Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ENGLAND

Nya monsteravtalet för att visa Premier League: 60 miljarder

Foto: SCANPIX

Premier Leagues TV-rättigheter för säsongerna 2016-2019 såldes under tisdagen.
Monsteravtalet kostar BT Sports och Sky Sports sammanlagt 60 miljarder kronor.

Under tisdagen offentliggjordes ett nytt monsteravtal för sändningsrättigheterna av Premier League. För tre säsonger, 2016-2019, fick brittiska TV-kanalerna BT Sports och Sky Sports betala 5,14 miljarder pund, cirka 60 miljarder svenska kronor.
Pengar för Premier League-rättigheter utanför landet tillkommer, senast hamnade den summan på 2,5 miljarder pund.

Sky Sports har betalat ungefär fyra gånger som mycket som BT Sports och har nu rättigheterna till att visa 126 matcher per säsong, jämfört med 42 matcher för BT Sports.

Fotbollskanalen skrev tidigare under tisdagen om hur mycket de olika klubbarna drog in i TV-intäkter säsongen 2013/2014. Mest fick Liverpool med 1,11 miljarder kronor. Summan lär nu öka ytterligare för samtliga klubbar.
Det senaste avtalet lyfte samtliga 20 Premier League-klubbar upp på Deloittes topp-40 på klubbar som drar in mest pengar.

I snitt kostar en match runt 120 miljoner kronor att sända. Eller cirka 1 440 173 kronor per minut av Premier League-fotboll. Det är en ökning med runt 70 procent jämfört med det senaste avtalet enligt The Guardian. Det förra avtalet var värt 5,5 miljarder pund totalt, både inhemskt och utländskt, och redan då hade det ökat med 67 procent sedan det föregående avtalet.

En nyhet i det kommande avtalet är som det tidigare har diskuterats att det även kommer att sändas matcher på fredagskvällar.

I fredags krönikerade Olof Lundh om det nya TV-avtalet i Premier League och menade att det är tittarna som får betala och spelarna som vinner på dealen.

På Twitter reagerade brittiska TV-profiler på det nya avtalet.

Publicerad 2015-02-10 kl 18:46

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER