Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

U17-skyttekungens beslut - väljer mellan England och Italien men nobbar Hammarby

Valmir Berisha väljer mellan England och Italien.

Skyttekungen från U17-VM tackar nej till Hammarby.

- Ett svårt beslut. Om jag inte haft så bra alternativ hade det nog varit förstavalet, säger han.

Den unge Halmstadstalangen fick sitt stora genombrott när U17-landslaget spelade VM i Förenade Arabemiraten den här hösten. Med sina sju mål var han bäst i hela turneringen och belönades med Fifas guldsko. Något som gav eko i fotbollsvärlden. Storlag från hela Europa har hört sig för om Berishas framtid, och intresset minskar knappast med tanke på att han sitter på ett utgående kontrakt med HBK.

ANNONS

- Det är fortfarande väldigt hektiskt. Klubbar fortsätter att ringa och just nu är det ungefär sju, åtta stycken som jag funderar på, säger han till fotbollskanalen.se.

Berisha berättar att han snävat av listan över tänkbara destinationer och att bara engelska och italienska alternativ återstår i dagsläget. Skälet är att vissa som velat värva honom ryggat tillbaka inför det utbildningsbidrag på omkring fyra miljoner kronor man måste betala i kompensation för att lösa honom från Halmstad.

- Om klubbarna tvekat inför det har det varit "tack och hej" på en gång. Alla som jag fortfarande funderar på känns mer seriösa, säger Berisha.

Vilka föll bort på grund av utbildningsbidraget?

- Det var några i Tyskland och Italien bland annat.

Här på hemmaplan är det framför allt Hammarby som kopplats samman med Berisha, men inte heller de kvarstår i konkurrensen, förklarar han.

ANNONS

- Just nu gör de inte det, nej. Tyvärr är det lite för svårt att mäta sig med engelska och italienska klubbar, men jag är glad att Hammarby ville ha mig överhuvudtaget. Det är långt ifrån en liten klubb. De hör till toppen i Sverige, även om de ligger i superettan just för tillfället.

Hur mycket betydde det att din tränare från Halmstads U19-sektion, Mats Jingblad, tog över som sportchef hos dem?

- Det lockade och jag blev mer sugen på grund av det. Jag vet ju att han ville ha mig och Mats har visat tidigare att han trott och satsat på mig, så varför skulle han inte göra det nu också? Om jag inte haft så bra alternativ från utlandet tror jag att Hammarby hade varit mitt förstaval.

Enligt Valmir Berisha lär ett beslut växa fram den kommande veckan när det gäller vilken liga han siktar in sig på. Och före årsskiftet hoppas han ha valt klubb också.

ANNONS

- Jag har sagt att jag hoppar på det alternativ där behovet av som störst. När jag var i England och besökte en klubb frågade jag managern varför han ville ha just mig. Jag sade: "Jag är inte en spelartyp som springer i 90 minuter, utan under 50 procent av tiden går jag på planen för att invänta rätt läge." När han svarade att han visste det och att han följt mina matcher kändes det väldigt tryggt. Han sade att det aktuella laget sökte just en forward som tar emot bollen, passar tillbaka, går i djupet och gör mål. Det är sådant jag gillar, att de har koll.

Är det bara kul eller jobbigt också att vara så eftertraktad?

- Det kan vara lite jobbigt. Man ligger vaken och grubblar på nätterna eftersom man vet att man har ett viktigt beslut att fatta och det finns ju inget facit.

Vad fäller avgörandet mellan England och Italien?

ANNONS

- Svårt att veta. England känns bra för många svenska spelare har kommit dit som ungdomsspelare, och vissa av dem har ju stannat kvar hela vägen också, som Sebastian Larsson. Då förstår man att det är en bra miljö. Å andra sidan har folk lyckats i Italien också, som till exempel Albin Ekdal och Joakim Olausson, 95:an som fått chansen i Atalanta. Så det finns fördelar med båda. En annan viktig grej är att man vill hamna någonstans där de struntar i ens ålder och var man kommer ifrån. Sunderland är ju en sådan klubb, där de har elva olika nationaliteter i truppen. Sådant lockar också.

Publicerad 2013-12-19 kl 21:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto