POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Genks imponerande resa - från fattig gruvstad till Belgiens centrum för talangutveckling: ”De bästa spelarna och bästa fotbollen i Belgien”

Foto: Bildbyrån

I dag möter Malmö FF belgiska Genk, som de senaste åren har varit landets bästa klubb på att spela underhållande fotboll och utveckla spelare. Nu ska de addera det med att vinna titlar.
- Om Genk hade velat hade de säkert kunnat sälja sina bästa spelare i den här truppen för 800 miljoner kronor, säger experten Sven Claes om Genks vägval i somras.

Det är inte enkelt att ens ta sig till Genk, och när man är där så vet man knappt ens att man är framme. 

- Bli inte orolig om du inte ser någon stad när du är i Genk. Det är bara en massa småbyar som sitter ihop, berättar en journalist från Het Belang van Limburg. 

De senaste 20 åren har staden definierats av hög arbetslöshet. I början av 2000-talet la flera gruvverksamheter ner, och 2012 la även Fordfabriken ner vilket innebar att ytterligare drygt 10 000 personer förlorade sina jobb. Det slet djupa sår på regionen, även om det har börjat att återhämta sig.

En av de små stadsdelarna i Genk definieras av ungefär tusen tegelhus, alla vackert byggda och de ser ungefär likadana ut. Det är historiskt sett gruvarbetarnas hus, och den graffitin som finns målad i närheten är gjord för att berätta historier om arbetarklassen. Staden har också en speciell dialekt, delvis på grund av den höga andelen med människor med italienska rötter som kom dit för att jobba i gruvorna. Dialekten är i praktiken flamländska med några italienska ord här och var. 

Bara hundra meter från tegelhusen finns den klubb som i dagsläget är bäst i Belgien på att spela fotboll. Under en lång tid har Genk varit den mest underhållande klubben i ett spelmässigt perspektiv, och i år ska de även vara landets resultatmässigt bästa. 

Detta trots att de har ungefär en tredjedels budget jämfört med Anderlecht. Ekonomiskt sett är det Belgiens sjätte största klubb. Historiskt sett var de bra i slutet på 90-talet, men tappade därefter en del mark.

Deras överlevnadsarbete handlar numera om att plocka in, utveckla, sälja vidare, samtidigt som de håller kvar vid sin lokala prägel. Både huvudtränaren Philippe Clement och assisterande tränaren Domenico Olivieri var spelare i Genk under den framgångsrika andra delen av 90-talet. Går man dessutom runt vid arenan finns flera hintar om gruvindustrins påverkan på klubben, och klubben lägger mycket tid på olika lokala hjälpprojekt. 

Det är dock talangerna som är fokuset. 2003 öppnades en ny akademi och 2008 bestämde de sig för att förändra om sin scoutingstruktur även på seniorsidan. Två viktiga punkter för klubbens framgångar. 

Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Christian Benteke, Kalidou Koulibaly, Sergej Milinkovic-Savic, Divock Origi, Yannick Carrasco, Leon Bailey, och Wilfred Ndidi är bara ett axplock av alla som har lämnat Genk under 2010-talet. En knapp tredjedel av alla som har varit med i det belgiska landslaget under det senaste året, har tidigare spelat i Genk. 

Det var den här sommaren som Genk tog ett beslut. Klubben har bara vunnit en ligatitel de senaste 15 åren, och ekonomin var stark nog för att inte behöva sälja. De sålde visserligen den tidigare Djurgårdenbacken Omar Colley till Sampdoria för 80 miljoner kronor, då de hade lovat Colley att han skulle få lämna, men annars var de tydliga med att de skulle ha kvar stjärnorna. De erbjöd årslöner på över tio miljoner kronor för att få dem att stanna ett år till.

- Det har alltid funnits mycket kvalitet, men kvaliteten stannade den här sommaren. De kände att de kunde vinna titlar den här säsongen. Självförtroendet är verkligen högt just nu och det har synts i säsongsinledningen, säger Sven Claes, som följer Genk för Het Belang van Limburg, en av de två stora tidningarna i Belgien. 

- Spelarna vill vinna titlar nu, fansen vill vinna titlar nu. Det var inte så höga publiksiffror för fansen vill se titlar, inte bara bra spelare, och folk är på väg tillbaka till arenan nu. 

Så sent som år 2012 snittades över 22 000 åskådare på ligamatcherna, förra säsongen var det nere på drygt 15 000. Nu är fansen på väg tillbaka, men på grund av höga biljettpriset räknar Claes med att bara 50-75 procent av arenan blir utsåld mot Malmö FF. På onsdagen var 11 000 av ungefär 24 000 biljetter sålda. 

- Detta trots att de spelar Belgiens mest attraktiva fotboll. Det låter arrogant, men så är det. Vill man se de bästa spelarna och den bästa fotbollen i Belgien, då åker man till Genk. Nästan alla Europas toppklubbar har scouter på arenan på matcherna. 

- Man blir inte ens förvånad längre om Genk gör fyra-fem mål per match längre. 

Den här säsongen har inletts med elva segrar, två oavgjorda, noll förluster, och ett snitt på tre mål framåt per match. Vändningen för klubbens resultat kom strax efter anställningen av den fysiska giganten Clement i vintras. Clement gjorde knappt 40 landskamper för Belgien, och är framför allt känd för sin koppling till Club Brügge, även om han också spelat i Genk. Hans huvudtränarkarriär är endast drygt ett år gammal, men han är redan respekterad i Belgien då han har en stark spelarkarriär bakom sig plus att han är en uppskattad personlighet. Han beskrivs som en varm och rolig människa som är enkel att ha att göra med. 

- En tränare som är bra med människor, bra på att jobba med stjärnor och laget. Alla följer efter Clement. Det såg man mot Anderlecht. När Sébastian Dewaest, som tidigare haft en jobbig period i Genk, gjorde matchens enda mål så sprang han direkt till Clement och gav en stor kram. Lagets mentalitet är verkligen bra just nu, få avbräck, och kvaliteten på träningarna är väldigt hög. 

Hur är lagets spelsätt?
- Väldigt attackerande. Tänk ungefär som belgiska landslaget spelar, med Romelu Lukaku, De Bruyne...

- Genk har också ett ungt lag. Leandro Trossard togs också nyligen ut till landslaget. Mbwana Samatta gör många mål, även i Europa League. Det är i backlinjen som lag kan såra dem. Vänsterbacken och högerbacken... Det är bra spelare, men de anfaller mycket. Det går att såra där, men det är det enda. De har annars bra mittbackar i Jhon Lucumí, Joseph Aidoo, och Dewaest som funkar fint. Det blir väldigt svårt för Malmö.

Du pratade om ytterbackarna, men finns det några andra tydliga stora svagheter?
- Nej, ärligt talat inte.

Claes nämner talang efter talang, i en trupp som bara har fem spelare äldre än 25 år. Lucumí är 20 år, värvad som mittback direkt från Colombia, togs nyligen ut till A-landslaget, och blev direkt ordinarie i Genk. Spelare som Vladimir Screciu (Rumänien), Joseph Paintsil (Ghana), Ivan Fiolic (Kroatien), och Jakub Piotrowski (Polen) värvades också in som de nya talangerna i somras, men står mer på tillväxt. Som tredjemålvakt mot MFF finns en spelare född 2002, som U-landslagens tränare nästan saknar ord för och som nästan varenda europeisk toppklubb ville ha i somras. 

Den mest kända talangen just nu är dock norrmannen Sander Berge. Han värvades för 20 miljoner kronor för 18 månader sedan. Ett halvår senare nobbade Genk bud efter bud på runt 100 miljoner kronor. I dagsläget vägrar Genk att ens tänka på prislappar under 150 miljoner, utan det ska upp till närmare 200. 

- Alla frågar hela tiden om Berge. Jag tror han kan bli en stjärna även i Premier League. Han utvecklas riktigt bra. Han kan bli ett av de stora namnen inom europeisk fotboll de kommande åren.

- Unga spelare har förstått hur bra Genk är på att utveckla. De kommer hit istället för att gå direkt till Bayer Leverkusen eller Manchester City, där de kanske är nummer 50 i turordningen för speltid. De får mycket speltid här i ett eller två år, och sedan säljas för 150-200 miljoner. 

- Om Genk hade velat hade de säkert kunnat sälja sina bästa spelare i den här truppen för 800 miljoner kronor. De behöver inte ens spela i Champions League av ekonomiska skäl. De köper spelare för 10-20-30 miljoner och säljer för 150 istället. 

Publicerad 2018-09-20 kl 07:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå