Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Premier League-klubbarnas skuld: 21 miljarder kronor

Premier League-klubbarna lever lite utanför sina ramar, kan man säga. Totalt har de 20 klubbarna en skuld på 21 miljarder kronor, visar en undersökning gjord av the Times.

Manchester United är klubben i Premier League med mest skulder. Totalt är man skyldig 7,87 miljarder kronor, en ökning på cirka 460 miljoner senaste året.
Andra klubbar som har stora summor i skuld är Arsenal, Liverpool, Manchester City och Portsmouth.
Ett talande exempel på vad det kostar klubbarna är Manchester City som betalade 160 miljoner kronor ifjol – bara i ränta.

Samtidigt har den totala skulden för ligalagen sjunkit kraftigt. Från cirka 34 miljarder till 21 miljarder sedan sommaren 2008, mycket tack vare rika investerare som täckt skulder i bland annat Chelsea och Manchester City med egna tillgångar.


- Det är något som är fel med Premier League, fastslog Fifapresidenten Sepp Blatter tidigare i veckan

En detalj som besvärar klubbarna mer än annat är lönekostnaderna. Uefa rekommenderar att klubbar inte ska ha en lönebudget som är större än 70 procent av den totala omsättningen.
Samtidigt betalar Manchester City, Aston Villa, Blackburn, Sunderland, West Ham, Wigan, Birmingham, Burnley och Wolverhampton alla lön för summor som motsvarar med än 75 procent av omsättningen. Och då är Liverpools och Portsmouths siffror inte officiella ännu.

Värst ställt är det i City där de 908 miljonerna man betalar i lön motsvarar 95 procent av omsättningen.

Portsmouth har redan kollapsat ekonomiskt och styrs nu av en slags konkursskyddsförvaltning som är tillsatt av högsta domstolen. Dessutom har man straffats med poängavdrag. Flera andra klubbar lever i riskzonen och bland annat har Hull granskats extra noga.

Publicerad 2010-04-02 kl 19:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons