POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
5d

De stora MFF-talangerna har tålamod - och står på tur 2020: "De två är fruktansvärt duktiga"

Foto: Bildbyrån.

MALMÖ. Tim Prica är med i 20-mannatruppen i Schweiz för matchen mot FC Lugano, men troligen blir det ingen speltid för någon ung egen produkt för Malmö FF i dag heller. Nästa år kan det bli annorlunda för både Prica och Amel Mujanic.
- Vi spelar med de bästa spelarna i allsvenskan. Det är inte många 17-18-åringar som får göra det, säger Prica. 

Aldrig tidigare i modern tid har Malmö FF gett så lite speltid till unga egna produkter som i år, främst på grund av att föreningen i modern tid aldrig har haft en bredare och starkare trupp. Flera av talangerna är utlånade, som Anel Ahmedhodzic och Pavle Vagic, men det finns några som är kvar och som imponerar på träningar. 

- De två är fruktansvärt duktiga, säger Guillermo Molins och syftar på Amel Mujanic och Tim Prica. 

- De hade nog haft betydligt mer speltid i många andra lag i allsvenskan, men det är så det är. Kolla på vår bänk. Alla sitter på vår bänk och kokar under matcher. Det är inte lätt att komma in som 17-åring och peta bort de spelarna.

Hade en 18-19-årig Molins fått speltid i dagens MFF?
- Det vet jag inte. Kanske inte. Det är mycket högre klass både på MFF och allsvenskan.

I liknande lägen kan talanger enkelt undra när deras chans kommer och bli frustrerade. Inte Mujanic och Prica. De är nöjda med 2019, och deras målsättning 2020 är att vara med i 18-mannatrupper mer kontinuerligt. I år har Mujanic suttit på bänken i allsvenskan en gång, och Prica har ett allsvenskt inhopp och ett inhopp i Europa League.

- Vi spelar med de bästa spelarna i allsvenskan. Det är inte många 17-18-åringar som får göra det, säger Prica.

- Det är klart att det ibland kan vara frustrerande att vara vid sidan av, men detta är det tuffaste steget. Från ungdomsfotboll till A-lagsfotboll. Har man inte det som krävs så knäcks man enkelt. Man ska bara fortsätta vara med mentalt, vara med i varenda träning för att utvecklas, vara med i varenda träning för att slåss om en plats. 

- Det som är bra är att tränarna hjälper oss. Vi analyserar matcher, de kollar på våra matcher, Uwe (Rösler) pratar med oss och hjälper oss, samma med Rob (Kelly) och Andreas (Georgson).

Hur är er relation med Uwe?
- Den är hur bra som helst. Gör du något rätt får du höra det, gör du något fel får du höra det, säger Mujanic. 

- Det är såhär det ska vara. Han sitter med den bästa truppen i allsvenskan. Det är inte enkelt att ge speltid åt oss unga. Då måste vi verkligen göra det bäst-bäst-bäst hela tiden, och det är svårt att göra. Han har snackat med oss och förklarat att det är bara att ha tålamod hela tiden, säger Prica. 

18-åringen Mujanic är den offensiva centrala mittfältaren som kombinerar, letar in med passningar, och ofta hittar egna avslutslägen. 17-åringen Prica är anfallaren som aldrig har slutat att göra mål.

- Tim växer dag för dag. När han precis kom upp i A-laget kanske han inte var så som han är i dag. Nu är det en helt annan Tim, men han har snabbhet, skott, styrka... Allt har utvecklats, säger Mujanic.

Prica själv fyller i: 

- Det har blivit bättre fysiskt och man lär sig ta bättre beslut. Man lär sig mycket när man kommer upp till A-laget.

Prica fick lärlingskontrakt förra sommaren, efter att bland annat ha gjort tio mål på tio ligamatcher i U19 mot ofta tre år äldre spelare. Mujanic fick lärlingskontrakt i somras, efter att bland annat ha gjort sju mål på tio ligamatcher från centralt mittfält i U19. De har spelat ihop i några år och trivs bra ihop både på och utanför planen, men deras bakgrund skiljer sig lite åt.

Mujanic kom till MFF som nioåring från BK Olympic, och växte upp i en familj där det egentligen bara var brodern som också hade ett större fotbollsintresse. Prica flyttade till Sverige först som 12-åring eftersom hans pappa Rade Prica spelade i Norge, Danmark, England, Tyskland, och Israel under de inledande tolv åren. Hur kommer det sig då att en Helsingborgs IF-profils son hamnade i MFF?

- MFF var bäst, jag ville spela i det bästa laget, och vi 02:or slaktade allt i princip. Vi bodde i Lomma och jag har alltid hållit på MFF. Det var inget mer än så. MFF skulle det bli, säger Tim Prica.

Hur var det att växa upp som MFF-supporter med en HIF-pappa?
- Liam, jag, och mamma har alltid hållit på MFF, så pappa har inte ”hållit-hållit” på HIF, men han har kollat och haft koll. Han sa åt mig att jag ska spela i det bästa laget, och det är klart det är MFF.

Mujanic växte successivt på planen förra året, men säger också att utvecklingen i år har gått lite snabbare än vad han själv hade trott och han fick nyligen ha lagkaptensbindeln i U-landslaget. Prica inledde 2019 med att få körtelfeber och blev sängliggande i lång tid, så hans förhoppningar kring 2019 sänktes en del, men han har fått två inhopp i A-laget vilket var över förväntan sett till hur året började. 

- Våra fystränare och tränare hjälpte mig som fasen efter körtelfebern. Vi hade EM-kval så jag var tvungen att bli klar direkt, så när jag var ledig så körde jag extra med U19. Det hjälpte. Jag har inte haft mycket vila, utan köttat hela året. Försökt vara professionell. Äta rätt, sova rätt, använt ”recovery pants” när det har behövts, allt sånt. Jag tror det har hjälpt riktigt mycket.

Har det varit ett stort steg för er att lära er mer om vad som krävs för att ordentligt slå sig in i ett A-lag?
- Jag hade det tänket redan i U19. Jag vet vad jag vill. Vill man bli bäst, då måste man göra det. Även om man är bra på plan, men slarvar utanför, så blir det inte bra till slut, säger Mujanic.

- Jag håller med, säger Prica.

- Jag har fått hjälp av min pappa och så. Man känner folk som är hur bra som helst, men så ramlar de av för att de är... Rent ut sagt idioter utanför planen. Man måste vara professionell både på och utanför planen i dagens fotboll. Man måste vara det.

Publicerad 2019-11-07 kl 11:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå