverpool.

Med sju minuter kvar fick Liverpool sedan ytterligare ett bortdömt mål. Denna gången på en fast situation, då Robertsons frisparksinlägg nådde inhopparen Sadio Mané på huvudet - som nickade in 2-0. Men återigen dömdes Liverpools mål bort för offside.

Istället skulle Brighton kvittera. På tilläggstid drog Robertson på sig en straff då Danny Welbeck petat under bollen då skotten skulle rensa, så Liverpool-backen istället träffade Welbeck. Efter att initialt beslut tagits om att det inte skulle vara straff valde sedan domaren att VAR-granska, och efter den granskningen dömde han till slut straff - som Pacal Gross förvaltade till 1-1.

1-1 blev sedan slutresultatet. Det innebär att den regerande Premier League-mästaren kan tappa ligaledningen i fall Tottenham besegrar Chelsea under söndagen. Men tills dess behåller man sin ledning.

- Danny Welbeck sa till mig att det inte var straff. Det var fyra eller fem Brigton-spelare som kände så. För att du som domare ska upphäva det initiala beslutet, så måste felet vara klart och tydligt, säger Liverpool-kaptenen Jordan Henderson efter matchen till tv-kanalen BT Sport.

Brightons startelva: Ryan - White, Dunk, Webster - Veltman, Bissouma, Gross, March - Welbeck, Connolly, Maupay

Liverpools startelva: Alisson - Williams, Phillips, Fabinho, Robertson - Milner, Wijnaldum -Minamino, Firmino, Jota - Salah