AIK vidare i EL-kvalet - nollade Zeljeznicar på nytt

Europa League

SOLNA. AIK är vidare till tredje kvalrundan i Europa League.
Nils-Eric Johansson och Henok Goitom tog Gnaget vidare från dubbelmötet med Zeljeznicar med varsitt mål inför 9 126 åskådare på Friends Arena.
- Det är ganska typiskt att det är våra erfarna spelare som avgör, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Efter 0-0 nere i Sarajevo i förra veckan var förutsättningarna på förhand klara: AIK behövde en seger för att ta sig vidare från den andra kvalrundan av Europa League-kvalet.

Den första halvleken slutade dock, precis som de två halvlekarna som spelades nere på Balkan i förra veckan, mållöst. De riktigt heta målchanserna lyste med sin frånvaro, även om Eero Markkanen hade en hyfsad chans drygt 20 minuter in i matchen.

I andra halvlek var det AIK som tog kommandot från start. Bara tre minuter in i halvleken slog kaptenen Nils-Eric Johansson till på en frispark från Kristoffer Olsson och nickade in 1-0 till AIK. Johansson missade det första mötet mellan lagen i förra veckan på grund av tillökning i familjen, men var i kväll med från start igen.

AIK hade en bra period i början av den andra halvleken, där man skapade flera chanser till att utöka ledningen. Kristoffer Olsson kom till ett bra avslut i en andravåg som Zeljeznicars målvakt räddade, och Johansson hade ett läge till att bli tvåmålsskytt på hörna, men nicken räddades av en bosnisk spelare på mållinjen.

AIK tvinades dock byta ut Anton Salétros drygt tio minuter in i den andra halvleken på grund av en skada som han ådrog sig i en duell med en Zeljeznicar-spelare. In kom Simon Thern, som tog en plats på mittfältet medan Johan Blomberg föll ner som vänster wingback.

Zeljeznicar skapade sin första riktiga målchans efter att klockan tickat över den 70:e minuten när Stevo Nikolic tog sig in i straffområdet efter en kontring, men avslutet blev tamt och Oscar Linnér i AIK:s mål kunde rädda.

Den bästa chansen för bosnierna kom i den 77:e minuten när Linnér träffade snett med en utboxning i straffområdet. Bollen hamnade hos en Zeljeznicar-spelare som lyfte bollen mot mål, men där stod Jesper Nyholm och rensade bort bollen med huvudet.

Ett kvitteringsmål från Zeljeznicar hade betytt att bosnierna hade avancerat till nästa kvalrunda tack vare bortamålsregeln - men istället lyckades AIK öka på ledningen med fem minuter kvar av matchen. Henok Goitom snappade upp en boll i straffområdet och klacka bollen förbi Zeljeznicar-målvakten till 2-0, ett resultat som stod sig matchen ut.

I slutminuterna passade AIK även på att byta in Sauli Väisänen, som tidigare i dag blev klar för en flytt till Serie A och Spal senare i sommar.

Rikard Norling var nöjd med lagets insats.

- Jag tycker att vi går in i de här två matcherna med ett tålamod och en systematik som är bra. Det kan lätt vara så att vi blir lite forcerande när vi inte får ett resultat här på hemmaplan efter första halvlek där vi har öppna chanser som vi inte riktigt förvaltar. Man känner också att de är tillräckligt starka för att göra mål om vi slarvar. Det var viktigt att vi fortsatte tålmodigt och inte bjöd dem på någonting. Sedan är det ganska typiskt att det till slut är våra erfarna spelare som avgör dubbelmötet, säger Norling på presskoferensen efter matchen.

Hur är det med Anton Salétros?

- Han fick en smäll. Jag vet inte, det var något med underkroppen. Det var inte så farligt i alla fall. Det verkar inte vara någon större fara.

I nästa kvalrunda får Gnaget möta Braga från Portugal, med första mötet på Friends Arena i nästa vecka och returmötet i Portugal veckan därpå.

- Det är en spännande utmaning, naturligtvis. Vi kommer göra vår läxa i teamet, förstås, och ta oss an den uppgiften när det är dags, säger Norling.

AIK skulle ha mött IFK Norrköping i helgen som sin nästa match, men i och med att man flyttade och spelade matchen innan uppehållet har Gnaget nu istället matchledigt fram till nästa veckas möte med Braga. Ett break som kan bli värdefullt, enligt Norling.

- Det lär visa sig. Allt ska ut i prestation och resultat. Det känns här just nu som att det var ett klokt beslut. Vi har ju varit inne i en matchperiod där vi har spelat match nästan var tredje dag. Det kommer vi in i igen nu efter det här. Så det är klart att en liten arbetspaus inför att ta sig an en sådan period kan vara viktigt.

AIK: Linnér - Nyholm (Väisänen 89’), Karlsson, Johansson - Sundgren, Blomberg, Olsson, Ishizaki, Salétros (Thern 57’) - Goitom, Markkanen (Avdic 80’).

Zeljeznicar: Kjosevski - Stevanovic (Stanic 81’), Graovac, Bogicevic, Projic - Radinovic, Blagojevic (Beganovic 76’) - Zec, Zeba (Ramovic 67’), Zakaric - Nikolic.