POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND
10å

Walesisk vinnare i engelsk cupfinal?

Dags för den engelska FA-cupfinalen.
Med en vinnare från Wales?
Cardiff har chansen och har gjort det förr.

Världens äldsta cupturnering är inte som alla andra. Storbritannien är å andra sidan inte heller som alla andra i fotbollssammanhang, statsbildningen med fyra fotbollslandslag (England, Skottland, Nordirland och Wales).
Trots att Wales har sin eget seriesystem spelar inte Cardiff, Swansea eller Wrexham där. Eftersom de deltar i det engelska seriesystemet spelar de även i de engelska liga- och FA-cuperna. Det har kostat dem många chanser att få spela ute i Europa.
Den här säsongen gör det inte Cardiff något. Division 1-klubben har tagit sig hela vägen till Wembley och lördagens final - den 127:e i ordningen - mot Premier league-klubben Portsmouth.
Vilka som är favoriter?
Dum fråga.
Men här är en varning:
Senast Cardiff nådde finalen var så långt tillbaka som 1927 men då blev det feta rubriker: 1-0 mot Arsenal.
Hittills är det enda gången en icke-engelsk klubb lagt beslag på bucklan. En lyckad lördagseftermiddag och Cardiff gör det igen - och blir samtidigt första klubb utanför högsta divisionen att vinna sedan West Ham gjorde det 1980.
Mot Arsenal då också, för övrigt.
FA-cupfinalen är inte direkt vardagsmat hos Portsmouth heller. Senaste gången var några månader innan andra världskriget bröt ut, 4-1 mot Wolverhampton 1939.
Oavsett om Cardiff eller Portsmouth lägger vantarna på pokalen blir det första gången sedan 1995 som inte någon av de Fyra Stora (Arsenal, Chelsea, Liverpool eller Manchester United) vinner den klassiska cupfinalen.

Publicerad 2008-05-16 kl 15:31
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå