POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ENGLAND

TV: Ashton: "Våldet i Sverige ger vibbar till engelskt 80-tal"

Fotbollsvåldet i Sverige ger vibbar till engelskt 80-tal, enligt experten Neil Ashton. I sin senaste videokrönika på fotbollskanalen.se hävdar han att alla skulle tjäna på att göra matcherna mer familjevänliga, som i Premier League.

Daily Mails fotbollskrönikör Neil Ashton fortsätter att leverera texter och videoklipp till fotbollskanalen.se. Den här veckan resonerar han, ur ett engelskt perspektiv, kring den tragiska dödsmisshandeln i Helsingborg, där en 43-årig Djurgårdssupporter miste livet i söndags. Enligt Ashton påminner stämningen på de svenska arenorna om hur det var att följa de engelska ligorna under 80-talet, då bråk och upplopp var vardagsmat.

- Man var alltid på sin vakt, det kändes hotfullt och obehagligt och man visste inte från den ena stunden till den andra vad som skulle kunna hända, säger Ashton.

Han vänder sig emot det argument som många brukar använda för att kritisera den brittiska modellen. Nämligen att atmosfären försvann helt från arenorna när ståplatserna togs bort och Premier League blev en rik liga.

- Vi har sett en enorm publiktillväxt eftersom familjerna känner sig trygga. Det är inte så hotfullt och inte så många poliser. Att jämföra med 80-talet är som natt och dag, säger Ashton.

Han berör dock inte frågan om Sveriges befolkningsmässiga litenhet i sammanhanget, som många brukar anföra som ett skäl till att allsvenskan inte har råd att tappa en viss grupp av åskådare, eftersom det inte finns tillräckligt med publikunderlag för att attrahera nya supportrar.

Publicerad 2014-04-01 kl 11:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå