POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ENGLAND

Mannen bakom Liverpools förvandling: "Kan inget om fotboll"

Foto: Scanpix

Han är fotbollsvärldens mest hyllade hjärna.

Men Steve Peters, mannen bakom Liverpools succé, ser sina brister.

– Jag kan inget om fotboll, säger 60-åringen till Daily Mail.

Luis Suarez. Daniel Sturridge. Steven Gerrard. Brendan Rodgers. Fotbollspelare och ledare som har dragit en fallen storklubb rakt upp i ligatoppen i England.

Liverpool tronar just nu i ensamt majestät och forsar fram mot sin första ligatitel i modern tid, men om man frågar dem själva om receptet bakom framgångarna kommer de att peka på en 60-årig psykiater.

Steve Peters gjorde sig ett namn i idrottskretsar när han förvandlade bra cyklister till mästare - bland andra Tour de France-vinnaren Bradley Wiggins. Tränaren Brendan Rodgers plockade in psykiatern strax efter att han anlände på Anfield. Sedan dess har han väckt en eld i laget och skapat två skyttekungar.

– Vi arbetar ihop, bollar idéer. Min roll är inte att säga åt folk vad de ska göra. Brendan och David (Brailsford, chef för cykelstallet Team Sky) är experterna. Min roll är att lyssna på vad de vill ha, var de vill komma och sen kommer jag med förslag, säger Peters till Daily Mail.

– Som sagt, jag kan inget om fotboll eller cykelsporten, så jag ser över mina begränsningar.

Steve Peters arbetar, föga förvånande, med idrottares självförtroende. Eller deras brist på det, och något som han kallar för deras "inre chimpans". Grundtesen är att det finns tre delar av hjärnan: den mänskliga rationella delen, "datorn" som lagrar minnen och upplevelser - och den irrationella delen, den "inre chimpansen".

Steven Gerrard gick självmant och sökte upp Peters för flera år sedan, men under de senaste 18 månaderna har två spelare speciellt gynnats av hans stöd: Daniel Sturridge och Jordan Henderson.

– Daniel och Jordan är fantastiska att arbeta med. De lyssnar. De deltar. Och de personifierar vad jag strävar efter, lagarbete. Vi är ett team som jobbar med deras sinnen, som utforskar det tillsammans.

Liverpools vässade sinnen fortsätter sin jakt på den efterlängtade titeln borta mot Norwich, på söndag.

Publicerad 2014-04-17 kl 10:27
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå