FEM SPANINGAR: "MFF vill vara bäst i Skandinavien - är inte i närheten"

Europa League

BRAGA. Malmö FF avslutade Europa League-gruppspelet med en 1-2-förlust borta mot SC Braga.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Ännu en gång hamnade MFF i underläge
Undantaget bortamatchen mot Union SG har Malmö FF sett motståndaren ta ledningen i varje Europa League-match. Så även den här kvällen, men det var faktiskt Skånelaget som inledde piggast under de första tio minuterna, utan att komma närmare än Mohamed Buya Turays distansskott som gick strax utanför stolpen. Braga tog sedan över bollinnehavet och försökte hitta in med bollar bakom Malmös trebackslinje. Trots den uppenbara fantasilösheten tog hemmalaget ledningen i den 33:e minuten genom kaptenen Ricardo Horta. MFF hade tappat allt anfallsspel vid det laget och tog för många bollberöringar för att de skulle hota alls på Bragas planhalva.

Missarna stod Malmö dyrt
Den andra halvleken började MFF starkast. De skapade två riktigt bra målmöjligheter genom Sören Rieks och Ola Toivonen men blockerande Bragaförsvarare och målvakten Matheus kom emellan. De missarna stod MFF dyrt, för i den 54:e minuten utökade Álvaro Djaló hemmalagets ledning efter att Malmö inte fått undan ännu ett inlägg. Braga kunde gjort ytterligare mål under de efterföljande minuterna men Johan Dahlin räddade MFF. De himmelsblå lyckades stoppa den värsta hemmapressen och åstadkom en reducering genom inbytte Patriot Sejdiu med kvarten kvar. Högeryttern log även bakom lagets bästa kvitteringschans i slutminuterna när hans framspelning hittade Isaac Kiese Thelin, som från en snäv vinkel prickade stolpen. Ridå för MFF, som förlorade med 1-2.

MFF är inte nära att vara bäst i Skandinavien
Malmö FF siktar högt, med all rätta, och vill vara Skandinaviens bästa fotbollsklubb. Efter noll poäng i Europa League-gruppspelet är det bara att konstatera att de inte är i närheten. Blickar de över Öresund ser Malmö ett FC Köpenhamn som kryssade hälften av matcherna i en stenhård Champions League-grupp, med en väldigt ung snittålder i startelva. De två senaste årens bästa skandinaviska lag Bodö/Glimt klarade liksom MFF inte av att försvarare ligatitlarna från 2020 och 2021. Men till skillnad från Malmö har de kunnat hålla någorlunda jämna steg i sin EL-grupp. Detta fiasko borde innebära en tankeställare för MFF:s självbild.

Galls oväntade chans
Romain Gall sitter på ett utgående kontrakt och har varit i MFF:s frysbox i 15 månader. Lagets skadekris har dock gett honom chansen till lite speltid. Efter ett kort, men aktivt inhopp mot BK Häcken fick inleda en match för andra gången i år mot Varbergs Bois i söndags. Nästa chans kom på wingbackpositionen mot Braga och amerikanen spelade 90 minuter på en ovan position. Att Gall skulle få starta i en Europa League-match kändes väldigt avlägset bara för några veckor senare. Men med nio man på skadelistan är alternativen så få att MFF tvingats fylla de två senaste matchtrupperna med P19-spelare.

Styrkebesked av Dahlin
MFF har åtminstone två riktigt bra målvakter. Interimtränaren Åge Hareide har inte riktigt kunnat bestämma en förstakeeper mellan Ismael Diawara och Johan Dahlin under hösten, och när Dahlin fick fortsatt förtroende i kväll var han Malmös bästa spelare. MFF-veteranen hade otur vid det första målet - hans räddningar höll sedan Malmö kvar i matchen.