Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EUROPA LEAGUE

EL-kvalvet stärker Blåvitts ekonomi

Foto: TT

De största pengarna kommer först i gruppspelet - men redan nu har Europa League-kvalet fyllt på IFK Göteborgs kassakista.
- I snitt går vi plus en miljon per omgång, säger sportchef Mats Gren till Fotbollskanalen.

Under torsdagskvällen kliver IFK Göteborg in i Europa League-kvalets tredje omgång. Efter att ha besegrat Llandudno FC och Piast Gliwice står HJK Helsingfors nu för motståndet.

En viktig match rent sportsligt, men också ekonomiskt. Europa League är en guldgruva som ger stora intäkter.

För varje kvalomgång får IFK Göteborg drygt 200 000 Euro (1,9 miljoner kronor) av Uefa. Dessutom bidrar SEF med en klumpsumma på en miljon för hela kvalspelet.

- Så vi går plus på varje omgång, säger Mats Gren och berättar att klubben hittills har kunna lägga ner tre miljoner i kassakistan. En miljon per kvalomgång.

- Jag har inte den exakta siffran, men i snitt skulle jag säga att det rör sig om en miljon per omgång. Då är resekostnader, publikintäkter och så medräknat.

Viktiga pengar för IFK Göteborg som länge har brottats med en svajig ekonomi.

- Alla pengar är goa, det ska jag inte sticka under stolen med. Vi hade en omsättning på 120 miljoner i fjol, så det är några procent av vår årliga ekonomi. Det är viktiga pengar för att kunna delta i Europa League-kvalet fullt ut, säger klubbens kassör Jakob Andreasson.

Det skulle dock ha kunnat vara ännu bättre. Europa League-matcherna på Gamla Ullevi har lockat få åskådare. 6 074 såg mötet med Llandudno, 7 276 mötet med Piast Gliwice. En bra bit under klubbens allsvenska snitt på strax över 13 000.

- Så har det nästan varit varje år. Det måste till något speciellt lag eller att vi når play-off för att det ska bli mycket publik. Sedan är det alltid svårt med Göteborg på sommaren. Det är många som försvinner på semester. Det märker vi på hemmamatcherna, säger Mats Gren.

Allt det där skulle dock kunna balanseras upp av ett avancemang till Europa Leagues gruppspel. Väl där är klubben garanterad minst 2,4 miljoner Euro från Uefa.

- Ett gruppspel är viktigt både för den ekonomiska och sportsliga utvecklingen. Hela klubben kommer upp i en helt annan nivå, säger Jakob Andreasson.

För att ta sig dit måste de först slå ut finska HJK Helsingfors.

Fakta: kvalpengar Europa League

Från Uefa: 200 000 Euro för första kvalomgången, 210 000 för andra, 220 000 för tredje och 230 000 för det förlorade laget ett play-off-möte. Alla lag som tar sig in i gruppspelet får garanterat 2,4 miljoner Euro.

Från SEF: 1 miljon kronor. Betalas tillbaka om man når gruppspelet.

Publicerad 2016-07-28 kl 07:28
EUROPA LEAGUE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER