TV: Drömläge för MFF efter 3-1 mot Sivasspor - tre olika målskyttar i Europa Leagues playoff

Europa League-kval

MALMÖ. Malmö FF styrde och ställde hemma mot Sivasspor i Europa Leagues playoff.
Det blev 3-1 efter att tre olika spelare nätat för Skånelaget.
- Vi visar att vi är det bättre laget i dag, säger Moustafa Zeidan till Fotbollskanalen.

Se höjdpunkterna från Malmö FF-Sivasspor i spelaren ovan.

Till den första matchen i Europas Leagues playoff fick Malmö FF klara sig utan den skadade Martin Olsson, som ersattes av Niklas Moisander i försvaret. Längre fram i planen valdes Erdal Rakip och Moustafa Zeidan före namn som Sergio Peña och Ola Toivonen. Den turkiska cupmästaren Sivasspor ställde bland annat upp med den tidigare Premier League-profilen Max-Alain Gradel och Fredrik Ulvestad, SM-guldvinnare med Djurgården 2019.

Sivasspor sköt också matchens första skott efter en hörnvariant i den tredje minuten, där Johan Dahlin räddade Kerem Kesgins avslut. I anfallet efteråt sköt Veljko Birmancevic ett skott som gick i burgaveln, och MFF satte in ett tryck som skulle resultera i ett mål i den 18:e minuten.

Birmancevic tog sig in från vänsterkanten och hittade Zeidan vid straffområdeslinjen, som med sin svagare högerfot tjusigt placerade in bollen intill den bortre stolpen. Några minuter senare fick 24-åringen en ny chans från ett liknande läge men skott gick strax över ribban.

I den 30:e minuten kom kvitteringen sedan Ugur Ciftcis vänsterinlägg hittat pannan på Leke James, vars nick gick förbi Dahlin i MFF-målet. Några minuter senare bröt sig Rakip in i gästernas straffområde och sköt ett vänsterskott som gick några decimeter utanför stolpen. Och i den 37:e minuten tog Malmö tillbaka ledningen.

Anders Christiansen tog hand om en frispark, siktade mot målvaktens hörn och via Muammer Yildirims handskar gick den i mål. Fem minuter senare fick en dittills osynlig Joseph Ceesay ett kanonläge som en Sivassporback täckte till hörna, innan Christiansen sköt ett nytt skott tätt över ribban. Halvleken slutade 2-1.

- Vi gör två mål och gör exakt det vi pratat om. Det är jättetråkigt att vi släpper in ett pissmål igen, ännu en gång i Europa. Det är bara tråkigt när vi har full kontroll i matchen, sa MFF-kaptenen Christiansen i MFF Play Premiums sändning.

Nio minuter efter pausvilan grävde Gradel fram en möjlighet till Kesgin mitt i straffområdet, men turken fick inget tryck i skottet som räddades av Dahlin. Några minuter senare ledde Felix Beijmos genomskärare till ett fritt läge för Birmancevic, vars avslut blev lite för hårt för att en helt ensam Christiansen skulle styra in bollen vid bortre stolpen.

3-1 kom efter en Malmöhörna i den 68:e minuten. Isaac Kiese Thelin fick inte iväg ett avslut några meter från mål men Moisander snappade upp bollen och tryckte den i mål. I anfallet efteråt rev sig Zeidan loss till en till ny, stor chans. Dock fick han se en försvarare rensa bollen framför näsan på två framstormande MFF-spelare.

Med kvarten kvar kom gästerna nära en reducering. Gradel kom loss på högerkanten igen och frispelade inbytte Mustapha Yatabaré, som avslutade centimeter utanför. Sivasspor hade ett litet tryck under slutskedet, men Malmö stod som vinnare med 3-1 efter 90 minuter. Den avgörande returen om en plats i Europa Leagues gruppspel går om en vecka i Turkiet.

MFF:s 1-0-målskytt Moustafa Zeidan var nöjd med insatsen:

- Det kändes bra. Som sagt, det är bara halvlek. Det är en match kvar på bortaplan. Men det är ett bra resultat. Bra prestation, hela laget gör det bra. Vi visar att vi är det bättre laget i dag, säger han till Fotbollskanalen.

- Vi försvarade bra, attackerade bra. Gör tre framåt och släpper till ett bakåt. Så klart vill man alltid gå med nollan bak, men det händer. Vi gjorde fler framåt.

Hur många mål har du gjort med högerfoten i din karriär?
- Ett par stycken, speciellt när det är viktiga mål (skratt). Men det har hänt tidigare.

Zeidan är tydlig med att ingenting är klart inför returen i Turkiet nästa vecka, tvåmålsledningen till trots.

- Vi har ledningen med två mål men samtidigt är det ingen underskattning. Vi spelar borta nästa och det kommer vara tufft. Vi måste prestera på 200 procent. Vi kan inte gå in och ställa ut skorna bara, det gäller att ta jobbet och det kommer vi att göra, avslutar han.

Niklas Moisander:

- Det är ett bra resultat för oss. Inget är klart än, men det är en bra första match, säger MFF-backen till MFF Play Premium efter slutsignal.

- Vi kontrollerade matchen bra i dag. De hade inte många chanser och vi var fokuserade. Det var viktigt med 3-1 och att få två måls skillnad. Det är inte slut. Det kommer att bli hett där nere (i Turkiet). Men efter den här insatsen tror jag på oss.

Sivasspors tränare Riza Calimbay sa följande om gästernas insats på presskonferensen efteråt:

- Det var en väldigt bra match av Malmö och de fick ihop laget tidigt och gjorde ett tidigt mål. Vi hade många chanser men kunde inte få dit något mer mål. Dubbelmötet är inte slut och matchen kommer bli annorlunda i Turkiet.

Malmö FF: Dahlin - Beijmo, Nielsen, Hadzikadunic, Moisander - Christiansen (K) (utbytt 83'), Rakip (70'), Zeidan (70') - Ceesay, Kiese Thelin (88'), Birmancevic.

Byten: Lomotey, Peña (70'), Larsson (83'), Berget (88')

Sivasspor: Yildirim - Yalcin (utbytt 73'), Goutas, Osmanpasa, Ciftci - Ulvestad (73'), Arslan (K) (83') - Yesilyurt, Kesgin (61'), Gradel - James.

Byten: Charisis (61'), Yatabaré, N'jie (73'), Keita (83')

Gula kort: Yalcin (36'), Rakip (38'), Goutas (52'), Gradel (52'), Yatabaré (78'), Lomotey (83')