Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Van Gaal vs Mourinho - läromästaren vs eleven

En gång var de läromästaren och eleven.

Nu möts de igen.

Toppmötet Manchester United mot Chelsea är också Louis van Gaal vs José Mourinho.

Det började i Barcelona, som så mycket annat som fått betydelse inom toppfotbollen. Berättelsen om hur den unge José Mourinho följde managern Bobby Robson till Camp Nou efter åren i Sporting Lissabon och Porto och avancerade från tolk till assisterande tränare, är väldokumenterad och återberättas titt som tätt.

Lagom till Premier League-drabbningen på Old Trafford på söndag eftermiddag bör vi titta närmare på kopplingen mellan Mourinho och van Gaal. Den är intressantare och mer aktuell.

Året var 1997. Robson klev åt sidan i Barcelona. In kom holländaren, perfektionisten van Gaal. Robson, nu i rollen som välavlönad scout, rekommenderade Mourinho som assisterande tränare. Louis van Gaal hade inga invändningar.

Vad hade hänt med Mourinho annars? Var hade han varit nu? Kittlande frågor utan svar, men gissningsvis hade portugisen inte fått den grundliga utbildning som van Gaal bidrog med.

Såg kompetensen

Holländaren såg tidigt kompetensen hos Mourinho, lät honom ta större och större ansvar. Tillsammans vann de La Liga två gånger innan kontroverser med spelare — främst Rivaldo — innebar att van Gaal lämnade Camp Nou efter tre år.

Inför Champions League-finalen mellan Mourinhos Inter och van Gaals Bayern München i Madrid 2010 påpekade Mourinho i en intervju med Uefa holländarens betydelse för honom.

- Louis van Gaal är en man med stort självförtroende och när jag var en ung tränare var det viktigt för mig. Han gav mig förtroendet att träna laget, i vänskapsmatcher gav han mig förtroendet att leda laget. Han sade till mig: "Jag sätter mig på läktaren så tar du ansvar för laget". Han var mycket viktig för mig i min utveckling.

Rena tränarkursen

Säsongen 1999—2000, den sista tillsammans i Barcelona för Mourinho och van Gaal, jobbade även Ronald Koeman som assisterande tränare och på planen fanns Pep Guardiola, Luís Enrique, Phillip Cocu och Frank de Boer.

I dag leder de Chelsea, Manchester United, Southampton, Bayern München, Barcelona, PSV Eindhoven och Ajax. Lägg till att Abelardo är tränare i Sporting Gijón och Sergi i Recreativo de Huelva. Något stort hände på Camp Nou för snart 15 år sedan. Men det är Mourinho som är den udda fågeln i den flocken.

- Han tränar laget för att vinna. Jag tränar laget för att spela vacker fotboll och vinna. Mitt sätt är svårare, säger Louis van Gaal inför söndagens Premier League-match.

Publicerad 2014-10-25 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons