Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Flydde kriget i Karabach - nu stöttar de sitt lag från Sverige

Allsvenskan

Han har flytt ett krig och sett sin hemstad bombas sönder. Rafael Ibrahimov hjärta har dock aldrig slutat klappa för Karabach.
Under torsdagen kommer han och den svenskbaserade supporterklubben Imaret Fan Club Europa till Göteborg för att sjunga sitt lag till Europa League.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Varje fotbollsklubb har sin egen historia. Skriven på sitt eget unika sätt.

Få har dock upplevt samma mörka kapitel som Karabach FK - laget från Azerbajdzjan som är det sista hindret på IFK Göteborgs väg till Europa Leagues gruppspel.

42 år efter grundandet 1951 hamnade de mitt i en konflikt mellan Azerbajdzjan och Armenien gällande Nagorno-Karabach. En region ungefär lika stor som Bohuslän.

Hemstaden Agdam bombades sönder, hemmaarenan Imarat Stadium likaså och klubben tvingades flytta till landets huvudstad Baku. Än i dag, 23 år senare, har de inte kunnat återvända.

- Agdam var en vacker stad. Civiliserad. Den hade allt en stad ska ha. Nu är det som Saharaöknen. Allt är helt förstört, suckar Rafael Ibrahimov.

Annons

Han var en av alla de människor som drabbades av kriget. En av alla de som tvingades fly.

Han var bara tre år då. Tillsammans med sin familj hamnade han, precis som klubben, först i huvudstaden Baku. 2003 kom han till Sverige.

- Mina föräldrar har berättat om de hemska sakerna som hände i Karabach. Hemska saker mot kvinnor och barn. Jag vill inte gå in i detalj, men det var lite som andra världskriget.

Rafael Ibrahimov kallar sig svensk nu. Det är inget snack om den saken. Men hans fotbollshjärta klappar fortfarande hårdast för Karabach FK. Klubben som hans pappa spelade för på 70-talet.

Som en följd av den starka kärleken var han, i samband med att klubben mötte Gefle i Europa League-kvalet 2013, med och startade upp supporterklubben Imaret Fan Club Europa. Basen lades i Sverige.

- Klubbens centrala fanclub är i Baku. Den heter Imaret. Vi i Imaret Europa tar hand om matcherna utanför Azerbajdzjan. Vår uppgift är att åka på matcherna och få folk att vara aktiva. Vi kommer med sånger, banderoller, tröjor...

Annons

Han blir tyst för en stund.

- Men syftet att starta fancluben handlade om mycket mer än fotboll. Vi vill sprida information om det som har hänt i Karabach. Vi pratar med människor när vi åker ut på matcherna, delar med oss av informationen.

Under torsdagen kommer Rafael Ibrahimov och Imaret Fan Club Europa till Göteborg. Det första play-off-mötet med IFK Göteborg ska avgöras på Gamla Ullevi.

När vi pratas vid är han påväg till Falun. Tillsammans med ett gäng vänner ska han plocka upp en minibuss och lasta den full med de banderoller och flaggor som förberetts i Mora under de senaste dagarna. Sedan bär det av söderut.

- Det känns som att vi är taggade. Att vi är redo.

Hur många är ni som kommer?
- Härifrån är det ungefär tio personer. De huvudansvariga för fancluben (Förutom Rafael även Vusal Ahmadov och Natig Babayev). Sedan kommer det massa folk från hela Sverige. Cirka 400-500 personer är vad vi har fått in. Det är ett stort intresse för matchen.

Annons

Hur tror du att det slutar?
- Vi är medvetna om att Göteborg är ett starkt lag. Vi respekterar dem väldigt mycket. Det kommer bli jämt. Jag skulle säga att det är 50-50.

Efter matchen på Gamla Ullevi väntar ett returmöte i Azerbajdzjan nästa vecka. Då på Tofiq Bahramov Republican Stadium i Baku. Det som fungerar som Karabachs hemmaarena.

- Arenan tar 32 000 och det brukar vara fullsatt. Mycket drag, mycket folk, mycket kärlek, säger Rafael Ibrahimov.

Hur är läget kring Agdam nu?
- I april var det en hel del konflikter mellan azerbajdzjaner och armenier. Det var många soldater som dödades. Även civila. Men inte så många som under 90-talet. Sedan dess var har det varit lugnt.

Innan samtalet tar slut frågar jag om det finns någon chans att klubben kan återvända hem i framtiden? Eller om är och förblir en orealistisk dröm?

Annons

- Agdam brukar jämföras med japanska Hiroshima. Det är världens största spökstad och att komma tillbaka skulle ta många år. Men vad gör man inte för sitt hem? För kärleken till landet där man har fötts?

Publicerad 2016-08-18 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto