Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Tvillingarna Olssons nya projekt: "Ska starta en fotbollsakademi i Kenya"

Martin och Marcus Olsson lever ut drömmen som proffs i England.
Vid sidan av planen finns ett annat intresse - känslorna för Kenya.
- Vi planerar att starta en fotbollsakademi där, säger Marcus Olsson till Fotbollskanalen.

Det svenska tvillingparet Martin och Marcus Olsson är inne i en viktig del av säsongen. Martin jagar nytt kontrakt med Swansea i Premier League, medan Marcus och Derby County kämpar i toppen av The Championship för att nå uppflyttning till den engelska högstaligan. Samtidigt är ett annat projekt i görningen, långt borta från de brittiska öarna.

ANNONS

Tvillingarnas syster Jessica, som sedan 2012 är gift med tyske NBA-proffset Dirk Nowitzki, beger sig om några veckor till, deras mamma Maggies hemland, Kenya. Hon ska titta på mark till en framtida fotbollsakademi i landet.

- Vi vill ge något tillbaka till människorna i Kenya. Vi var där för ett par år sedan och såg när de spelade fotboll. Alla hade inte tillgång till fotbollsskor, samtidigt som det inte finns så många bra planer, men de älskar ändå fotboll. Vi vill därför att de ska få lite bättre förutsättningar, säger Martin.

- Ja, det har alltid varit så att vi vill hjälpa. Vår morsa var kenyan och hon har alltid pratat gott om familjen där, samtidigt som man ska ha koll på sina rötter. De har ju inte det lika bra där som i Europa, så kan vi hjälpa till, så vill vi göra det, säger Marcus.

ANNONS

Tvillingarna inledde sina karriärer i Helsingborgsklubben Högaborgs BK, en klubb som bland annat fostrat Henrik Larsson och Mats Magnusson, men även Abdul och Imad Khalili. De imponerade i ungdomsleden och gjorde flera matcher ihop innan de för första gången skiljdes åt vintern 2006. Efter ett provspel med den dåvarande Premier League-klubben Blackburn Rovers, så blev Martin ungdomsproffs, medan Marcus fick åka tillbaka till Sverige och skrev i stället under 2008 på för Halmstads BK.

- De sa att de skulle fortsätta att ha koll på mig. Det var kanske bra att jag fick mogna ännu mer med mer A-lagsfotboll, men jag tror samtidigt inte att man ska tänka för mycket på om det vore bäst för mig att gå dit direkt eller stanna kvar i Sverige. Jag tog min egen väg, det tog lång tid, men nu är jag här och fortsätter att kämpa och köra lika hårt som jag gjorde tidigare i min karriär, säger Marcus.

ANNONS

För Martin gick det åt motsatt riktning. Fort, väldigt fort. Efter mindre än två år i ungdomssektionen, så gjorde han i december 2007 debut i Premier League och slog sig två år senare in i lagets startelva. Han belönades under 2010 med att få göra debut i A-landslaget och var snart ordinarie där också.

 - Det gick väldigt snabbt. Jag spelade först med U-laget, men flyttade redan efter två veckor upp till A-laget. Det kändes som att Mark Hughes (dåvarande tränaren) gillade mig och ville därför ge mig chansen. Han såg kanske min potential med min snabbhet och min vänsterfot. Jag gömde inte mig, gick bara in med inställningen att det blir kanske två, tre år här och sedan återvänder jag till Sverige. Jag försökte bara njuta av fotbollen och tro på mig själv, säger Martin.   

- Jag har alltid varit riktigt glad för hans skull. Han fick chansen tidigt och är ju fortfarande kvar här. Det är klart att han får mer ljus på sig med landslaget och allt, men jag är bara glad för hans skull. Jag är stolt över honom och har aldrig tänkt något annat, säger Marcus. 

ANNONS

Det tog sex år, sedan var de återförenade i samma klubb igen, i Blackburn. Marcus lämnade, under vintern 2012, Halmstad för spel med sin bror i Premier League. I en intervju med Aftonbladet, i april 2017, berättade agenten Hasan Cetinkaya att han fick igenom övergången genom att han sa till klubbens sportchef Simon Hunt, att Martin saknade sin bror och ville bort från klubben, vilket möjliggjorde Marcus flytt dit.

Marcus har en annan version av övergången.

- Nej, jag vet inte var du har hört det. Det ligger ingen sanning i det. Brorsan ringde mig och sa att tränaren kom fram till honom och sa att de var intresserade av mig. Sedan ringde de från klubben och bad mig att komma över. Jag hade Standard Liege och Serie A-klubbar, men Premier League lockade. Jag har alltid velat spela där, så det var bara att gå dit och köra på, samtidigt som en stor anledning till att jag ville dit, var att brorsan var där.

ANNONS

Vad gick genom ditt huvud när tränaren sa att han ville ha brorsan?
- Jag minns när han kom fram efter ett träningspass och sa det, man blev lite chockad, så jag sa till brorsan att det bara var att komma över. Han gjorde bra ifrån sig och fick sedan kontrakt. Det var en stor känsla för familjen. Han tog den lite längre vägen, men fick ändå göra debut ihop med mig i Premier League. Det är något vi alltid kommer att komma ihåg, en stor grej för oss och för familjen, säger Martin.

Tvillingparet delade under vårsäsongen 2012 på vänsterkanten i Blackburn, men skördade inte tillräckligt stora framgångar med laget för att säkra ett nytt kontrakt. Laget åkte ur och efter en säsong i Championship, så tog Martin steget vidare till Norwich, medan Marcus stannade och flyttade ner ett steg i planen till brorsans position, vänsterback.

ANNONS

Vid det här laget var Martin redan etablerad i A-landslaget och spelade under sommaren 2012 alla gruppspelsmatcherna i EM i Polen och Ukraina, samtidigt som han under senaste mästerskapet blev hyllad för sina insatser i EM i Frankrike.

Efter det har det blivit knapert med speltid under nye förbundskaptenen Janne Andersson, då han endast kom till spel i tre matcher i VM-kvalet.

- Jag kom med i landslaget redan under min tid i Blackburn, men det tog lite tid innan jag fick chansen som vänsterback. Jag får tacka Erik (Hamrén) för att han genom åren gav mig chansen. Jag sa alltid när jag var yngre att jag skulle vara glad över om jag bara fick en landskamp, även om jag såklart också ville spela mästerskap. Det har mest handlat om att njuta. Det är häftigt att ha spelat ihop med rutinerade spelare som Mellberg, Anders Svensson, Kim Källström, Zlatan och alla dem, säger Martin.

ANNONS

- Jag missade några samlingar i början av det här VM-kvalet på grund av skada och man får helt enkelt acceptera det. Jag kände kanske att jag borde fått en chans när vi förlorade någon match, men man får helt enkelt stötta laget och de unga spelarna. Jag är inte den som gnäller, det viktigaste är att det går bra för laget. Jag var dock inte förberedd på det. Jag hade presterat bra i klubblaget och landslaget, samtidigt som jag hade gjort ett par mål, så det känns ju lite annorlunda.

För Marcus del har landslaget varit långt borta. Efter januariturnén 2012 i Qatar, där han gjorde landslagsdebut och spelade två matcher, så har han inte hört något från landslagsledningen.

- Jag har aldrig haft något kontakt, inte ens när jag var helt ordinarie i Premier League. Jag har spelat i England i många år nu och tycker att jag har gjort det bra, men aldrig haft någon kontakt. Det är klart att jag tycker att det är märkligt, då många fått chansen som spelat både lägre och mindre än vad jag har gjort, så man har ju förväntat sig att få chansen. Jag hänger dock inte med huvudet för det, man får bara kämpa på och jobba hårt. Det gäller bara att göra det så bra som möjligt, säger Marcus.

ANNONS

Tvillingarna bytte under vintern 2017 åter klubbar i England. Marcus tog steget vidare till Derby för att komma närmare en uppflyttning till Premier League, medan Martin lämnade Norwich för spel med Swansea i högstaligan. Det har i år gett möjlighet till spel för båda i Premier League nästa säsong.

- Jag ville komma till ett lag som satsade på att gå upp till Premier League. Det är också vårt mål, det har det varit hela tiden i klubben. Ägaren har lagt mycket pengar på klubben, så det är tydligt att klubben vill upp. Vi har varit i en lite sämre period, så nu gäller det bara att komma ur den, säger Marcus och syftar på att klubben senast vann i ligan den 3 februari, men trots det är placerad på femteplats i tabellen.

- Vi har spelarna för att klara oss kvar. Vi får bara fortsätta som vi gjort hittills, plocka så många poäng som möjligt under den sista delen av säsongen, vara kompakt bakåt och anfalla med mycket folk. Vi har varit väldigt aggressiva under senaste tiden, så det är bara att fortsätta med det. Vi vet att vi kan vinna matcher, säger Martin.

ANNONS

Däremot har avståndet till varandra ökat och middagarna ihop blivit färre. I Helsingborg delade de rum, i Blackburn var de grannar, i dag får de i stället höras över telefon.

- Det är åt helvete, men så fort han har matcher runt Birmingham, Manchester eller London, så brukar vi kanske ses eller om vi helt enkelt spelar i samma stad. Vi ses så ofta vi kan, men annars hörs vi på telefon nästan hela tiden, säger Marcus.

De tillbringar i stället främst semestern ihop och emellanåt i mammans hemland Kenya. Marcus och Martin har, ihop med systern Jessica, ett hus i Mombasa, nära svenske hiphop-artisten Ken Rings hus, men bygger också ett hus norr om Nairobi hos släkten i Nanyuki.

- Jag och Martin försöker åka dit när vi kan, inte lika mycket numera, men så fort vi har chans och möjlighet under sommaren. Syrran åker också dit några gånger om året med sina barn, så de också får veta var de har sina rötter. Vi har stor släkt där. Det är mormor, alla våra kusiner, väldigt många kusiner, säger Marcus.

ANNONS

Hur ser er relation ut till Ken Ring?
-
Vi är familjevänner, vi har känt varandra i många år. Han är väldigt nära vår familj. Han är också kenyan och har byggt ett hus där också. Han gör mycket där också, vilket är bra. Han lägger ner mycket tid och hjälper dem, säger Marcus.

- Ken har ett fotbollslag där också och har gjort det bra för människorna där nere. Han försöker hjälpa ungdomarna i Mombasa och började tidigt med det. Vi blev också motiverade att hjälpa till där nere, när vi såg att han gjorde det, säger Martin.

Syskonen Olsson har nu planer på att göra som Ken Ring - hjälpa ungdomarna i landet. Om några veckor reser Jessica dit för att titta på mark till en framtida fotbollsakademi.

- Vi har kommit ganska långt fram. Det är min syster som styr väldigt mycket och tar hand om det. Jag, Martin och hennes man är mer i bakgrunden, även om vi är med i projektet. Det är bra för barnen där borta, så vi vill hjälpa till så mycket som möjligt. Syrran ska åka dit nu och titta på mark och prata med folk som kan bygga anläggningen. Det är bra att hon har tid, samtidigt som hon tycker om att ta hand om sådant. Hon är bra på det, säger Marcus.

ANNONS

För syskonen är det en självklarhet att göra något för människorna i Kenya.

- Vi försöker alltid hjälpa, vissa gör det kanske inte, men vi har varit i den situationen också, att man inte har råd med vissa grejer eller har samma förutsättningar som andra. Det här är ett sätt för oss att ge tillbaka, då vi också tycker om att hjälpa. När vi vet att vi kan hjälpa till, så vill vi göra det, säger Martin.

- Vi hoppas att de kan spela fotboll under lite bättre förutsättningar, att de kan nå sin dröm. Vi vill därför hjälpa dem med de här små grejerna, säger Marcus.

Martin och Marcus fyller den 17 maj 30 år. De har förverkligat sin barndomsdröm om att spela fotboll ihop på de största arenorna i England, fått dra på sig den blågula dressen för landskamper med svenska landslaget och har, med hjälp av Jessica, nu tid att förverkliga nästa dröm, att hjälpa människorna i Kenya. Tvillingarna ser sig själva spela på den internationella fotbollsscenen i ett par år till, men medger också att det finns något annat som lockar innan de lägger fotbollsskorna på hyllan för gott. 

ANNONS

I år är det sex år sedan tvillingarna delade på vänsterkanten mot David Silvas och Sergio Agüeros Manchester City på Etihad Stadium, kanske gör de det nästa gång i allsvenskan.

- Vi har snackat lite om det, men vi vet inte hur det blir i framtiden. Det vore ett alternativ, men inget är bestämt. Man har ju tänkt lite på det, att jag inte har gjort någon match i allsvenskan. Jag har dock fortfarande några år kvar utomlands, men sedan får vi se. Det finns inget planerat, säger Martin.

Fotnot: Intervjuerna med bröderna Olsson gjordes innan Sveriges landslagssamling. Martin spelade 90 minuter mot Chile under lördagskvällen.

Publicerad 2018-03-25 kl 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto