POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
1v

Carlnén nyckelperson när MFF ska ta nästa steg i Europa: "Ska våga göra saker man inte gjort tidigare"

Foto: Bildbyrån.

MALMÖ. Malmö FF är på en nivå som ingen annan allsvensk klubb har varit på under 2000-talet. Fotbollskanalen intervjuade Niclas Carlnén, vd i MFF, om vad som händer nu.
- Vi ska sätta ihop en omvärldsanalys för att se vad vi har för potential. Efter det får man ta besluten, när vi vet hur långt vi tror att vi kan komma och hur snabbt. 

När Niclas Carlnén blev vd i Malmö FF år 2014 sa han – halvt på skämt, halvt på allvar – att han gärna upprepade vad de hade gjort i FC Rosengård: tre SM-guld på fyra år och spel i Champions League. 

Under Carlnéns fyra inledande år i MFF blev det tre SM-guld och ett par CL-gruppspel.

Om MFF tar sig vidare mot Zrinjski i dag är det dessutom bara en runda kvar innan de kan spela i Europa Leagues gruppspel, vilket då vore fjärde gruppspelet på sex år. Nu ska det bli ett nästa steg för MFF. 

Ordförande Anders Pålsson sa under vårens årsmöte att det steget blir att försöka ta sig in i ”Europas division två”, då Pålsson anser att MFF är i tredjedivisionen. Det var inte en ren beställning från styrelsen, men Carlnén är en av de som ska undersöka vad som krävs för att komma dit.

- Organisation, omsättning, sportsliga resultat. Vi ska sätta ihop en omvärldsanalys för att se vad vi har för potential. Efter det får man ta besluten, när vi vet hur långt vi tror att vi kan komma och hur snabbt. 

- Hur tar vi nästa steg? Vilka bitar måste falla rätt, och vilket steg tar vi först? Det kostar innan det kommer intäkter. Sedan ska man hitta hållbarhet och balans i det, och få in rätt kompetenser. 

Carlnén kom till MFF efter att ha varit i Försvaret i tio år, i skolans värld i tio år, och till det varit målvaktstränare och klubbdirektör i nuvarande FC Rosengård. Han kom till ett MFF där mycket var nytt under 2014: ny vd, ny sportchef, ny tränare. 

Varför var det då han som valdes till vd-jobbet? 

- Jag funderade mycket på det där och då. Jag tror att jag hade lite av allt. Fotbollskunskapen, förstod hur systemet fungerade, förankring i staden, ledarskapsbakgrund, jag är mer en utvecklare än en förvaltare. Jag stod nog också för värderingar, både inom fotboll och samhälle, som var till min fördel i det här jobbet. 

Förutom att tacka ”Ja” till MFF-jobbet, vilket är ditt bästa beslut under tiden i MFF?
- Jag vet inte om jag har något. Oftast är det mina medarbetare som tar besluten eftersom de skapar underlagen. Mitt uppdrag är snarare att se till att de har tillräckligt bra underlag, som en kravställare när man ger feedback. 

En av sakerna han gjorde under 2014 var att fixa ett gemensamt språk på kansliet, så att samma saker inte definierades på olika sätt. Han bidrog också med en kultur med fokus på konstant förbättring. 

- Det präglar vårt sätt att vara, att hela tiden göra det bättre, att hela tiden ligga framför. Det kan bli en belastning och att man blir rädd för att misslyckas, men jag försöker hela tiden säga att vi inte får vara rädda för att misslyckas. Då kommer vi inte heller att lyckas. Det ska inte bli klyschigt, men vi ska våga göra saker som man inte har gjort tidigare. Då kommer man misslyckas ibland. 

Spelarutveckling och marknadssidan nämns som två delar där MFF är bäst i Sverige, samtidigt som en förbättringspunkt är publiksnittet. 

- Jag tror att vi är väldigt långt fram i alla delar om man kollar i ett svenskt perspektiv. Då kan man vara nöjd med det, men det är ju det vi inte är. När vi börjar titta på vår omvärld har vi många kliv att ta.

- Man kan mäta på så många olika sätt. Fullsatt varje match, följare på sociala medier, hur vi lyckas sportsligt, hur vi lyckas sportsligt i Europa, hur många spelare vi utvecklar, hur mycket vi säljer... 

- I Sverige är vi absolut bäst, om man sammanfattar det. Sedan finns det delar där andra sticker ut och är fantastiskt duktiga, och sedan i Europa har vi långt kvar. 

Du har varit här i drygt fem år nu. Var vill du se MFF om fem år?
- Kan vi utveckla vår ungdomsverksamhet ytterligare... Då är fem år ett kort perspektiv innan man ser effekten av det. Vi tog ett stort steg 2014 när vi anställde fotbollskoordinator och fystränare för Ungdom, och det börjar man se effekten av nu. Att vi gör fler saker kopplat till det och att göra det ännu bättre.

- Sportsligt med vårt A-lag gäller det att se till att vi hela tiden har balans mellan ålder, kompetens, egna spelare, utländska spelare med spetskompetens, och att det fungerar år till år. Vi vill fortfarande inte sälja för många, men tillräckligt många för en intäkt, och samtidigt prestera i allsvenskan varje och och förhoppningsvis komma in i gruppspel. Det är en balans som är ibland är motsägelsefull, men vi måste hitta rätt riktning i det. Där kommer pendeln att slå lite fram och tillbaka. 

- Utanför plan måste vi ta vissa steg och jag kan se var vi har lite trånga sektorer där vi måste öka vår kompetens. Utan att avslöja för mycket så i digital- och analysdelarna, vad som händer i vår omvärld och sociala medier... Att börja förstå den världen ännu bättre. Där glappar vi i dag. Där måste vi göra något och det kommer nog om inte alltför lång tid. 

Du är med i styrelsen i ECA (som representerar europeiska klubbars intressen). Har du ambition av att yrkesmässigt närma dig den sfären? 
- Det tror jag inte. Där är vi tillbaka till om vi kan leda utvecklingen. Kan Malmö FF, och svensk fotboll, vara med och påverka hur det faktiskt är i Europa? Då kommer vi vara med där framme när beslutas blir tagna och vi kommer att veta förutsättningarna för våra egna beslut. Det är ett sätt för oss att vara med i processen. 

När det gäller en annan punkt, MFF-året 2019 ur ett ekonomiskt perspektiv, är det fortfarande för tidigt att ge en tydlig helhetsbild. De kommande veckorna kommer två stora faktorer att bli spikade: spelarförsäljningar och om det blir gruppspel i Europa League. 

- Nu är det bara grova gissningar, men vi planerar vår ekonomi över flera år och inte bara enskilda. Det vi har sagt innan är att vi ska ha år där vi bra resultat, som ifjol, men det kommer år där vi gör sämre resultat. Det kan vara ett sådant år i år. 

Hur ser det ut på exempelvis marknad och publik?
- Där håller vi mycket den budgeten vi har sagt. Vi har varit försiktiga för vi såg lite avmattning ifjol, men nu tror jag vi ökar lite mot det vi hade förväntat oss. 

Truppkostnaderna? Ni har en väldigt bra trupp, och oftast innebär det ökade kostnader? 
- Så är det. Där har vi sagt att vi gör medvetna saker. Om man tar 2014 så köpte vi en spelare när vi hade sålt en annan. Nu köper vi innan vi säljer. Vi vet att störst effekt kommer efter ett halvår, ett år, för då har man lärt sig klubben och förväntningarna, och då börjar prestera maximalt. Då kan vi ge spelarna den tiden innan man gör skiftet. De riskerna har vi tagit. Vi har en mycket dyrare trupp nu än för något år sedan, men också bredare.

- Men det är också så efter Champions League-framgångarna att vi är attraktiva. Vi måste inte alltid betala bäst, men vi kan ändå bli valda. Lite så är det nu. Vi har den positionen, 

Hur mycket av (den förbättrad truppen) var ett önskemål från Uwe Rösler?
- Vi har en dialog med honom hela tiden, men vi skriver långa kontrakt med spelare och det är inte alltid de är synkade med tränarkontrakten. Vi ser gärna att Uwe är kvar under en längre period, men det måste inte alltid gå hand i hand. Just nu spelar vi 3-5-2, men vi måste ha spelare som klarar andra spelsystem om han skulle välja det eller om någon tränare i framtiden skulle välja det. Vi måste hitta flexibilitet.

Publicerad 2019-08-15 kl 11:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå