Liverpools chockstart räckte – drygar ut serieledningen i Premier League efter seger mot City

Två mål på tolv minuter i början matchen räckte för Liverpool mot Manchester City.
Trots en sen anstormning blev det hemmaseger på Anfield med 3-1 och Liverpool utökar serieledningen till åtta poäng.
- Det här är det enda sättet vi kan slå City, säger Liverpooltränaren Jürgen Klopp.

Liverpool har gått som tåget i ligan med ett enda snedsteg, ett kryss borta på Old Trafford mot Manchester United. I övrigt har man full pott och toppar således Premier League. På söndagen drygades den ledningen ut till åtta poäng, när Liverpools snabba start gav en 3-1-seger mot Manchester City.

Liverpool chockade Manchester City efter knappa fem minuter. Sadio Manés inspel i straffområdet rensades rakt i gapet på Fabinho, som drog till ett tungt skott som gick in från 20 meter. Manchester City ropade på hands på Trent Alexander Arnold i eget straffområde, men efter en VAR-granskning valde domaren Michael Oliver att fria den situationen.

Bara sex minuter senare var det 2-0. Andy Robertson fick stor yta ute till vänster och slog ett långt svepande inlägg mot Mohamed Salah. På den bortre ytan kunde anfallaren nicka mot den bortre stolpen och tog sig förbi Claudio Bravo.

City försökte hitta tillbaka in i matchen och skapade en del tryck mot Liverpool. Efter dryga halvtimmen fick laget sin dittills bästa chans när Angelino tråcklade sig förbi flera försvarare och sköt ett skott som gick via Liverpool-ben och i utsidan av stolpen. Även Sergio Agüero hade ett bra skott som tvingade Alisson till en bra räddning.

I början av den andra halvleken kom Liverpool ut och tog tag i matchen igen. Efter bara ett par minuter slet sig Jordan Hendersson loss på högerkanten och slog ett långt inlägg mot bortre stolpen. Där kom Sadio Mané och stod för en hård nick som Bravo inte lyckades hålla ut, vilket betydde 3-0 för Liverpool.

Manchester City satte liv i matchen med dryga tolv minuter kvar av ordinarie matchtid när de bet sig fast runt Liverpools straffområde. Bollen hamnade vid fötterna hos Bernardo Silva, som slog till direkt och fick in bollen vid den främre stolpen.

Mer mål än så blev det inte på Anfield, utan Liverpool vann matchen med 3-1.

- Det var så tufft att spela, intensiteten i matchen var så uppenbar. Det var värt det, verkligen bra, säger Liverpooltränaren Jürgen Klopp enligt BBC.

- Killarna var helt fokuserade och koncentrerade. Det var så bra. Det här är det enda sättet vi kan slå City, andra lag kan kanske göra det på något annat sätt men det här sättet är det enda för oss.

City-tränaren Pep Guardiola var å sin sida stolt över sitt lags insats.

- Vi spelade som dubbla regerande mästare. Vi kan inte förneka hur bra Liverpool är men sättet vi spelade, personligheten, var bra, säger spanjoren.

- Det var ganska likt Champions League-matchen (våren 2018). Det var en otroligt situation i den matchen också men insatsen i dag var så bra. Vi försöker hela tiden, vi ger inte upp och det är därför vi är dubbla regerande mästare. Vi slåss alltid hela vägen

De tre poängen tar Liverpool upp på 34 poäng efter tolv omgångar. Det gör att serieledningen för Liverpool nu är åtta poäng, vilket är avståndet till Chelsea och Leicester. Manchester City ligger efter tolv omgångar nio poäng efter Liverpool på en fjärdeplats.

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson - Fabinho, Wijnaldum, Henderson - Mané, Salah, Firmino

Manchester City: Bravo - Walker, Stones, Fernandinho, Angelino - Rodrigo, Gündogan, De Bruyne - Bernardo, Sterling, Agüero