FEM SPANINGAR: "Slarv och ett evighetslångt avbrott förstörde MFF:s kväll"

Europa League

MALMÖ. Malmö FF förlorade den tredje Europa League-matchen med 0-1 hemma mot Union Berlin.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Årets bästa MFF-halvlek
Med tanke på motståndet och matchens betydelse var den första halvleken Malmö FF:s bästa under 2022. De förde matchen med 61 procent av bollinnehavet - dock efter mycket bolltrillande i egen backlinje - vilket i klarspråk säger att Hammarby var mer bollförande än Union Berlin, för att ta ett dagsfärskt exempel. Anders Christiansen tog ett stort ansvar i speluppbyggnadsfasen och skuggspetsen Jo Inge Berget löpte över enorma ytor. I målchansväg var det jämt dock, sedan MFF slarvat med bollen några gånger på mittplan och låtit Union utnyttja lagets stora styrka kontringsspelet. I den 45:e minuten slog de knut på sig själva dock, när András Schäfer drällde med bollen som sista spelare på mittplan och rev ner Christiansen, med ett rött kort som följd.

Huliganer förstörde en fantastisk inramning
Stadion ramades in av en makalös atmosfär mellan ett himmelsblått publikhav och en - till slut - fullsatt kortsida med vitklädda Unionfans. Turbulensen mellan de båda supporterskarorna uteblev på Malmös gator innan matchen, men huliganelementen blossade tyvärr upp under matchen. Knappt tio minuter in på den andra halvleken började Unionklacken att kasta in bengaler i riktning mot MFF-klacken på motsatt sida, och närliggande sektioner. Flera höga smällar dånade från den tyska sidan innan huvuddomaren Halil Meler bestämde sig för att avbryta matchen tillfälligt. Det är bara fem dagar sedan de senaste skandalscenerna utspelades i Malmö, efter slutsignalen i MFF - Hammarby, och man kan undra hur många besökare som huliganerna skrämt iväg från framtida fotbollsfester i Malmö. Det råder heller inget tvivel om att avbrottet också förstörde MFF:s momentum, och gav gästerna tid att vila i ett prekärt läge. Den stora frågan är: hur kunde avbrottet bli så långvarigt?

MFF slarvade bort en skalp mot Bundesligaettan
När matchen väl kom igång efter dryg halvtimmes väntan skapade MFF ett friläge mot Union Berlins Frederik Rønnow. Tyvärr för Malmös del var det fel spelare som fick läget, för Martin Olsson avslutade rakt på målvakten. Den danske landslagskeepern hade i halvlekens inledning fått göra en svettigare parad på Christansens tunga skott, och räddningarna skulle bli matchavgörande. I den 68:e minuten slog Oscar Lewicki ett uppspel från egen planhalva rakt på en Unionspelare, som frispelade Sheraldo Becker. Den vindsnabbe anfallaren avslutade kliniskt bakom en storspelande Ismael Diawara. Målet tog luften ur hemmaspelarna och Union Berlin var närmare tvåan än en MFF en kvittering. Ingen skam ska givetvis falla över Malmöspelarna. Men de kommer gräma sig över att ha slarvat bort en tung skalp mot serieledaren i Bundesliga. Detta med tanke på det numerära överläget och missarna som föranledde och kom till vid baklängesmålet.

Men har bra poängchans i Berlin
MFF märkte att Union Berlin är ett lag de kan rå på. De är inte lika disciplinerade som SC Braga och saknar Union Saint-Gilloise höga spelskicklighet. Det tyska laget lever på att vara fysiskt jobbigt att möta och att mata den skarpskjutande anfallsduon med Becker och Jordan med bollar. MFF är pressat och numera gruppjumbo, men har en bra poängchans i östra Berlin om en vecka när Union ska vara laget som för matchen. De kan de få svårigheter med att göra.

En håll-käften-insats från Christiansen
Anders Christiansens 2022 har slitits sönder av skador och brist på kontinuitet. Men för de som tvekat över 32-åringens kapacitet visade han i kväll upp sin normala, höga standard. Ett mål på skottet i andra halvlekens inledning hade varit pricken över i:et över en insats som framförallt utmärkte sig i den första halvleken, där “AC” var Malmös mittfältsgeneral.

Publicerad 2022-10-06 kl 22:17