Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Skandinaviska domare sågas igen - Wenger: "Inget optimalt val"

Skandinaviska domare tycks inte vara populära inom toppfotbollen. Inför Arsenals match mot Bayern München får norrmannen Svein Oddvar Moen kritik – från flera håll.

- Inget optimalt val, säger Arsene Wenger till the Guardian.

Domare från de nordiska länderna har fått en hel del kritik genom åren i internationella sammanhang, inte minst från engelskt håll. Kanske är det den ökända incidenten på Stamford Bridge 2009 som spökar. Då blev Didier Drogba och Chelsea rasande på Tom Henning Övrebö efter att denne – i deras ögon – svarat för en dålig insats i matchen mot Barcelona.

Men även efter den Champions League-matchen har det flera gånger riktats skarp kritik mot skandinaver i Europaspelet, och nu senast var det Jonas Eriksson som hamnade i blåsväder. Efter att Manchester City fått stryk av Barcelona hävdade managern Manuel Pellegrini att svensken inte kunnat hantera tempot och att han därigenom kostat City segern.

- Det finns viktigare fotbollsligor än Sveriges. Det var ingen bra idé att låta någon därifrån ta hand om matchen, sade Pellegrini, vilket fick Uefas disciplinära kommitté att stänga av honom i tre matcher.

Det straffet tycks dock inte ha någon nämnvärd avskräckande effekt på andra tränare. Inför veckans CL-möte mellan Bayern München och Arsenal är Arsene Wenger besviken över att Svein Oddvar Moen fått uppdraget.

- Man vill ha någon som låter oss spela elva mot elva fram till slutsignalen. Jag tror att ju närmare man kommer de stora ligorna desto högre blir kvaliteten även på domarna. Där får de lära sig att läsa av och upptäcka små tricks som kan avgöra en hel match, säger Wenger i en intervju som tidningen the Guardian gjort.

Samtidigt hävdar Sjaktar Donetsks manager Mircea Lucescu att det snarare är brittiska lag som tjänar på ett skandinaviskt domarskap. Han drar sig till minnes en match under 2010 då den ukrainska klubben förlorade med 5-1 mot just Arsenal med Oddvar Moen som huvudansvarig. Enligt Lucescu kan norrmannen till viss del lastas för det resultatet.

- Om skandinaver dömer engelska lag är det naturligt att de ger dem fördelar. De ingår båda i den anglosaxiska kulturen och vissa av domarna har till och med pluggat i England. De håller på engelsmännen i många sammanhang, säger Lucescu.

- Vi kommer aldrig att få samma hjälp. Om vi tittar just på matchen 2010 så var det inte förvånande att så få reagerade över gåvorna till Arsenal. Han (Svein Oddvar Moen) godkände ett tydligt offsidemål och blåste straff när två spelare krockade.

Oddvar Moen förklarar för the Guardian att de kommentarerna får "stå för Lucescu" och dementerar kategoriskt att skandinaviska domare skulle hysa någon förkärlek för någon viss nationalitet i fotbollsvärlden. Vare sig det rör sig om engelska lag eller klubbar från Ukraina, Tyskland eller någon annanstans.

Publicerad 2014-03-11 kl 12:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons