Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EUROPA LEAGUE

HJK-stjärnan som Blåvitt får se upp med: "El Búfalo"

Foto: SCANPIX

Alfredo Morelos har sprutat in mål för HJK Helsingfors i år.
Nu är han det största hotet mot IFK Göteborg i Europa League-kvalet.
- Tillsammans med japanen Atomu Tanaka bildar han ett bra anfallspar, säger Blåvitts assisterande tränare Alf Westerberg till Fotbollskanalen.

Inför säsongen lånade HJK Helsingfors in Alfredo Morelos, 20, från Independiente Medellin från Colombia. Vad folk i Finland visste om honom då? Inte mycket.

Men nu vet de mer. Anfallaren har gjort hela 19 mål och sex assist på 27 tävlingsmatcher för HJK.

- Det var nog lite av en gambling, som nu har betalat av sig. Han är riktigt bra och har lärt sig att spela för laget. I början av säsongen var han en individuell spelare som gjorde det bra, men nu är han också en lagspelare. Ingen förväntade sig kanske att han skulle bli en sådan målgörare, säger journalisten Ari Virtanen, som jobbar på Helsingin Sanomat och följer HJK nära.

Även hans kollega på Hufvudstadsbladet, Jonas von Wendt, är imponerad av Morelos. Både von Wendt och Virtanen pekar ut colombianen som en av HJK:s bästa spelare.

- Han ser inte speciellt snabb ut, men är ganska snabb. Han har ganska bra balans och skjuter ganska bra. Han kallas för "El Búfalo" ("Buffeln") och det säger en del om hans spelstil. Tekniken är inte bländande, men han har förmågan att han vet hur man ska löpa, när man ska löpa och så vidare. Sen är han ganska bra på huvudet, och han gillar att gå i djupled, förklarar Jonas von Wendt.

Under torsdagen väntar Morelos största utmaning under HJK-tiden hittills. Då spelar man mot IFK Göteborg på bortaplan i Europa League-kvalet. Nästa vecka är det dags för retur i Helsingfors.

- HJK är knappast det som han ser som sin slutdestination. Det här är en ypperlig chans för honom att visa vad han går för, säger Jonas von Wendt.

IFK Göteborgs assisterande tränare Alf Westerberg har sett och scoutat HJK Helsingfors på plats i Finland. Och han imponerades av Alfredo Morelos.

- Han är inte så dum! Jag blev dessutom imponerad av japanen Atomu. En riktigt duktig spelare. De har ett bra anfallspar där, säger han.

Lever Morelos upp till smeknamnet "Buffeln"?
- Ja, han ser nästan lite fyrkantig ut. Men han har bra samverkan med japanen som är en ganska liten spelare. Vi ska givetvis titta ordentligt på dem och förhoppningsvis kunna hantera det hotet.

Vad säger du annars om HJK som lag?
- De är erfarna och välorganiserade. Jag tror att de är svårare att möta än polackerna (Piast Gliwice) vi hade senast. De vet hur de ska använda sina resurser.

Publicerad 2016-07-27 kl 07:30
EUROPA LEAGUE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER