Den skånska megasuccén - Lindström tar HIF till Europa

Europa League

Malmö i onsdags — Helsingborg dygnet därpå. Skånelagen är Sveriges hopp i Europaspelet.

Helsingborg vann komfortabelt med 3—0 (1—0) mot israeliska Bnei Yehuda från Tel Aviv hemma på Olympia.

Stor matchhjälte blev mittfältaren Mattias Lindström som nickade in både 1—0 och 3—0.

Helsingborg var det enda svenska lag som på bortaplan inte förstörde sina chanser att gå vidare till playoff-omgången i Europa league.

Helsingborg som förlorade med 0—1 borta fick också rena drömstarten på matchen.

Redan i tredje minuten nickade Mattias Lindström in Erik Sundins fina inlägg till 1—0.

Helsingborg dominerade matchinledningen, men skapade inte speciellt vassa chanser.

Tvärtom var det för Yehuda som hade första halvlekens allra bästa chans. Efter en hörna skulle högerbacken Marcus Holgersson rensa bort bollen men gjorde det inte bättre än att han serverade Kestutis Ivaskevicius ett gratisläge. Helsingborgs målvakt Pär Hansson hann dock få upp händerna och räddade.

Med tanke på hur mycket ett bortamål betyder i de europeiska cuperna spelade Yehuda defensivt och rullade mest runt bollen inom laget.

I andra halvlek tvingades laget ändra taktik sedan Helsingborg gjort 2—0 i 61:a minuten. Efter en hörna drog Ardian Gashi till på halvvolley och bollen styrdes i mål via en Yehudaförsvarare.

Efter 2—0 hade Yehuda två fina lägen: Dels ett skott av Kestutis Ivaskevicius, dels ett friläge av Nenad Marinkovic. Vid båda tillfällena var Pär Hansson rätt ute och räddade.

För Elfsborgs tog äventyr i Europa league slut.

Returmötet med Ålesund hemma i Borås slutade 1—1, och den allsvenska serietvåan blev därmed utslagen med totalt 1—5.

Trots seger med 2—1 mot Nacional Madeira — genom två mål av Rene Makondele — är även Häcken utslaget med totalt 2—4.

Pär Hansson – Markus Holgersson, Peter Larsson, Joseph Baffo, Erik Edman – Mattias Lindström, May Mahlangu, Ardian Gashi, Christoffer Andersson – Rasmus Jönsson, Erik Sundin.