Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Manchester City vill bli ett nytt Barcelona – och sluta köpa storspelare

Manchester Citys miljardregn ska upphöra. Nu ska laget satsa allt på ungdomsutvecklingen – för att bli som Barcelona.
- De är riktmärket i utvecklingen av unga talanger, säger Brian Marwood, fotbollschef i klubben.

Carlos Tevez, Yaya Toure, Mario Balotelli, Samir Nasri, Sergio Agüero, Edin Dzeko. Listan på mångmiljon-köpen som Manchester City sedan gjort de senaste åren kan göras lång. Ägaren Sheik Mansour har med sina närmast oändliga resurser förändrat klubben och ett helt fotbollsland.

Nu har City tagit sig till toppen. Då ska man ändra sin satsning, om än i långsam takt, och satsa pengarna på ungdomarna. Över en miljard kronor ska läggas på att bygga en stor träningsanläggning bredvid Etihad Stadium.

Den ser Marwood som ett steg mot att kunna bli mer självförsörjande och att i förlängningen kunna lägga mindre pengar på stora transfers.

- Vi talar om hållbarhet och det (betala stora transfersummor) kan inte upprätthållas. Vi måste utvecklas inifrån. Det är något som är nödvändigt för klubbens framtid. Financial fair play talas det om varje vecka nu och alla tittar på Manchester City för att se om vi ska klara av den reformen, säger han till the Guardian.

När City ska få fram egna produkter till A-laget, är det främst en annan klubb man tittar på. Barcelona. Världens bästa klubblag, i många ögon, som till stor del består av spelare födda i Katalonien.

- De är riktmärket i utvecklingen av unga talanger. De snackar om DNA, filosofi och kultur, och den finns där i alla nivåer när det kommer till hur de spelar, säger Marwood.

Han berättar hur han kunde se en ung Iniesta eller Xavi i deras U19-lag, när Citys ungdomar spelade mot dem. Och nu hoppas han att City ska kunna implementera en liknande filosofi i sin akademi.

- Vi vill få fram unga spelare som kan spela i Champions League. Det är det vi siktar på.

Publicerad 2011-09-20 kl 09:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons