Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Nytt TV-avtal kan ge PL-mästaren en miljard

Manchester United fick 660 miljoner i tv-pengar för ligatriumfen.

Premier Leagues nya tv-avtal gör att mästarklubben 2014 får nästan 1,1 miljarder kronor.

Premier League-lagen fortsätter att dra in enorma summor tack vara det lukrativa TV-avtalet som ligan har. Nykorade mästarna Manchester United drog in nästan 61 miljoner pund, knappt 620 miljoner kronor, på årets säsong.

Jumbolaget QPR fick trots sin placering nästan 40 miljoner pund (405 miljoner kronor) i TV-pengar.

Att även de lågt placerade lagen tjänar stora TV-pengar beror på det fördelningssystem som finns i Premier League. Systemet som ligan själv är mer demokratiskt än övriga ligor är uppdelat i två delar.

De sammanlagda TV-intäkterna delas upp i två potter där pengarna för TV-rättigheterna som säljs i utlandet plus hälften av pengarna för de inhemska TV-intäkterna delas helt jämnt mellan de 20 Premier League-klubbarna.

Återstoden av pengarna delas i sin tur upp i två delar där hälften fördelas efter var i ligan ett lag har placerat sig och resten fördelas efter hur många gånger ett lag visas på TV i England där Sky äger rättigheterna.

Systemet gör alltså att samtliga klubbar får dela lika på majoriteten av pengarna medan en del av TV-intäkterna fördelas efter hur framgångsrika klubbarna är, och hur populära de är – det vill säga hur ofta de visas på TV. Till exempel fick både Tottenham och Arsenal aningen störe intäkter än Chelsea, trots att den sistnämnda klubben slutade högre i serien än sina båda Londonrivaler eftersom de visades oftare på TV.

Och TV-intäkterna kommer inte att bli mindre för Premier League-lagen. Ett nytt TV-avtal som är på gång uppges enligt The Guardian kunna ge kommande mästare 100 miljoner pund, drygt en miljard kronor.

Publicerad 2013-05-21 kl 19:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons