FEM SPANINGAR: "Guidettis klass lyfte AIK"

Europa Conference League Kval

SOLNA. 1-1 mellan AIK och Shkendija i första matchen av Europa Conference League-kvalets tredje runda.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från mötet.

Se målen från AIK-Shkendija i spelaren ovan

Mardrömsstarten ruskade om…
AIK åkte på en tidig käftsmäll i senaste kvalmötet med Vorskla Poltava, och att vara påkopplat från start mot Shkendija är gissningsvis något som man pratat om internt inför den här matchen. Men det dröjde inte ens en halv minut innan slarv med bollen i backlinjen gjorde att gästerna kunde trycka in 1-0. Och den mardrömsstarten ruskade om AIK, som fick saker att stämma först efter drygt tio minuter. Först skapade man en hyfsad farlighet i den 13:e minuten när Erick Otieno volleysköt utanför och därefter klev ett visst nyförvärv in i handlingarna.

…men Guidettis klass lyfte AIK

Ja, så klart handlar det om John Guidetti. Skickligt lurade han ner sin försvarare i djupled inför ett Sebastian Larsson-inlägg, tog sedan ett kliv bakåt i planen och skapade sig på så vis en fin yta att nicka in 1-1. En liten lätt skarv, av hög kvalitet, såg till att AIK var tillbaka på allvar i den 17:e minuten. Och Guidetti var överlag en av spelarna som såg till att AIK lyfte sig efter den dåliga inledningen. Det är uppenbart att hans fotbollshjärna håller en väldigt hög nivå. Han tog kloka löpningar, hade hela tiden koll på hur han skulle positionera sig gentemot sin närmaste motståndare och visade ständigt hur han ville serveras av sina lagkamrater. Han var helt enkelt den klasspelaren som AIK hoppas att han ska vara.

Returen blir en rejäl utmaning
Efter 1-1 var den första halvleken relativt jämn men AIK kändes snäppet hetare offensivt. Och i den andra halvleken var det främst hemmalaget som gick för ytterligare ett mål. Hyfsat tidigt efter paus fick AIK till ett tryck mot Shkendijas mål, även om gästerna stack upp i några farliga kontringar. Hemmalaget ordnade fram ett gäng bra avslutslägen men antingen saknades den sista skärpan eller så briljerade Kostadin Zahov i Shkendijas mål. Matchen slutade 1-1 och det är inget vidare bra resultat för AIK. Det blir säkerligen något helt annat att åka till Nordmakedonien för att möta Shkendija och åtminstone en ettmålsledning inför returen hade gett ett annat utgångsläge och ett lugn till det svartgula lägret. AIK hade behövt en seger. Nu blir det en rejäl utmaning att avgöra det här på bortaplan. Det här var onödigt svagt av AIK, som sätter sig själva i en tuff sits.

Shkendija var nöjt med 1-1
Det var tydligt att Shkendija var tillfreds med ett kryss på bortaplan mot AIK. Inte minst mot slutet av matchen då Collins Sichenje tacklade en bortaspelare, som valde att ligga kvar i gräset under flera minuters tid. Och behandling från läkarteamet avvaktade Shkendija med att ge fram till dess att domaren var på väg att blåsa igång spelet igen, allt för att få klockan att gå.

Så resonerar Grzelak runt spelsystemet
Den senaste tiden har AIK spelat med ett 3-5-2-system. Om man kommer fortsätta så? Det är inte säkert, förklarar tränaren Bartosz Grzelak. På presskonferensen efter matchen sa han: ”Det beror lite på vilka spelare vi har tillgängliga, om jag ska vara ärlig. Det handlar om att få ut spelarna på sina bästa positioner defensivt och offensivt. Vi får fundera lite utifrån tillgänglighet i truppen. Det finns inget som är ristat i sten”.

Publicerad 2022-08-04 kl 21:21