Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Real Madrid tog in över fyra miljarder kronor - PSG inte ens med topp-30

Europas största klubbar tar in alltmer pengar, enligt Deloittes nya Football Money League, men Paris SG platsar inte på topplistan. För andra är det annat läge.

- Det är ett tuffare klimat för mindre ligor och klubbar, säger Erik Gozzi, på Deloitte i Sverige.

Trots att delar av Europa knäar under en ekonomisk kris så syntes inte det hos de största fotbollsklubbarna när revisions och konsultjätten Deloitte i natt släppte sin årliga rapport Football Money League. Där pekar det uppåt när det handlar om intäkter.

- Trots den ekonomiska krisen så visar klubbarna en stor ökning på i snitt tio procent i intäkter. Ett par av de stora ligorna har bra tryck i intäkterna och det gäller även Real Madrid och Barcelona som inte bara ökar glappet till de andra lagen i La Liga utan även till resten av storklubbarna, säger Erik Gozzi som är ansvarig för Deloitte Sports Business Group i Sverige.

Real Madrid passerar en drömgräns när man överträffar 500 miljoner euro i omsättning och når 512 miljoner euro vilket är cirka 4,5 miljarder kronor. Tvåan Barcelona är inget långt efter med 4,2 miljarder kronor. Trean Manchester United ligger på 3,45 miljarder kronor men avståndet till de två spanska klubbarna har ökat det senaste året.

Stora intäkter innebär dock inte att alla klubbar frodas.

- Nej, så är det naturligtvis. Man brukar säga att för varje nytt pund som kommer in så går 70 procent ut i löner och många klubbar har en ansträngd ekonomi och svårt att gå med vinst även om flera klubbar i Premier League och även i Bundesliga klarar av det, säger Erik Gozzi.

- Fast tillvaron är tuffast för de mindre klubbarna i de stora ligorna och för mindre ligor som inte är med på den här listan alls. De har ett mycket tuffare ekonomiskt klimat när det är en ekonomisk kris i samhället.

Några punkter från listan:

* Spanien har bara med Real Madrid och Barcelona på listan över topp-20 och de klubbarna har stor hjälp av sina tv-avtal som man förhandlat fram på egen hand. Valencia åkte ut från listan och bekymren är inte över för den spanska klubben som har svårt att betala sina lån.

* England dominerar listan med sju klubbar även om Liverpool och Tottenham halkat ner lite på den, men Newcastle är med igen. Sett till att Premier League har skrivit ett nytt inhemskt tv-avtal som ökat med 70 procent och nya tv-avtal runt om i världen som också ökat i värde så kommer den ekonomiska dominansen att fortgå.

* Bundesliga har med fyra klubbar och där är dessutom 14 av 18 klubbar lönsamma enligt en egen rapport som ligan släppte under onsdagen. Ett nytt tv-avtal och högst publiksnitt i Europa samt försiktighet med löner har den effekten.

* I Serie A går Juventus och Napoli mot strömmen och i Juves fall handlar det om den nya arenan och i Napolis fall om spel i Champions League. För de andra italienska klubbarna är det tuffare och det har vi sett när Inter och Milan fått sälja av stjärnor.

* Paris SG är inte ens med på topp-30 i Europa och där har ännu inte pengarna från Qatar inneburit att man fått fart på intäkterna, utan Frankrike har med Lyon och Marseille på listan.

När det gäller Zlatans Paris SG så tror Erik Gozzi att klubben kommer att vara med på nästa års lista:

- Jag är inte förvånad att man är med nästa år då man spelat i Champions League och även skrivit ett stort sponsoravtal med ett företag som har nära kopplingar till ägarna.

Erik Gozzi har bra koll på hur de svenska klubbarna står sig i jämförelse med jättarna ute i Europa, även om det kommer nya siffror från de svenska klubbarna för 2012 i månadsskiftet mars-april så lär det inte vara någon stor skillnad.

- Snittklubben i allsvenskan omsatte ungefär åtta miljoner euro (cirka 70 miljoner kronor) och sett till att tv-avtalen i många av de stora ligorna ökar samtidigt som man i Sverige hoppas på att få ett liknande avtal så inser man att det är svårt för dem att närma sig, säger han.

Publicerad 2013-01-24 kl 08:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons