Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

PL-SPANINGAR: "Seriefinal på Anfield - största mötet sedan 2008/09"

Premier League

Omgång 19 i Premier League.
Då bjuder Fotbollskanalens Joel Åberg på sina spaningar.

Foto: Bildbyrån.

Tung säsong för många nyförvärv
Medan stora delar av fotbollsvärlden tycktes röra sig långsammare i spåren efter coronan, körde Premier League på som om ingenting hade hänt. Om än relativt, och även denna gång påeldad av ett gäng storklubbar. Visst hade stängda läktare satt sina spår, men inte alls i samma utsträckning som på andra platser. Totalt var klubbarna inblandade i övergångar till ett värde av £1.47bn, runt 16,7 miljarder kronor, i somras.

Men av flera olika anledningar har många prestigevärvningar haft en svår första tid.

Chelsea stod för flera av sommarens stora utropstecken. Men varken Kai Havertz eller Timo Werner har hittills hittat helt rätt. Den förstnämndes kräftgång har delvis förklarats med att han hade svårt att återhämta sig från covid-19. Men inte heller Werner, som ifjol sprutade in mål, har gått att känna igen. Därutöver har Hakim Ziyech missat över hälften av säsongen med återkommande skadeproblem.

Annons

Arsenal slog på stort när man på fönstrets sista dag hämtade in Thomas Partey. Han noterades för en imponerande insats mot Man United i säsongsinledningen, men har sedan dess bara gjort några enstaka minuter på grund av muskelskador.

Sen har vi Donny van de Beek. En 23-årig prestigevärvning med lång erfarenhet från Champions League med Ajax. Men vad var tanken? På Uniteds mittfält finns det bara plats för två offensivt orienterade fältare, och med Bruno Fernandes och Paul Pogba på plats är man redan fulltaligt. Det kommer säkert bli bättre och öppna upp sig en plats så småningom, men visst trodde man att 23-åringen skulle gjort mer än 249 ligaminuter vid detta skede?

Skador har dessutom gjort att vi knappt sett någonting alls av Nathan Aké och Thiago Alcantara.

Visst finns det undantag som bekräftar någon sorts regel, bland dem Wesley Fofana i Leicester, men överlag har det varit en tung säsongsinledning för många nyförvärv i PL.

Annons

Haltande tabell maskerar Villas briljanta säsong
En plats på den övre halvan? Om någon på förhand hade föreslagit den slutplaceringen, är jag övertygad om att Aston Villas Dean Smith hade antagit erbjudandet utan att blinka. Men med facit i hand hade plats 8-10 känts som något av en missräkning.

Utbredd smittspridning och problematiska schemaläggningar har inneburit att Aston Villa genomgående haft 1-2 matcher mindre spelade än många av konkurrenterna. Efter att ha stängt sin träningsanläggning för en vecka sedan, har man fått se ytterligare två matcher skjutna på framtiden. Man får nu bara hoppas att uppehållet inte lägger sig som en blöt filt över säsongen och att man kan komma tillbaka i samma slag som tidigare.

Väl tillbaka har man plötsligt tre matcher färre spelade än lagen runt omkring sig. Om Aston Villa fortsätter på samma sätt som tidigare är man inte längre en kandidat att bara sluta på den övre halvan, utan att faktiskt utmana om en direktplats till Champions League. Om man vinner sina hängmatcher är man plötsligt blott en poäng bakom Liverpool.

Annons

Hur mycket ansvar bör Arteta lägga på Smith Rowe?
Det är egentligen ironiskt att Arsenal haft Mesut Özil till sitt förfogande, när lagets spelmässiga problem delvis kunnat förklaras med bristande kreativitet på mittfältet. Nu talar allt mer för att Özil närmar sig en flytt från London.

Frågan är nu om Arsenal redan hittat sin långsiktiga ersättare?

Emile Smith Rowe slog igenom för ett par säsonger sedan, men återkommande skadeproblem har gjort att mittfältaren inte fått någon kontinuitet.

Men i våras hände något. Under utlåningen till Huddersfield fick han inte bara gott om förtroende, han visade också upp en spelmässig höjd som man tidigare bara kunnat hoppas på.

Men det skulle dröja innan Arteta sträckte ut sin hand till Smith Rowe. Frågan är om han ens hade övervägt att ge 20-åringen en riktig möjlighet om inte situationen hade sett så mörk ut som den gjorde för några veckor sedan? Men Smith Rowe tog chansen mot Chelsea. Plötsligt hade man någon som löpte isär försvarslinjer, som gick i djupled och tog avslut.

Annons

Smith Rowe har gjort underverk för Arsenal. Men hur stort ansvar kan man egentligen lägga på en 20-åring med ett skadebenäget förflutet? Hur bra än Smith Rowe visar sig vara kan det nog vara smart att försäkra sig om att det finns någon som kan göra jobbet när den Croydon-födde mittfältaren inte är tillgänglig. För just nu finns det ingen annan.

Största mötet mellan Liverpool och United sedan 2008/09
Visst har Liverpool haft flera fina upplagor på 2000-talet, men fram till säsongen 2018/19 kan man räkna gångerna man verkligen varit med och utmanat om ligatiteln på en hand.

Medan Liverpool hade det relativt tungt i ligaspelet under 2000-talets första 1,5 årtionde, hade Manchester United en av sina främsta perioder någonsin. När Liverpool sedan reste sig successivt, vilket kröntes med en första ligatitel på 30 år, började United tappa i toppen.

Annons

När Liverpool kom tvåa 2001/02, var det Arsenal som slutade högst. Nästa gång man var med och utmanade om ligatiteln var 2008/09, men då slutade man fyra poäng efter Man United. När man föll på målsnöret 2013/14, med firma Luis Suarez-Daniel Sturridge på topp, hade Uniteds fall från toppen redan börjat.

Sedan 2008/09 har lagen mött varandra vid ett flertal tillfällen. Men frågan är om inte helgens batalj på Anfield är det mest laddade och viktiga sedan dess? Inte på ett årtionde har klubbarna tajmat sina toppar samtidigt.

Nu ligger man etta och tvåa. 

Vid Liverpool-vinst kopplar Jürgen Klopps lag ett litet grepp om ligatiteln. Då är även ett formstarkt City, med en match mindre spelad, ikapp igen. Vid United-vinst ligger man plötsligt sex poäng före Liverpool. Visst återstår fortfarande mycket av säsongen, men att slå fast att helgens utgång kan definiera resten av säsongen är långt ifrån en överdrift.

Annons

Gjorde kanske Guardiola rätt med Foden?
Phil Foden har i flera års tid målats upp som av sin generations allra största talanger. Så har det alltid varit - från det att han briljerade i Manchester Citys U16 till att han ledde Englands U17-landslag till VM-guld.

Sättet som Pep Guardiola har pratat om Foden har inte heller dragit ned förväntningarna. För något år sedan sa katalanen att han aldrig egentligen sett någon med samma inställning och råtalang förut. Inte ens Lionel Messi kunde mäta sig med Foden, sa Guardiola.

Det är kanske därför som många provocerats och ifrågasatt Guardiola för dennes sätt att långsamt spela in Foden. Om han nu är så talangfull, varför får han då ingen speltid, frågade sig fansen. Foden är ändå 20, inte 17 år som Ansu Fati var när han etablerade sig i Barcelona, eller 18 år som Mason Greenwood under vårsäsongen. Det är inte heller så att det saknats matcher i ett City som ofta tävlat på fyra fronter samtidigt.

Annons

Särskilt aktuell har debatten blivit efter det att Citys andra stortalang från samma generation, Jadon Sancho, kände sig nödgad att lämna för att få speltid.

Men nu står vi här, med Foden som ordinarie på mittfältet i Manchester City. Under de senaste veckorna har han gjort två poäng på Chelsea, avgjort mot Brighton, och skickat City vidare i det inhemska cupspelet. Kanske fick Guardiola rätt i sitt försiktiga förhållningssätt till Fodens inskolning? Kanske gjorde det att pressen minskade - och att 20-åringen fick en välbehövlig morot vid ett avgörande skede i dennes utveckling?

 

Publicerad 2021-01-17 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto