Manchester City vann stormötet i PL efter Luiz mardrömsinhopp

Raheem Sterling och Kevin De Bruyne låg bakom allt i Manchester Citys 3–0-vinst mot Arsenal när Premier League var tillbaka på onsdagskvällen.
Bortalagets David Luiz hann med att stå för ett avgörande misstag och blev sedan utvisad i sitt inhopp.

Den engelska fotbollen var tillbaka på Villa Park i Birmingham tidigare under onsdagskvällen, men det rådde inga tvivel om att Manchester Citys möte med Arsenal på förhand hade målats upp som huvudnumret och Premier Leagues definitiva återkomst.

Hängmatchen, som i mars sköts upp till följd av att flera spelare och ledare hos London-klubben hade satts i karantän, hade i brittiska medier framställs som en match mellan de två tränarna, Pep Guardiola och hans adept Mikel Arteta. Samtidigt som den senare har talat om att man gjort sitt bästa för att förbereda spelarna och att det inte finns några ursäktar, menade Guardiola att hans lag inte riktigt är redo för det hektiska spelschema som väntar under säsongsavslutningen.

Annars låg det en viss förväntan, om än virtuell, i luften inför matchen på Eastlands i Manchester. Eric Garcia gick in som mittback i hemmalaget och på topp återfanns Gabriel Jesus istället för Sergio Agüero. Arteta valde att gå för en något oväntad startelva med Eddie Nketiah och Joe Willock, samtidigt som Alexandre Lacazette och Dani Ceballos inledde på bänken.

Fem minuter. Längre tog det inte innan den första skadan var framme, detta efter att Granit Xhaka kolliderat med en lagkamrat och trampat snett. Men det var bara början. För några minuter senare gick bortalagets inlånade mittback Pablo Mari sönder. Duon ersattes av Ceballos och David Luiz.

Efter en förhållandevis jämn inledning växte City in i matchen. I slutet av den första halvleken kom Raheem Sterling i dubbla farliga chanser, båda gångerna på pass från Kevin De Bruyne. 1–0-målet var således ingen högoddsare. Detta efter att De Bruyne hittat Sterling via ett försvarsmisstag från Luiz.

Men inhoppande Luiz mardrömskväll hade bara börjat. För i början av den andra halvleken drog han på sig en frilägesutvisning som resulterade i straffspark och 2–0, som De Bruyne enkelt placerade in för elva meter.

Hemmalaget tog över allt mer i takt med att det numerära underläget tog ut sin rätt på gästerna. I matchens slutskede kolliderade en utrusande Ederson med Garcia, som blev liggande på innerplan under en längre period. I matchens slutskede kunde sedan inbytte Phil Foden trycka dit 3–0-målet på en retur.

Vinsten innebär att City cementerar andraplatsen, vilken i förlängningen innebär att Liverpool först kan säkra ligatiteln mot Crystal Palace i nästa vecka. Arsenal hittas först på nionde plats, med åtta poäng upp till Chelsea på fjärdeplatsen.

Tidigare under dagen spelade Aston Villa och Sheffield United 0–0 på Villa Park.

Manchester City: Ederson - Walker, Garcia, Laporte (Fernandinho 70), Mendy - Silva (B Silva 65), Gündogan, De Bruyne (Rodri 70) - Mahrez (Foden 65), Jesus, Sterling.

Arsenal: Leno - Bellerin, Mustafi, Mari (Luiz 24), Tierney - Guendouzi (Maitland-Niles 67), Xhaka (Ceballos 8) - Saka, Willock (Nelson 67), Aubameyang - Nketiah (Lacazette 67).