POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
51v

Dahlins facit i Europacuperna – 34 matcher, 19 nollor: ”Känner mig starkare än jag har gjort innan”

Foto: Bildbyrån.

MALMÖ. Malmö FF:s hårdare träning den här vintern märktes även av på målvakterna, och Johan Dahlin känner sig fullt redo att försöka skrälla mot Chelsea.
- Julskinkan ska ju bort och det var lite kortare tid den här gången, men jag gillade det. Det har varit en skitbra försäsong.

När Malmö FF går ut för att möta Chelsea i Europa League i dag så är Johan Dahlin en av spelarna som verkligen måste prestera. Han är dock van vid att vara bra i Europacupspel.

Under sina första erfarenheter i Europacupspel blev det några tunga matcher, men efter det har Dahlin varit en garanti. De senaste 34 Europacupmatcherna som han har spelat har resulterat i 19 nollor och 25 insläppta mål. Där finns bland annat hållna nollor i fem av sex kvalmatcher år 2013, ett insläppt straffmål på 180 minuter mot Premier League-klubben Southampton, och dubbla nollor mot Besiktas. 

Den hårda vinterträningen har dessutom fått honom att känna sig ännu bättre.

- Vi har haft hårdare träningar allihopa, definitivt. Även längre träningar. Julskinkan ska ju bort och det var lite kortare tid den här gången, men jag gillade det. Det har varit en skitbra försäsong. Hellre det än att hålla på att lalla i tre månader. 

- Jag känner mig starkare än jag har gjort innan. Det är klart att träningen har sin del i det. 

Nu är det ju match mot Chelsea igen. Hur kändes det att spela en så stor match förra veckan?
- Jag har inte smält det än eller tänkte i de banorna. Det är fortfarande match på torsdag. Det lever fortfarande. Jag har inte funderat på hur det kändes eller så, utan bara fokuserat på att vi gjorde en bra insats.

- För vi gjorde en kanoninsats. På alla plan. 

På planen ser det mesta sig likt ut, men sportchefen Daniel Andersson har gjort en del den här vintern på målvaktssidan. Walter Viitala lämnade när hans korttidskontrakt gick ut, Fredrik Andersson ville vidare, och Dusan Melicharek återvände.

Det var inte första gången som Melicharek var på väg tillbaka till MFF. Melicharek lämnade efter säsongen 2011, när Dahlin hade tagit förstaplatsen, och MFF försökte länge få tillbaka Melicharek. Dåvarande sportchefen Per Ågren sa till Sydsvenskan att ”Dusan hade varit den absolut bästa ersättaren för Dusan”. Bland annat på grund av Melichareks relation med Dahlin.

- Vi har en jättebra relation. Det funkar hur bra som helst. Jag är glad att Dusan är här, säger Dahlin. 

- Sedan är det klart att jag saknar Fredrik som person, för jag och Fredrik fick bra kontakt och blev bra vänner. Det är vi fortfarande. Vi har fortfarande bra kontakt, men jag och Dusan har också jättebra kontakt och umgås bra. 

Pratade Daniel Andersson något med dig om Melicharek innan det här blev klart?
- Nej, men han vet nog att jag och Dusan kände varandra bra sedan innan. Jag vet inte om det spelar in. Jag hade inget med det att göra, men jag är jätteglad att han är tillbaka. 

Dahlin själv skrev också på ett nytt kontrakt, som sträcker sig till och med över 2023. Han kommer att ha passerat över 37-årsgränsen när det avtalet tar slut. Andersson sa till Fotbollskanalen att han inte ”kan hitta en bättre målvakt på marknaden” ens om han försökte, och för Dahlin själv var valet enkelt till slut. 

- Jag hade en bra höst, precis som hela laget, och var inne i de... Inte tankarna, men man har kanske inte så många kontrakt kvar i sig. Då var det om man skulle ha en trygghet och stanna här, som man vill, eller göra något annat för sista gången. Jag är väldigt glad att det blev såhär, för det var det jag önskade och det Malmö önskade. 

- Målen är solklara och de är alltid likadana. Vi ska vinna allsvenskan och vi ska ta oss vidare till slutspelet i Europa. 

Det blev inget allsvenskt guld 2018. Hur tungt väger det, sett till året i övrigt?
- Det funkade såhär. Allt går inte på räls alltid. Vi var jättebra 2017. Hade ett stort utbyte inför 2018. Vi började bra, sedan får alla svackor. Tyvärr var svackan lite för lång och avståndet blev för stort. 

Du har totalt fyra ligaguld. Är du nöjd med den samlingen?
- Nej, den borde bli större.

Publicerad 2019-02-21 kl 07:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå