Manchester United ute ur cupen - Elanga syndabock efter straffmiss

FA-cupen

Manchester United är ute ur FA-cupen efter ett jättefiasko.
Svenske Anthony Elanga, 19, blev syndabock i straffläggningen mot Middlesbrough.
- Han (Elanga) är förstörd, säger United-managern Ralf Rangnick till ITV.

Manchester United gick in som skyhög favorit mot Middlesbrough, till vardags i den engelska andradivisionen Championship, i FA-cupen under fredagskvällen. Den svenske anfallstalangen Anthony Elanga, 19, inledde på bänken - men kom ändå att spela en roll på Old Trafford.

United skapade ett övertag direkt i matchinledningen. Efter 20 minuter fick de en straff som Cristiano Ronaldo tog hand om - och sköt utanför.

Ledningsmålet kom dock snart därefter, då från Jadon Sancho, som haft svårt att hitta målformen i United. Han avslutade till vänster i straffområdet och bollen hittade nätet via en Middlesbrough-back till 1-0.

Med dryga timmen spelad kom en kvittering från Middlesbrough. Det var först tveksamt om målet godkändes, då Duncan Watmore slog upp bollen på egen arm innan den gick vidare till den tidigare United-talangen Matt Crooks. 28-åringen glidtacklade in bollen i mål och efter en VAR-granskning godkändes målet.

Det följdes av en strålande chans för United att återta ledningen när Ronaldo störde motståndarmålvakten vid en inspark. Joe Lumley lyckades passa i väg bollen, men den hamnade hos Bruno Fernandes som fick i stort sett öppet mål. Portugisen lyckades dock träffa stolpen.

Med drygt 80 minuter spelade blev Elanga inbytt för United. Han var strax därefter nära att bli hjälte, men svenskens nick gick utanför mål från nära håll. Bara minuter senare nickade Elanga på mål, men då rakt på Lumley.

Det var det närmsta United kom ett avgörande i slutminuterna och när slutvisslan ljöd var det fortsatt oavgjort. Efter en mållös förlängning avgjordes matchen på straffar.

Lagen satte sina sju första straffar, men efter att Middlesbrough satt sin åttonde klev Elanga fram och skickade Uniteds åttonde straff högt över ribban.

Manchester United är därmed chockartat ute ur FA-cupen efter att ha missat flera chanser att avgöra matchen under ordinarie tid.

- Alla kan föreställa sig hur han (Elanga) mår, han är förstörd och väldigt besviken, säger United-managern Ralf Rangnick till brittiska ITV.

Rangnick utvecklar för BBC:

- Vi kommer försöka att muntra upp honom igen och vara där för honom. Det kan hända mer erfarna spelare än honom. Vi kunde inte ha haft fler spelare att ta straffen, det var bara Luke Shaw, Phil Jones och målvakten (Dean Henderson).

Under natten stöttades den 19-årige svensken av sina lagkamrater på sociala medier. Marcus Rashford skriver "Anthony Elanga, upp med huvudet på en gång" följt av ett hjärta, medan David De Gea bara skriver "Anthony Elanga" följt av ett hjärta.

Manchester United: Henderson - Dalot, Maguire, Varane, Shaw - McTominay, Pogba - Sancho, Fernandes, Rashford - Ronaldo.

Middlesbrough: Lumley - Dijksteel, Fry, McNair - Jones, Crooks, McGree, Tavernier, Taylor - Balogun, Sporar.

Publicerad 2022-02-05 kl 08:20