FEM SPANINGAR: ”Hjärtskärande - men för dåligt, Linnér"

AIK föll (sammanlagt 2-3 efter förlängning) mot Braga i Europa League-kvalets tredje omgång.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Perfekt första halvlek
AIK genomförde den första halvleken på ett mer eller mindre perfekt sätt, de agerade precis så som svenska lag behöver göra på bortaplan ute i Europa. De svartgula var disciplinerade i defensiven, jobbade stenhårt, var trygga med bollen och spelade sig snabbt fram till farligheter offensivt. Jag kunde inte se någon större rädsla för att hålla i bollen när man väl hade den och den säkerheten som AIK lyckades hitta såg ut att frustrera Braga-spelarna.

Linnérs tavla en av de mer märkliga jag sett
I andra halvlek försvann många av de fina AIK-initiativ som togs under de första 45 minuterna. AIK backade hem och Braga blev, som väntat med tanke på hemmaplansfördelen och resultatet, det mer dominerande laget. Dock utan att skapa farligheter på löpande band. Men så kom då den stora målvaktstavlan med lite mer än tio minuter kvar att spela av ordinarie tid. Oscar Linnér missade totalt på en nick som han bara skulle fånga in och stod för en av de mer märkliga målvaktstavlor jag någonsin sett. Jag lider med 20-åringen. Det där får bara inte hända i en så här viktig match. Det är för dåligt.

Hjärtskärande avslut
Matchen gick till förlängning och där var Braga det bättre laget. På matchens sista spark tryckte Braga in 2-1 efter att Oscar Linnér lämnat målet öppet och missbedömt ett inlägg. Brutalt för AIK och mest av allt känner jag: Så trist för Oscar Linnér. Situationen är hjärtskärande. För Linnér handlar det nu om att kunna resa sig från det här. Tyvärr har han gett rösterna som sagt att det kommer kosta för AIK att satsa på en så ung målvakt vatten på kvarnen. Jag gillar AIK:s satsning på honom och även om han inte är någon felfri keeper tycker jag ändå att han absolut varit godkänd i år.

Ruskigt imponerande, Chinedu Obasi
Massvis av flygtimmar i kroppen och bara två träningar med laget inför matchen, ändå gick nyförvärvet Chinedu Obasi in i startelvan och levererade direkt. Avslutet vid 1-0-målet är otroligt kyligt och håller hög internationell klass. Det är den typen av aktioner som kan göra skillnaden i den här typen av matcher. Ruskigt imponerande att Obasi, som var en succé i AIK-tröjan under höstsäsongen förra året, kunde prestera som han gjorde. I övrigt ska hans anfallskollega Henok Goitom ha mycket beröm för sina första 45 minuter, vilken satans klok fotbollsspelare det är.

Hade varit en skräll i CSKA-kategorin
Braga gick till final i Europa League 2010/2011, tog sig till gruppspel i Champions League säsongen 2012/2013 och spelade Europa League-kvartsfinal säsongen 2015/2016. Man är laget bakom de tre stora jättarna i Portugal och hade AIK slagit ut dem så hade det inte varit något annat än en väldigt stor skräll. Det kanske inte låter lika sexigt att ha slagit ut Braga som att ha slagit ut CSKA Moskva, men jag hade satt en seger i Portugal i samma kategori som AIK:s bragd i Ryssland 2012. Det hade inte smällt lika högt, men rent kvalitetsmässigt skulle en Braga-seger åtminstone varit uppe och nosat på CSKA-skrällen.

Publicerad 2017-08-04 kl 01:02