Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

TV: Yttrandefrihetsexperten: "Zlatan har varit utsatt för förtal"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Ulf Karlsson antydde att Zlatan Ibrahimovic kunde varit dopad.
I dag inleds rättegången – och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tror att Ibrahimovic får rätt.
- Jag tycker det framstår som att Zlatan varit utsatt för ett förtal, sa han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Det var under en paneldebatt i våras som friidrottslandslagets förre förbundskapten Ulf Karlsson pratade doping. Efter debatten gjorde Karlsson en intervju med Nya Wermlands-Tidningen där han antydde att Zlatan under sin tid i Juventus varit dopad.

- Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig, sa Karlsson, enligt tidningen.

Zlatan valde då att stämma Karlsson för förtal och under måndagen inleds rättegången i Karlstad. Karlsson hävdar sin oskuld samtidigt som han i ett brev bett om ursäkt till Ibrahimovic.

Under måndagen gästade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke TV4 och Nyhetsmorgon. Han menar att Zlatan mycket väl kan vinna i rätten.

- Man ska inte sätta allt för mycket i pant på utgången, men jag tycker ändå det framstår som att Zlatan varit utsatt för ett förtal, grovt eller inte får rätten värdera. Det var inte försvarligt att lämna de uppgifterna, sa Funcke.

Enligt Funcke är kärnfrågan i förtalsfall om resultatet blir att den utsatte personen blir ”missaktad i andras ögon” eller inte.

- Man får spekulera, komma med åsikter, men man måste stå till ansvar för det man säger och är det då att man lämnar uppgifter som är ämnade för att utsätta en person för andras missaktning – då har man gjort sig skyldig till ett förtal.

- När det gäller en idrottsman så finns det väl knappt något värre än att bli beskylld för att ha fuskat sig till sina framgångar.

TV4:s Anna Brolin:

- För Zlatans del så blev det här en löpeld över hela världen, inte bara i svensk och italiensk press. När det handlar om Zlatan så får det stort fäste världen över. Jag förstår Zlatan Ibrahimovic att han skrider till verket med det här, säger hon.

Se hela inslaget med Anna Brolin och Nils Funcke i klippet.

Publicerad 2016-12-19 kl 08:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons