POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
1v

Flera delar ligger bakom den höga åldern på MFF:s trupp: "Klart vi måste föryngra över tid"

Foto: Bildbyrån

MALMÖ. När Malmö FF i dag möter Zrinjski i Europa League så lär det åter vara en relativt gammal elva på planen. Daniel Andersson hoppas, bland annat, att de utlånade spelarna ska ta sig in i truppen redan nästa år.
- Det är vissa som är tillräckligt bra och hade kunnat bidra, säger sportchefen till Fotbollskanalen.

Malmö FF är ett av Europas äldsta topplag när det kommer till åldern på spelarna. I vissa matcher är 27-åringen Oscar Lewicki yngst i elvan. De har spelat med en elva i EL-kvalet där snittåldern var 31,5 år. Den allsvenska speltiden i år för spelare som är 22 år eller yngre har varit 35 minuter. 

Skulle det här fortsätta så kan de blir bland de äldsta lagen någonsin i Europa League, och ett av de äldsta lagen i allsvenskan under åtminstone de senaste tio åren. Detta trots att de bland annat har Sveriges mest framgångsrika akademiverksamhet, enligt Svensk Elitfotbolls certifiering. 

- Det är klart att vi måste föryngra över tid. Så är det. Vi har väldigt duktiga spelare just nu som hade fantastisk framgång ifjol. Vi valde att söka kontinuitet, men över tid måste vi föryngra, säger sportchefen Daniel Andersson till Fotbollskanalen. 

- Vi har bytt mycket under lång tid. Uwe (Rösler) hade varit här ett halvår, så att få kontinuitet med både honom och truppen, och spetsa med någon, kändes bra för att se om vi kunde vinna guld och ta oss ut igen. 

Tror du att vi redan i vinter får se en annan balans mellan ungt och gammalt?
- Det tror jag. Många av spelarna vi har utlånade är ju unga. Förhoppningen är att de kommer in och konkurrerar. Redan där kommer vi att se föryngring. Sedan bygger det på att någon lämnar, men det brukar alltid vara någon. Det är ju en som lämnar som är ganska gammal...

Är du helt säker på att Markus Rosenberg slutar den här gången?
- Det är jag faktiskt. 

Varför är du så säker den här gången?
- Det känns så faktiskt. Han ska få ha ett normalt liv, pågen.

- Jag kommer prova (att ha kvar honom på kansliet efter karriären), men han ska få vara med sin familj lite också.

Den här kärnan, som Rosenberg ingår i, var något som MFF valde att behålla i vintras. Dessutom förlängde de avtalen med exempelvis Rasmus Bengtsson, Fouad Bachirou, och Lasse Nielsen. MFF vill ha en grund i sina trupp för att det inte ska bli för stora svängningar från år till år. 

- Vi tog ett beslut efter 2014, när vi sålde många unga spelare, att vi skulle hitta en stabil kärna med spelare, säger vd:n Niclas Carlnén. 

- Markus (Rosenberg) kommer hem, Rasmus (Bengtsson) kommer hem. Något vi kunde bygga kring med de yngre. Nu har pendeln slagit så det kanske är några äldre, men samtidigt har vi ändrat lite. Vi försöker hitta utlåningsalternativ för de yngre spelarna på en högre nivå. Allsvenskan, danska Superligaen. Att man får det året som Erdal (Rakip) hade här, men man får det kanske i en annan förening, och sedan kan komma hem för att vara aktuell för startelvan.

När det gäller de utlånade spelarna så har MFF jobbat mer aktivt för att få ut talangerna på en högre nivå. Anel Ahmedhodzic är i Horsens, och Adi Nalic och Pavle Vagic i AFC Eskilstuna.

- Det är en bra lösning att de spelar på hög nivå. Vi har höjt den verksamheten, de är både i allsvenskan och danska ligan. De här spelarna som inte riktigt är redo och som ska vara mer redo när de kommer tillbaka. Innan har vi kanske lånat ut till division 1, superettan, och då vet man inte riktigt, även om det finns några superettanlån som fortfarande är bra, säger Andersson. 

Var det aktuellt att ta tillbaka någon i sommar? 
- Det är vissa som är tillräckligt bra och hade kunnat bidra. Sedan får man titta på att de är i en väldigt fin situation som kommer hjälpa dem ännu mer. Ibland får man tänka långsiktigt.

Det är inte helt uteslutet att jobba med ett ”farmarlag” framöver, dit flera spelare lånas ut, även om det kan vara en krånglig process. 

- Då kanske man pratar fem års sikt, om vi ska ha det tidsperspektivet, innan det skulle ha en mer reell effekt. Man har gjort försök tidigare och det är inte helt enkelt, säger Carlnén.

- Man måste nog upp i superettan, och helst allsvenskan.

Samtidigt är det även några, som Dennis Hadzikadunic och Mattias Svanberg, som tidigt lämnade permanent. Huvudtränaren Uwe Rösler har, än så länge, heller inte gett de unga så många chanser. 

Hugo Andersson startade en match, gjorde mål, men fick efter det bara spela knappt tio minuter innan han lånades ut ett halvår senare. Samuel Adrian gjorde ett par assist mot Drita, men fick inte ens en timmes speltid på ett år innan det blev lån till Kalmar FF. Anel Ahmedhodzic fick i allsvenskan bara spela en kvart innan det blev utlåning, och Tim Pricas enda speltid har varit en halvtimme mot Ballymena.

Laorent Shabani fick inte ens hoppa in mot Ballymena, trots den stora ledningen. 

- Man var lite besviken, såklart. Är det någon match man ska hoppa in i så är det den, säger Shabani som snart fyller 20 år. 

På sikt hoppas MFF också kunna få fram ännu bättre spelare från de egna leden. 

- Vi har satt jättemycket resurser på ungdomssidan, framför allt på fysen. De årgångarna som kommer upp nu, -01 och -02, det är först nu som vi kan se resultaten på det femåriga arbetet. Självklart har de tidigare också nytta av det, men det är den här generationen som har haft det fullt ut, säger Andersson. 

- Vi försöker också lyfta analysarbetet inom klubben, bredda det, och det kommer också ta tid. Att få ut den metodiken hela vägen, men det kommer vi nog se på sikt.

Publicerad 2019-08-15 kl 09:45
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå